Svijet
NAKON 70 GODINA

Trump je uspio razoriti savezništvo s Europom
Objavljeno 2. lipnja, 2017.
Povjerenje između predsjednika SAD-a i europskih čelnika sada je nestalo

U Bruxellesu je doslovce izvrijeđao Njemačku zbog izvoza automobila u SAD, napao je druge članove NATO-a zbog nedovoljnog financiranja Saveza - kao da je on samo američko vlasništvo. Na summitu G7 u Italiji najavio je napuštanje možda najvećeg postignuća koje je ova civilizacija uspjela postići kako bi spasila jedini planet koji ima - Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Donald Trump je, sada je sasvim jasno, nesposoban biti ono što se naziva “predvodnik slobodnog svijeta”, epitet koji američki predsjednici nose od Drugog svjetskog rata, kada je krvlju na normandijskim plažama zapečaćen savez Europe i SAD-a. Uza zavidnu razinu neznanja, krivo baratanje činjenicama i očit nedostatak diplomatskih vještina, Trump se kreće u međunarodnoj politici kao slon u staklarnici, prijeteći da razruši 70 godina star savez a da prije toga nije smislio ništa drugo što bi ga moglo zamijeniti.

Partnerstvo koje je predugo imalo ovisan odnos uskoro bi moglo biti razvrgnuto. Europi je to postalo bolno jasno, a na reakcije se u Njemačkoj nije moralo dugo čekati. “Vremena u kojima smo se mogli osloniti na druge dijelom su prošla. To sam doživjela proteklih dana... Mi Europljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik njemačkog SPD-a i kandidat te stranke za kancelara Martin Schulz Trumpa je nazvao “rušiteljem svih zapadnih vrijednosti”. Otmjeniji u svojoj poruci, ali također određen bio je Enrico Letta, bivši talijanski premijer, koji je u međuvremenu predsjednik Instituta “Jacques Delors” u Parizu. On je na Trumpov tweet reagirao izjavom: “Europljani svoju sudbinu moraju uzeti u svoje ruke”, prenosi njemački DW.

EU i Kina, okupljene na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu, spremne su braniti sporazum iz Pariza o borbi protiv klimatskih promjena, a istodobno se očekuje objava odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o najavljenom povlačenju SAD-a iz Pariškog sporazuma.

U Obaminoj eri Washington i Peking bili su stupovi potpisivanja sporazuma u prosincu 2015., u okviru kojeg se 196 zemalja pod pokroviteljstvom UN-a obvezalo na ograničavanje globalnog zatopljenja i smanjivanje ispuštanja stakleničkih plinova. Nakon dugotrajne napetosti oko konačnog stajališta novog američkog predsjednika, Trump je objavio da će u četvrtak u 20 sati obznaniti odluku o sudjelovanju SAD-a u Pariškom sporazumu. Nije rekao koja će biti njegova odluka, ali prema više američkih medija vjerojatno se radi o američkom povlačenju iz sporazuma.

U petak će u Bruxellesu Kina uz Europsku uniju biti spremna potpisati zajedničku deklaraciju kako bi se “potvrdio njihov angažman spram povijesnog sporazuma” iz Pariza i “ubrzala suradnja radi poboljšanja njegove provedbe”, doznaje se iz nacrta deklaracije.

Povlačenje SAD-a, jednog od najvećih zagađivača u svijetu, bio bi težak udarac borbi protiv klimatskih promjena, samo godinu i pol nakon euforije koju je izazvao Pariški sporazum.

Vuk TEŠIJA
I Elon Musk napušta Trumpa

Bez obzir na to radi li se o slučajnosti ili ne, dok se na internetu zahuktavala debata o Trumpovu tweetu, iznenadila je vijest o tome da je njegov šef komunikacija Mike Dubke dao otkaz. Povezanost s tweetom protiv Njemačke dosad se nije mogla utvrditi. Da će napustiti tim Donalda Trumpa ako se SAD povuče iz Pariškog sporazuma, najavio je i Elon Musk. “Ne znam kako će završiti s Pariškim, ali napravio sam sve što sam mogao kako bih direktno savjetovao predsjednika da trebamo ostati”, napisao je Musk. Kada je na Twitteru upitan što će napraviti ako Trump odluči da se SAD povlači iz sporazuma, odgovorio je kako neće imati drugog izbora nego dati ostavku. Musk je trenutno jedan od 18 biznismena koji su dio Trumpova savjetničkog vijeća i jedan od najinventivnijih biznismena današnjice. On je suosnivač i vlasnik kompanija poput PayPal, SpaceX i Tesla Motors.

Možda ste propustili...

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike