Sport
NK OSIJEK SEZONA 2016./2017.

Rekordna sezona temelj
je za daljnji napredak
Objavljeno 2. lipnja, 2017.
Bijelo-plavi su se vratili na europsku scenu, a do samog su se kraja borili za treće mjesto

Za Nogometni klub Osijek sezona koja je nedavno završila ispala je bolja negoli su se u Gradskom vrtu nadali.

Dolazak novih vlasnika Ivana Meštrovića i Lorinca Mészárosa već u prvoj godini pokrenuo je i Grad i klub. Nogomet se polako počinje vraćati u slavonsku metropolu. Sezona 2016./17. bila je proglašena tranzicijskom bez naglašenih rezultatskih ambicija. Priča se vrtjela oko plasmana na peto-šesto mjesto, pa ako se pokaže prilika da se izbori Europa. Završilo je posve drugačije, mnogo bolje. Bijelo-plavi su već nakon prvog dijela sezone praktično osigurali povratak na europsku scenu, a do samog kraja su se ravnopravno borili s Hajdukom za treće mjesto, što je još uvijek najbolji klupski plasman u povijesti. Na kraju nisu uspjeli, završili su četvrti, ali to nikako ne može pokvariti puno dobrih stvari koje su napravljene tijekom prošle sezone.

Rekordi na sve strane

Puno toga je bilo rekordno u natjecateljskoj godini koja je iza Osijeka. Bijelo-plavi nikada nisu imali toliko pobjeda (20) u jednoj sezoni, nikada nisu bili tako produktivni u gostima (30 bodova, devet pobjeda), ostvarili su i pobjedničke nizove koji će ostati zapisani u klupskim knjigama, srušeno je nekoliko dugih, loših rezultatski tradicija. I sve to u sezoni koja je nazvana tranzicijskom. Uz to, započet je još jedan težak posao, onaj povratka publike na tribine stadiona Gradski vrt. Nakon desetljeća i pol Osijek je ukupno u sezoni gledalo više od 100.000 gledatelja, a prosječan posjet gotovo je udvostručen u odnosu prema prethodnim sezonama. Sve to nije nimalo slučajno. Osijek je danas uređen klub s izraženo posloženom hijerarhijom u kojoj se točno zna tko što radi, u kojoj nema histerije zbog jednog poraza, u kojoj se trener osjeća zaštićeno. Sve su to odlični preduvjeti za stvaranje velike priče. I to je jedina istina. Sve ostalo su zločesta naklapanja. Bijelo-plavi su u samo godinu dana preskočili nekoliko stepenica zahvaljujući pametnom planiranju, stručnom vođenju i - strpljenju. Trener Zoran Zekić definitivno je iz momčadi kojom je raspolagao izvukao maksimum, sportski direktor Alen Petrović odradio je prošlog ljeta odličan posao s pojačanjima, a sve to se na kraju reflektiralo na rezultat. Sezona je bila duga i teška, ali Osijek nije previše oscilirao. Imao je tek jedno kraće krizno razdoblje krajem rujna i početkom listopada. Uostalom, pogled na prvenstvenu ljestvicu dovoljno jasno govori o tome. Osječani su na četvrtom mjestu petoplasiranoj Lokomotivi pobjegli čak 22 boda, što je nezabilježen slučaj u HNL-u. Navijači su plasman u Europu mogli slaviti u zimskim jaknama! Tako rano bijelo-plavi nikada nisu osigurali europske karte. No, sezona će ostati zapamćena i po tome što su svi ti uspjesi praćeni s dozom skepse kod šireg auditorija. Osijekov uzlet nije baš uvijek bio adekvatno praćen od publike. No, za naše poslovično nepovjerljivo okruženje ništa čudno. Ipak, stvari su se i na tom planu počele pomicati nabolje.

 

 

 

Osijek je bio nadmoćan nad momčadima koje su mu na kraju prvenstva gledale “u auspuh” jer od njih šest uspjela ga je pobijediti samo jednom Lokomotiva. I za prvu godinu uspona to je i više nego dovoljno. Bilo bi previše očekivati kako će se Osijek odmah moći ozbiljno upustiti u borbu s Rijekom i Dinamom. Oni su ipak, još uvijek, bili prejaki. I sad treba biti pametan.

Izazovi tek dolaze

Druga sezona može biti škakljiva jer rezultatski apetiti su narasli. U NK-u Osijek ne bježe od ambicije, ali moraju ostati prizemni jer su još uvijek u procesu stvaranja momčadi. Stoga bi za novu ciljeve trebalo postaviti na realne temelje. Realno, plasman u Europu bi trebao biti glavni cilj, a to znači ponavljanje ovosezonskih rezultata te približavanje Rijeci i Dinamu. Sezona koja je već pred vratima bit će prepuna novih izazova. U klubu to jako dobro znaju, isto kao što znaju kako je nužno ozbiljno pojačati momčad. Aktualni igrački kadar dao je puno, ali realno teško kako može više od toga i zato mu je nužna svježa krv koja će donijeti kvalitetu više. Iskreno, uopće ne sumnjamo kako će Osijek nastaviti rasti prije, svega zbog činjenice što je, zasad, pametno vođen na svim razinama. Zato će ključ daljnjeg progresa biti opet u - strpljenju i povjerenju. Prije svega od strane navijača. Druga sezona trebala bi donijeti stvaranje jasnog identiteta igre bijelo-plavih. On se u ovoj sezoni mogao nazreti, ali je znao i nestajati. Zekić je trener s jasnim vizijama, pa ako dobije potrebne profile igrača ovog ljeta, ne dvojimo kako će Osijek učiniti prepoznatljivim na tom planu. Uostalom, već ove godine je udario važan temelj, a on je da Osijek isto igra kod kuće i na strani. Jesenas je recimo bilo dosta problema u Gradskom vrtu protiv momčadi koje bi se zatvorile, a ovog proljeća taj je rebus uspješno riješen. O tome svjedoči i sedam uzastopnih pobjeda u Gradskom vrtu u kojima su bijelo-plavi kapitulirali samo dvaput, i to oba puta u sudačkoj nadoknadi kada su već osigurali pobjedu. Kada se sve zbroji, bila je to rekordna sezona koja predstavlja odličan temelj za nastavak uspona prema vrhu hrvatskog nogometa.

Dalibor KELER
NAJ, NAJ...

 Najveći niz bez poraza - 8 utakmica, od 4. do 12. kola

Najveći niz bez pobjede - 3 utakmice, od 10. do 12. kola

Najuvjerljivija pobjeda

27. kolo: Osijek - Split 4:0

Najuvjerljiviji poraz

32. kolo: Hajduk - Osijek 5:1

Najveći posjet u Gradskom vrtu:

6613 gledatelja - 5. kolo: Osijek - Hajduk 1:1

Najveći posjet u gostima:

12197 - 14. kolo: Hajduk - Osijek 1:0

Najviše puta zamijenjen

Josip Knežević - 20 puta

Najviše puta ulazili s klupe

Domagoj Pušić i Alen Grgić - po 14 puta

STATISTIKE

Nogometaši Osijeka ove su sezone srušili klupski rekord po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni. Nakupili su ih čak 66 u 36 kola, što znači da su osvojili 61 posto raspoloživih bodova. U Gradskom vrtu osvojeno je 36 bodova, ili 66 posto mogućih bodova, sjajan je učinak na gostovanjima, gdje je Osijek osvojio 30 od 54 boda, ili 55 posto. Što se efikasnosti tiče, tu sigurno postoji prostor za napredak. Osječani su u 36 utakmica postigli 52 pogotka, ili 1,4 po utakmici. To znači kako su u projesku zabijali pogodak svake 62 minute. Kad su u pitanju primljeni pogodci, Osijek je 37 puta vadio loptu iz svoje mreže. Prosječno 1,02 po utakmici, što znači kako su kapitulirali u prosjeku svakih 87 minuta.

14

pogodaka postigao je Muzafer Ejupi, najbolji strijelac Osijeka ove sezone. Slijede Dmitro Lopa s osam i Antonio Perošević sa sedam pogodaka

11

žutih kartona skupio je Andrej Lukić ove sezone. Nakon njega slijede Dmitro Lopa, koji je “požutio” osam puta, te Domagoj Pušić sa sedam javnih opomena

8

crvenih kartona dobili su nogometaši Osijeka ove sezone. Prije vremena su teren napuštali Zoran Arsenić, Nikola Matas, Muzafer Ejupi, Gabrijel Boban, Domagoj Pušić, Mile Škorić, Aljoša Vojnović i Tomislav Štrkalj

ASISTENTI

Najbolji asistent bijelo-plavih ove sezone je kapetan Borna Barišić, koji je suigračima pripremio šest pogodaka. Slijedi ga Dmitro Lopa s asistencijom manje.

GLEDATELJI

Osijek je nakon desetljeća i pol uspio prebaciti broju od 100.000 gledatelja u sezoni! Ove godine bijelo-plave je gledalo 106.496 ljudi, ili prosječno 2966. U Gradskom vrtu bijelo-plave je došlo pogledati 56.101 gledatelj, ili prosječno 3116 po utakmici, što je gotovo dvostruko više negoli posljednjih sezona. Značajno je naraslo zanimanje za utakmice osječkog prvoligaša u gostima, gdje ih je pratilo 50.695 gledatelja, što je prosjek od 2816 po utakmici. I te brojke jasno govore o ekspanziji bijelo-plavih u sezoni koja je iza njih.

Ukupna brojka osvojenih bodova - 66

Bodovi osvojeni na gostovanjima - 30

Ukupan broj pobjeda u jednoj sezoni - 20

Broj pobjeda u gostima u jednoj sezoni - 9

Broj uzastopnih pobjeda u gostima u jednoj sezoni - 5

Broj uzastopnih pobjeda kod kuće u jednoj sezoni - 7

Pobjeda nad Dinamom  u Maksimiru nakon 16 godina

Pobjeda u Koprivnici nakon devet godina

Pobjeda nad Lokomotivom u Gradskom vrtu nakon sedam godina

Prva pobjeda u Parku mladeži

Zvonimir MIKULIĆ

25 nastupa, 25 primljenih pogodaka

Na početku sezone oslonac, a onda mu se dogodio onaj kiks protiv Istre 1961, pa Dinamo, i tu je malo izgubio sigurnost. Branio je i u proljeće - korektno, a kada se ozlijedio, više nije dobio priliku

Marko MALENICA

11 nastupa, 12 primljenih pogodaka

Dugo je čekao priliku, a kada mu ju je ozljeda prvog vratara Mikulića to omogućila, više je nije ispuštao. Svakom novom utakmicom dokazao je kako se Osijek ne mora brinuti za budućnost kada je vratar u pitanju.

Nikola MATAS

1 pogodak, 1 asistencija

Puno prometa - mala zarada. Matas je napredovao u fazi defenzive, ali ove je sezone izostao njegov napadački učinak makar je postigao svoj prvi pogodak u dresu Osijeka.

Zoran ARSENIĆ

1 asistencija

Jesenas standardno dobar, u zimu je odbio produžiti ugovor, pa je završio na tribini. Karijeru nastavlja u Poljskoj

Andrej LUKIĆ

2 pogotka

Zekić mu je tražio poziciju kroz cijelu sezonu. Igrao je stopera - promjenjivo, na kraju je završio kao zadnji vezni i iz susreta u susret djelovao sve sigurnije. Andrej je jedan od onih kojem treba podrška i strpljenje.

Zoran LESJAK

2 pogotka

Profesionalac od glave do pete. Često je kretao iz trećeg reda i završavao u prvom. Na kraju se i teže ozlijedio, ali jedan od pouzdanijih ljudi koje Zekić ima.

Mile ŠKORIĆ

1 asistencija

On je čudo. Uvijek izgleda kao da će se svakog trenutka “raspasti” na terenu, ali to se naravno ne dogodi. Ustalio se na stoperskoj poziciji. Bio je pouzdan i siguran, a ako još popravi procjene u skok-igri, bit će pravi oslonac.

Ivica DŽOLAN

1 pogodak

Otišao je na početku proljetnog dijela prvenstva. Pamtit ćemo ga po pogotku protiv Lokomotive na početku sezone koji je bio iznimno važan. Poslije je igrao vrlo malo, pa je u proljeće i napustio Gradski vrt.

Mislav LEKO

Pomirio se sa statusom pričuve, igrao je jako malo, a poput Džolana otišao je ovog proljeća u inozemstvo čim se otvorila prilika.

Mateo BARAĆ

1 pogodak, 1 asistencija

Jesenas otkriće, u proljeće je bilo svega. Brzo je preskakao stepenice, pa tek treba vidjeti koji su njegovi krajnji dosezi u karijeri. Problem je u tehnici. No, za stopera još je mlad i zbog toga ga se može pričekati.

Borna BARIŠIĆ

1 pogodak, 6 asistencija

Vratio se u život nakon stagnacije u Dinamu i Lokomotivi. Kapetan koji ima još prostora za napredak, posebno u ofenzivnom dijelu zbog sjajnog centrašuta. Uostalom, prvi je asistent momčadi.

Milovan PETROVIĆ

1 asistencija

Makedonac je krenuo jako i onda stao. Početak sezone bio je vrlo dobar, ali poslije nije mogao držati tu razinu. Bilo je bljeskova, ali poslije uglavnom - slab.

Benedik MIOČ

1 pogodak, 1 asistencija

Ima nešto, ali ponešto još i nedostaje. Velika energija, tehnika je u redu, ali problem su duel igra i taktičke stvari. Na tome će morati teško raditi ako želi sačuvati mjesto u momčadi. Ni statistika mu nije impresivna.

Aljoša VOJNOVIĆ

3 pogotka,  1 asistencija

Rutiner koji nerijetko igra naopako u odnosu na godine. Umjesto glavom, zaigra srcem, a to njegovo tijelo ne može pratiti. Još može biti koristan, ali je pitanje može li se pomiriti s ulogom džokera

Domagoj PUŠIĆ

3 asistencije

Jedan od najinteligentnijih igrača koje Osijek ima, problem je u kontinuitetu. Sve vidi, lopte mu nerijetko imaju oči, ali se ponekad upusti u nepotrebna kompliciranja. Mogao je igrati više.

Josip KNEŽEVIĆ

4 pogotka, 3 asistencije

Sezona mu nije bila idealna, ali igrače poput njega uvijek je dobro imati u momčadi jer su sposobni jednim potezom riješiti utakmicu, što je bio slučaj primjerice u Maksimiru. Lakše bi mu bilo da je iza sebe imao moćnije suigrače u veznom redu.

Gabrijel BOBAN

4 pogotka, 3 asistencije

Tretiran kao pojačanje za napad, ali samo četiri pogotka nisu dovoljna za opravdavanje takvog statusa. Za njega je Zekić rekao: “Morat ćemo se s njim ozbiljno pozabaviti.” Time je sve rečeno.

Dmitro LOPA

8 pogodaka, 5 asistencija

Čudo iz Ukrajine. Tako treba izgledati ofenzivni vezni igrač. Osijek je dobio u njemu strijelca, asistenta, driblera i pucača slobodnih udaraca. Ono što treba dobiti jest čovjeka za oba poluvremena. Proljeće je Lopi bilo sjajno. Kapa dolje.

Karlo LULIĆ

1 pogotak, 1 asistencija

Došao je kao posuđen igrač, očekivala se eksplozija njegova talenta, ali je na tome i ostalo. Nije eksplodirao, već se opet mučio sam sa sobom i ozljedama. Mora se napokon biti spreman boriti za svoje mjesto pod suncem. U Sampdoriji, Osijeku ili negdje dalje - svejedno je.

Alen GRGIĆ

1 pogodak,  1 asistencija

Nije igrao puno, pa je stagnirao. Tek pred kraj je instaliran na poziciju desnog beka, što je ulog za budućnost. Tu bi se mogao pronaći ako pokaže volju. Tjelesno nije sporan, a obrana je ionako uvijek bila stvar karaktera.

Antonio PEROŠEVIĆ

7 pogodaka, 3 asistencija

Dobri duh i najveći zabavljač u momčadi ove je sezone postigao svoj najbolji učinak kada su pogoci u pitanju. Nemiran karakter, a takva mu je bila i sezona. Usponi i padovi, s malo kontinuiteta, ali zabio je neke iznimno važne pogotke.

Muzafer EJUPI

14 pogodaka, 1 asistencija

Nakon dugo vremena Osijek je dobio čovjeka koji je sposoban zabiti više od deset pogodaka. Učinak mu je mogao biti još bolji, ali je u završnici sezone misteriozno upao u krizu. Pokazao je kvalitete, ali i mane. Ipak, prvi klupski strijelac s pristojnim brojem pogodaka zaslužuje pozitivnu ocjenu.

tranzicija

SEZONA JE ISPALA BOLJE OD SVIH OČEKIVANJA

DOBRO

Izdvojili bismo nekoliko. Apsolutno je to izlazak na europsku scenu koju su Osječani osigurali praktički već u zimu, a teoretski puno prije završetka prvenstva. Zatim lijepa proslava 70. klupskog rođendana u HNK-u, zajedničko slavlje igrača i Kohorte nakon susreta s Istrom 1961 u povodu 29. rođendana osječke navijačke skupine

LOŠE

To je definitivno poraz od Hajduka na Poljudu. Osijek je u Split otišao s ciljem pokazati kako vrijedi borbe za treću poziciju i ostvariti rezultat kojim bi se približio tom mjestu uoči završnice prvenstva. Stiglo je bolno “otrježnjenje” u obliku poraza od 5:1, najuvjerljivijeg ove sezone. Izazvalo je to i određene nesporazume na relaciji igrači - navijači. Međutim, sve se uspjelo izgladiti.

TRENER ZORAN ZEKIĆ

Dojam je kako je izvukao maksimum iz svoje momčadi ove sezone. S obzirom na to da je selektivni proces tek počeo, nije se bojao rotirati momčad. U biti nije bilo previše lutanja jer je koristio 23 igrača (ako ne računamo posljednji susret u Splitu u kojem su priliku dobili mlađi igrači), a rotacije su najčešće bile plod potrage za boljom igrom i igračima koji su u danom trenutku bili u boljoj formi. Stvaranje prepoznatljive igre ne ide preko noći. Zekić je postavio konture, a znali su nedostajati određeni automatizmi u igri. Njihov izostanak dijelom je i povezan s kvalitetom igrača s kojima je raspolagao. Uglavnom, Zekićev doprinos u rezultatskom uzletu ove sezone značajan je i zato ga treba pustiti da u miru nastavi stvarati jer definitivno spada u red najperspektivnijih hrvatskih trenera. Ima moderne ideje, zna se ophoditi s igračima, ali i s medijima. Nije tip koji kuka i zapomaže, a ono najvažnije i ne lakira. Naziva stvari pravim imenom, a to je čvrst temelj za daljnji napredak. I njegov i klupski.

Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike