Tehno
VELIK I PRISTUPAČAN

Test: Sony Xperia L1
Objavljeno 2. lipnja, 2017.

Sony je nakon dužeg vremena tržištu podario svoj novi phablet, kategorija pametnih telefona koja je na pola puta između tableta i telefona. Sonyjev takmac „igra“ na dva vrlo važna područja: izgled i dimenzije, te možda i ono najvažnije za potencijalne kupce – cijenu. Naime, ovo je uređaj koji se na internetu lako može pronaći po cijeni od kakvih 200 eura, što je mnogo povoljnije od brojnih direktnih konkurenata.

Ljepota u 5,5 inča

Prvo što će ugodno iznenaditi sve buduće vlasnike Sony Xperia L1 je omjer zaslona i rubova s prednje strane. Trend kojim su se počeli svi voditi, pa tako i Sony. Iako Sony nikako nije poznat po uskim rubovima i „dobrim“ omjerom zaslona i „mesa“, Sony Xperia L1 donosi sasvim novu priču. Naime, zaslon dijagonale 5,5 inča pokriva gotovo 75 % površine s prednje strane. Spartanska stražnja strana otkriva tek objektiv fotoaparata, dok su na rubovima klasične tipke i pretinci – utor za SIM i memorijsku karticu, tipke za otključavanje, fotoaparat i glasnoću. Sve skupa izgleda – fenomenalno! Iako je telefon kompletno izrađen o plastike, ona je kvalitetna i daje osjećaj kao da je brušena. Telefon se doima izrađen kao od jednog komada i izvrsno leži u ruci. Velika prednost su dimenzije, pa tako unatoč velikoj dijagonali, Sony Xperia L1 nije glomazan i bez većih problema stane u svačiji džep hlača. Sony Xperia L1 dostupan je u dvije elegantne boje: crnoj i bijeloj, a bez obzira na to koju odabrali, elegancija je na najvišoj razini, kako i dolikuje za Sony uređaj.

Moćne performanse

Imajući u vidu cijenu od povoljnih 200 eura, Sony Xperia L1 donosi više nego moćne performanse. Za to je zaslužan Mediatek MT6737T procesor uparen s 2 GB radne memorije i Mali-T720MP2 grafikom. Pohrana je zaustavljena na skromnih 16 GB, no srećom tu je utor za micro SD karticu. Zaslon, kako smo već u uvodu spomenuli, mjeri 5,5 inča u dijagonali i zapravo je na granici između klasičnog telefona i phableta.

Unatoč velikoj dijagonali, rezolucija je standardna HD 720p. Iako smo bili sumnjičavi, pokazalo se kako nikakvih nedostataka nema. Dapače, prikaz je dovoljno jasan i oštar, a rad ugodan, tako da većina neće niti primijetiti da je riječ o nižoj rezoluciji od FHD. Opet, imajući u vidu cijenu uređaja, teško je i bilo očekivati puni HD. Multimedijalne mogućnosti Sony Xperia L1 ogledaju se kroz odlične aplikacije fotoaparata, multimedije, fotografija i video zapisa. Također, na poleđini uređaja smještena je dobro poznata 13-megapikslena kamera, dok je ona prednja za selfie 5-megapikselna. Fotoaparati očekivano okidaju više nego solidne fotografije, a određenu muku pokazuju pri fotografiranju u slabom osvjetljenju. Android na Sony Xperia L1 dolazi standardno dotjeran u Sonyjevom minimalističkom štihu, a kao takav izgleda lijepo, intuitivno i nenametljivo. Rad je brz i fluidan, a zadovoljit će i one zahtjevnije. Na L1 stiže trenutno najnovija inačica Androida 7.0 (Nougat).

Novotarija na Xperia L1 je i novi USB-C priključak, koji donosi novi reverzibilan konektor, ali i veće brzine prijenosa. Baterija kapaciteta 2620 mAh poslužit će za cjelodnevni rad. Sagledamo li sve skupa, Sony Xperia L1 možemo smatrati odličnim „best buy“ uređajem, gdje po povoljnoj cijeni dobivamo i više no što očekujemo. Naša preporuka!

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike