Osijek
DAN OSJEČKOG SVEUČILIŠTA

Rektor Turkalj: Izrasli smo u sveučilište koje pokriva gotovo sva znanstvena polja
Objavljeno 1. lipnja, 2017.

Drugog dana svečanosti u povodu 42. akademske godine Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera dodijeljena su počasna znanstveno-nastavna zvanja professor emeritus prof. dr. sc. Savi Jovanoviću, umirovljenom profesoru u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta, i prof. dr. sc. Marcelu Meleru, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta.

- Uspjeh se mjeri osjećajem sreće, zadovoljstva i ponosa kada nešto postignete i uspijete - rekao je tom prigodom prof. dr. sc. Meler.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali ministar Pavo Barišić i njegov pomoćnik Momir Karin, Davor Huška, pomoćnik ministrice Gabrijele Žalac, monsinjor Đuro Hranić, zamjenik župana OBŽ-a Željko Kraljičak, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i njegov zamjenik Denis Ambruš, župani i dožupani drugih slavonskih županija i gradova te rektori i prorektori sveučilišta u Splitu, Rijeci, Zadru, Zagrebu, Dubrovniku, Puli, Koprivnici, Osijeku, te Tuzli i Mostaru iz BiH. Ministar Barišić, nekadašnji student Pravnog fakulteta Osijek, u svom je govoru istaknuo važnost suradnje i djelovanja sveučilišta, grada, županije i državnih tijela na poboljšanju uvjeta znanstvenog i nastavnog rada.

- Tijekom 42 godine rada osječko sveučilište se snažno razvilo. Jedna od važnih komponenti o kojima trebamo voditi računa je i prilagodba studijskih programa uvjetima tržišta rada, koji će poticati gospodarstvo ovoga kraja. Vjerujem da zajedničkom posvećenošću zadaći sveučilišta možemo preobraziti Lijepu Našu u modernu i prosperitetnu državu obrazovanih, zadovoljnih i sretnih građana - poručio je ministar Barišić.

Prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor osječkog sveučilišta, osvrnuo se na dugu tradiciju, koja je dovela do sveučilišta kakvo danas imamo u Osijeku.

- U tom proteklom razdoblju od jednog mladog i u tom trenutku skromnog sveučilišta, sa samo nekoliko studijskih programa, osječko je sveučilište naraslo do tih razmjera da praktički pokrivamo sva znanstvena polja koja se studiraju na drugim sveučilištima, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. S približno 20.000 studenata, sigurno pripadamo u srednje velika sveučilišta u europskim razmjerima. Broj promoviranih redovitih profesora na svečanoj sjednici u utorak, njih 66, pokazuje da se na Sveučilištu njeguje intenzivni israživački rad, a to me posebno veseli u ovoj, 42. obljetnici - poručio je rektor Turkalj.

U povodu obilježavanja Dana Sveučilišta izdana je sveučilišna publikacija u kojoj je iznesen kratki prikaz Sveučilišta te pokazatelji njegova razvoja.

Jasenka PEJAKOVIĆ
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVU ZGRADU STUDENTSKOG PAVILJONA

Projekt gradnje zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u kampusu u cijelosti je financiran nepovratnim sredstvima EU-a i iznosi 174.300.000 kuna. Riječ je o projektu koji će u dvije godine osigurati povećanje smještajnih kapaciteta za otprilike 12 posto od ukupnog broja studenata koji imaju potrebu za korištenjem takvih prostora. Novi studentski dom prostirat će se na 17.000 četvornih metara, imat će 796 ležajeva, od čega smještaj za 10 osoba s invaliditetom. Nakon završetka projekta ukupan broj kreveta za studente u Osijeku iznosit će 1465. Kamen temeljac, koji je blagoslovio msgr. Đuro Hranić, položili su ministar Pavo Barišić, rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Turkalj, i predsjednik Studentskog zbora Stjepan Ćurčić.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike