Dome slatki dome
U KUĆANSTVU

Mnoge tvari opasne su za ljubimce
Objavljeno 1. lipnja, 2017.

Mnoge tvari u kućanstvu mogu biti potencijalni otrovi za kućne ljubimce. Otrovanje antifrizom smatra se najčešćim otrovanjem u pasa i mačaka, a javlja se u proljeće ili jesen jer se tada najčešće koristi.

Antifriz je najčešće prozirna i slatka tekućina, pa je ljubimci često poližu. Antifriz sam po sebi nije otrovan, ali kada se metabolizira u organizmu, izaziva jaku metaboličku acidozu ("zakiseljava krv"). Druga tvar koja nastaje je oksalna kiselina, koja se u organizmu veže uz kalcij, pa nastaju soli kalcijeva oksalata koji se nakuplja u krvnim žilama bubrega i tako ga oštećuje, remeti njegovu funkciju i na kraju može doći i do zatajenja bubrega.

Naravno, ako vlasnik primijeti da je životinja polizala antifriz, odmah bi trebao izazvati povraćanje i poći veterinaru. Životinja mora odmah primiti antišok terapiju (intravenozno davanje tekućina) i protuotrov (u ovom slučaju to je etanol!).

Sredstva za čišćenje odvoda (sastav: natrijev hidroksid ili natrijev hipoklorit) vrlo su opasna. Dolazi do odumiranja i stvaranja čireva po sluznici usne šupljine, pa čak i jednjaka. Može doći do oticanja grla, gušenja, a poslije i do jake upale pluća.

Sredstva za poliranje namještaja (preparati na bazi petroleja ili mineralnog špirita) izazivaju depresiju, napadaje, povraćanje, pa čak i komu, ako ih vaš ljubimac poliže. Sredstva za čišćenje pećnice (alkalna sredstva, klorirani etileni, kiseline na bazi kroma) izazivaju povraćanje i nekrozu sluznice usne šupljine, jezika, jednjaka.

Dezodoransi, pogotovo u stiku, izazivaju nekrozu desni, usne šupljine, krvavo povraćanje i/ili proljev, napadaje, pa čak i oštećenje bubrega. Esencijalna ulja biljaka najčešće su otrovna za jetru i/ili bubrege, također iritiraju kožu, dišni sustav (zbog iritacije može doći do nakupljanja vode u plućima, posljedično tome i jaka upala), mogu utjecati i na centralni živčani sustav, razdražljivost, nekoordiniranost, pa čak i koma. Šamponi (pogotovo oni protiv peruti, jer sadrže neke metale) mogu oslijepiti psa ili macu. D. Stipić, dr. vet. med.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike