Sport
CIBALIA

Od pet nastupa u kvalifikacijama dvaput uspješni
Objavljeno 2. lipnja, 2017.

Vezani članci

LOŠA VIJEST ZA CIBALIJU

Vratar Matković propušta kvalifikacije

U situaciji kao uoči dvije utakmice s Goricom Cibalia se neće prvi put naći. Vinkovčani su u bližoj i nešto daljoj prošlosti već odigrali dosta kvalifikacijskih susreta. Kada se spomenu kvalifikacije i vinkovački klub, svakako prvo što pada napamet jest poznata utakmica tadašnjeg Dinama protiv Čelika, kada su Vinkovčani izborili ulazak u Prvu saveznu ligu. Dinamo je tada svladao Čelik sa 5:0. Sljedećeg tjedna bit će obilježeno 35 godina od toga uspjeha.

Od 1992. krenula je Prva HNL, u kojoj je Cibalia sudjelovala sve do 1997., kada je prvi put nakon kvalifikacija ispala iz prvoligaškog društva. Odlučujući susret Cibalia je na Maksimiru izgubila od Slaven Belupa sa 2:0 i preselila se u drugoligaško društvo. Samo sezonu poslije Cibalia je ponovno u kvalifikacijama za povratak u Prvu ligu. U toj sezoni bilo je pet drugih liga pa su se kvalifikacije igrale u dvije skupine. Cibalia je bila u skupini sa Splitom i Zagorcem iz Krapine, nakon pobjede nad Splitom od 2:1 i remija protiv Zagorca 2:2, Vinkovčani su izborili odlučujući susret za ulazak protiv Segeste iz Siska i nakon pobjede od 2:1 ekspresno se vratili u prvoligaško društvo.

Ponovo su morali razigravati na kraju sezone 2003./2004., kada je Cibalia kao pretposljednja u prvoj ligi igrala kvalifikacije za ostanak u ligi protiv Međimurja iz Čakovca. Nakon poraza od 2:0 i 2:2 ispala je u Drugu HNL Sjever. U sezoni 2004./2005. Cibalia je osvojila prvo mjesto u Drugoj HNL Sjever i odigrala kvalifikacije s prvakom Druge HNL Jug, u kojoj je Novalja u posljednji trenutak osvojila prvo mjesto. U prvom susretu Cibalia je slavila s visokih 4:0, a u uzvratu utakmica je završila 1:1 i ponovno se dogodio povratak u prvoligaško društvo nakon samo sezone izbivanja.

U razdoblju do sezone 2012./2013. Cibalia je pod vodstvom trenera Stanka Mršića u sezoni 2009/2010. ostvarila povijesni uspjeh osvojivši treće mjesto u prvoligaškom društvu, a sezonu poslije bila je četvrta. Na žalost, već nakon dvije uspješne sezone Vinkovčani su ponovo preselili u Drugu ligu, ali ovaj put u njoj je ostala tri duge sezone. Imala je Cibalia priliku nakon prve drugoligaške sezone (2013./2014.) vratiti se među prvoligaše, ovaj put kao drugoplasirana momčad Druge lige iz Zagreba, igrala je kvalifikacije za prvu ligu protiv Slaven Belupa. Nakon 2:2 u Vinkovcima i poraza od 2:1 nisu se uspjeli ponovo ekspresno vratiti u Prvu ligu. Povratak u najviši rang ostvaren je pretprošle (2015./2016.) sezone, kada je u odlučujućem susretu Cibalia osvojila bod protiv Šibenika na Šubićevcu i tako se pod vodstvom trenera Stanka Mršića ponovo vratila u društvo najboljih. U povratničkoj sezoni Cibaliji nisu cvale ruže, pa će Vinkovčani svoju sudbinu rješavati ponovno u kvalifikacijama.

Antun GRGIĆ
VRATAR MATKOVIĆ PROPUŠTA KVALIFIKACIJE

Cibalia će u prvoj kvalifikacijskoj utakmici, a možda i u drugoj, biti oslababljena za vratara Mladena Matkovića, što će za Vinkovčane biti veliki hendikep. U sudaru sa suigračem Armendom Dalipijem na treningu Matkoviću je slomljeno rebro i morat će mirovati bar desetak dana. Bit će velika sreća i čudo ako se Matković uspije oporaviti do uzvratne utakmice u Vinkovcima. Na njegovo mjesto uskočit će pričuvni vratar Zvonimir Šubarić, koji je već mijenjao vratara Matkovića ove sezone. Branio je cijeli susret protiv Dinama u Zagrebu, a u u 26. kolu ušao u drugom poluvremenu protiv Rijeke i sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike