Regija
JUBILEJI U ZNAKU RADOVA

Katedrali prilaz za invalide - u upotrebi već u nedjelju
Objavljeno 3. lipnja, 2017.

ĐAKOVO

Prošle je godine đakovačka katedrala, bazilika sv. Petra, navršila 150 godina od početka gradnje, 1866., a već danas, samo godinu dana poslije, u znaku je sasvim drugog jubileja – 135. obljetnice završetka gradnje i posvete, što se zbilo 1. listopada 1882. Potonji jubilej ova prvostolnica, najznamenitije graditeljsko djelo đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strosmayera, što je nazvano najljepšom crkvom od Venecije do Istanbula, “obilježava” brojnim radovima, pa je ovih dana vrlo živo u njezinoj unutrašnjosti, ali i ispred nje, gdje teku završni radovi na rekonstrukciji Strossmayerova trga. U okviru njih katedrala dobiva novo vanjsko stepenište i plato, prostor između njih i ulaza u crkvu, ali i, prvi put u 135 godina ove prvostolnice, prilaz za osobe s invaliditetom. On je osmišljen prema postojećim prostornim mogućnostima te funkcionalno i vizualno vrlo dobro uklopljen. Izvedbom i izgledom ne narušava zahtjevne vizure kakve diktira sakralni objekt, a što su u ovom slučaju katedrala i uz nju naslonjen Nadbiskupski dvor.

- Radovi teku prema planu, a prilaz za osobe s invaliditetom koristit će se već ove nedjelje, sutra, kada je u katedrali krizma, a bit će korišten do vrata kod oltara sv. Ćirila i Metoda - najavljuje kustos katedrale, mons. Luka Strgar.

Prilaz za osobe s invaliditetom “prati” Dvor, skreće ulijevo, na bočna vrata Dvora, kod suvenirnice u zgradi Dvora. Rješenje za ovaj prilaz dosta je dobro osmišljeno, ništa nije narušeno u postojećem prostoru, a funkcionalno je, ocjenjuje mons. Strgar. Kada je riječ o radovima na novom stepeništu i platou ispred katedrale, prije tri dana postavljena je stabilizacijska betonska podloga za postavljanje velikih kvadratnih ploča na platou, veličine 0,5 četvornih metara. I nove stepenice i popločenje platoa, dakako, u sivim su nijansama, kao i popločenje novoga trga.

– Uzorak novog popločenja ispred katedrale je stigao, a podloga za popločavanje je spremna. Za novo popločenje zadužena je tvrtka MI Blok - kaže mons. Strgar, dodajući kako radovi trebaju biti završeni do Petrova, 29. lipnja, pa i prije. Ove će godine grad Đakovo prvi put na tu svetkovinu obilježiti dan svojih zaštitnika, svetih Petra i Pavla.

Nositelj je radova ispred katedrale, ali i onih ispred Dvora, u njegovu zelenom pojasu, Đakovačko-osječka nadbiskupija u suradnji s Gradom.

Kustos katedrale, mons. Strgar zadovoljan je i dinamikom radova u unutrašnjosti prvostolnice. Radovi se odnose na obnovu zidova protiv vlage, nešto više od metra visine. Za građevinski dio zadužena je satnička tvrtka Akropola, a za obnovu oslika restauratorski obrt Mural iz Čepina. Radovi su to na sanaciji oštećenja žbuke i oslika na parapetnom dijelu zidova nastalih zbog kapilarne vlage.

– Restauratori su već napravili dvije trećine posla. Kompletna je to obnova zidova do nešto više od metra visine, a obuhvaćaju i predvorje. Kroz prošlost je obavljeno nekoliko obnoviteljskih zahvata na tim površinama, no sada je to malo radikalnije jer je obijena žbuka do same opeke, a korišteni su moderni materijali koji bi trebali biti zaštita daljnjem vlaženju i drugim oštećenjima - kaže Strgar, koji završetak ovih radova najavljuje do 20. lipnja.

Suzana ŽUPAN
Radovi u perivoju ispred Dvora

Kustos katedrale, mons. Luka Strgar upozorava i na radove ispred Nadbiskupskog doma, u njegovu perivoju, na zelenilu, te postavljanju priključka za vodu za zalijevanje zelenog pojasa. Ispred Dvora je postavljena i nova željezna ograda. “Bit će posađene nove sadnice. Radi se i u vrtu iza srednjovjekovnog zida, u dvorištu, gdje će stare sadnice biti zamijenjene novima”, kaže mons. Strgar.

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike