Regija
ZDRAVA GOSPODARSKA PRIČA

Pan Parket uskoro zapošljava i vapi za stručnim kadrom
Objavljeno 2. lipnja, 2017.
Iz tvrtke predlažu uvođenje drvnih smjerova u obrazovni sustav na području županije te da se omogući prekvalifikacija

ORAHOVICA - U pogonu Pan parketa u Orahovici radi se punom parom. Lideri su u proizvodnji troslojnog parketa, lakiranog i uljanog - godišnje ga proizvedu 700.000 četvornih metara, nude ga u 350 vrsta, a 90 posto izvoze na sve kontinente osim Australije. Odnedavno njihov slavonski parket pokriva podove u New Yorku, na kineskom su tržištu već nekoliko godina. U najmnogoljudniju zemlju izvoze sedminu svoje proizvodnje, 100.000 četvornih metara.

Vlasnik Pan Parketa Danijel Smiljanić naglašava kako bi tvrtka mogla imati još veći izvoz.

- Mogli bismo definitivno još više raditi i izvoziti da imamo sirovine. Radimo na tome da raspodjela sirovine ide po razini završenosti proizvoda, da se povežemo s tvrtkama koji rade poluproizvod koji mi onda završavamo, da se boduje kooperacija, i mislim da ćemo do iduće godine uspjeti dobiti više sirovine – kaže Smiljanić.

Pan Parket je nedavno na natječaju Kompetentnost i razvoj MSP Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dobio nepovratnih 1,922.813 kuna za proširenje kapaciteta i poboljšanje kvalitete parketa ugradnjom višeetažne hidraulične preše. Tvrtka, koja je u posljednjih godinu dana imala deset milijuna kuna investicija, sagradit će još jednu halu i zaposliti još 63 djelatnika.

Pan Parket se suočava s još jednim, za njih gorućim problemom - nedostatkom stručnog kadra.

- Bivša općina Orahovica trenutačno zapošljava 500 radnika u drvnoj industriji, što je definitivno malo. Želja nam je da se nešto pokrene u obrazovnom sustavu, da se na području naše županije omogući prekvalifikacija ili bilo kakav drvni smjer kako bismo mi iz ovog tipa industrije u svojim tvornicama imali nužno potreban, školovan kadar. Sve što radimo ručni je rad, tako da moramo zapošljavati stolare, drvne tehnologe i slične radnike. Nama inženjeri drvne tehnologije dolaze raditi iz Virovitice. U kontaktu smo s Agencijom za obuku odraslih osoba, krenuli smo u neke razgovore o preškolovanju odraslih i mladih ljudi. Razgovarali smo i s gradonačelnikom Orahovice Josipom Nemecom i županom Igorom Androvićem o pokretanju tih smjerova na području naše županije i naišli na plodno tlo te vjerujem da ćemo uskoro imati drvne smjerove u našim školama – kaže Smiljanić te najavljuje nove investicije.

- Sljedeća je investicija nova proizvodna hala i veliko skladište da bismo mogli širiti kapacitet. Preko prve moramo zaposliti novih 60 ljudi, a druga donosi još novog zapošljavanja – zaključio je Daniel Smiljanić.

Vladimir GRGURIĆ
I Kinezi radije kupuju europski nego kineski parket

- Možda je najzanimljivije tržište Kina. Oni, naime, imaju tog proizvoda tri-četiri puta više nego mi u Europi, ali tamo imate sloj ljudi koji ne želi kupiti kineski proizvod, nego europski iako je naš proizvod tamo dvostruko skuplji nego njihov. Kada smo prvi put, prije pet godina, otišli u Šangaj na sajam, svi su nas u domaćoj drvnoj industriji ismijavali jer idemo Kinezu nešto prodati. Prve dvije godine bili smo bez uspjeha, no onda su se ostvarile poslovne suradnje i, evo, danas redovno tamo izvozimo. To je zanimljivo, ali iznimno zahtjevno i teško tržište jer njihov je mentalitet sasvim drukčiji od našeg – kaže vlasnik Pan Parketa Danijel Smiljanić.

2

milijuna nepovratnih kuna dobili su na natječaju Ministarstva gospodarstva, kojima će proširiti proizvodnju

problem

MOGLI BI VIŠE RADITI DA IMAJU SIROVINE

Danijel Smiljanić

vlasnik Pan Parketa

Sve što radimo ručni je rad, zapošljavamo stolare, drvne tehnologe i slične radnike

63

radnika uskoro će, zahvaljujući ulaganjima, naći posao u Pan Parketu

Najčitanije iz rubrike