Ekonomija
KVALITETNIJI PRISTUP UZGOJNOM PROJEKTU

Mirko Damjanović novi je ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik
Objavljeno 2. lipnja, 2017.

Dr. vet. med. Mirko Damjanović novi je ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, a upravljanje ergelom preuzima u ponedjeljak, 5. lipnja. Na listi budućih obveza koje je u svoj program uvrstio je kvalitetniji pristup uzgojno-selekcijskom projektu, cjelovita proizvodnja stočne hrane iz vlastitih izvora te uvođenje šire lepeze turističkih usluga. Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, Damjanović na poziciju ravnatelja dolazi na temelju odluke Upravnog vijeća koje je ocijenilo da od svih kandidata koji su na javni natječaj poslali ponude s planom aktivnosti za idući mandat upravo njegov program sadrži najkvalitetniju razvojnu viziju kakvu Državna ergela treba i već dugo je čeka s obzirom na svoju povijesno-kulturnu baštinu te genetsko bogatstvo hrvatskog konjogojstva koje je postalo prepoznatljivo ne samo u okvirima Europe nego i globalno.

- Posljednjih godina zabilježen je negativni trend kod uzgoja pomlatka lipicanaca, stoga je kvalitetniji uzgojno-selekcijski rad kroz povećanje plodnosti kobila uz dostizanje razine između 60 i 80 posto među ključnim zadaćama u mandatu koji mu je povjeren - najavljuje Damjanović i pojašnjava kako se iz većeg broja ždrebadi povećava mogućnost i izbora valjanosti grla.

Ergela raspolaže s 320 hektara oranica i pašnjaka, a nema dovoljno stočne hrane za svojih 150 konja, pa su se proteklih godina prihodi ergele, od kojih glavnina stiže iz državnog proračuna, olako rasipali za kupnju stočne hrane umjesto da je poticana vlastita proizvodnja. Upravo takav zaokret Damjanović namjerava pokrenuti već na samom startu povjerenog mu mandata. U fondovima Europske unije, navodi dalje, vidi prigodu odnosno model kroz koji planira financirati cijeli niz zacrtanih projekata kao što su opremanje centra za umjetnu oplodnju kobila, laboratorij, nabava poljoprivredne mehanizacije potrebne za rad na poljoprivrednom zemljištu radi proizvodnje dostatnih količina stočne hrane. Dosadašnji ravnatelj ergele, dr. sc. Nidal Korabi, kojemu je mandat istekao 30. travnja 2017., ostaje u sustavu gdje će svojim znanjem i stručnošću pridonijeti daljnjem razvoju hrvatskog konjogojstva.Z.R.

Rad ergele u dvije smjene i brojni sadržaji za turiste

Europskim novcem misli obnoviti i staviti u funkciju već godinama zapušteni objekt na lokaciji Ivandvor, te u njemu osmisliti i provoditi mnoštvo sadržaja namijenjenih turistima. Damjanović planira uskoro uvesti rad ergele u dvije smjene, a osmislio je i projekt kojim želi konje približiti djeci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike