Osijek
NAPUŠTENI OBJEKTI - OPASNOST ZA OKOLINU

U napuštenoj zgradi Kožare gorjelo osam puta od 2004. godine
Objavljeno 31. svibnja, 2017.
U zgradi su se čule manje eksplozije, a u objektu su kemikalije i hrpe smeća

U samo dva dana gorjele su dvije velike napuštene zgrade u Osijeku. U ponedjeljak navečer osmi je put, od studenoga 2004. godine, izbio požar u napuštenoj zgradi nekadašnje Osječke tvornice koža, u Kišpatićevoj ulici, u osječkom Donjem gradu.

Dan prije, tijekom poslijepodneva, gorjela je zgrada napuštenog Poljoprivrednog fakulteta na Tenjskoj cesti. Kada je požar na zgradi nekadašnje Kožare izbio, čule su se manje eksplozije, no za sada nije poznato je li riječ bila o pirotehnici ili nečem drugom jer policijski očevid uz inspektora zaštite od požara i dalje traje.

Prijeti i Drava

Napuštene zgrade velika su opasnost za građane, pogotovo kada se nalaze u samom gradu. Tako je i s Kožarom.

- Nakon napuštanja objekta strojevi su odvezeni, a ostali su industrijski otpad i kemikalije koje su korištene u proizvodnji. Osim požarnih intervencija velika je opasnost i izlijevanje vode iz Drave kad je visok vodostaj, pa voda dođe i do Kožare. Kada kemikalije zavše u vodi, to je dodatna opasnost. Naš je prijedlog da se fizički zatvore ulazi u napuštene objekte jer smo i u ponedjeljak u Kožari zatekli djecu, koja su se ondje igrala - kazao je Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Kako zapovjednik osječkih vatrogasaca nadalje dodaje, oko derutne zgrade Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta postavljene su ograde da se ne može prići automobilima i bacati smeće, no fizički se može ući.

- Nakon zatvaranja objekata, uz policijski nadzor, primarno je spriječiti igru djece na takvim opasnim mjestima, ali i ulazak svih ostalih građana koji na takva mjesta bacaju smeće. Roditelji bi trebali upozoriti djecu da ne ulaze u takve objekte. Da je požar na Kožari zahvatio krov, danima bi se gasio jer riječ je o drvenoj konstrukciji, a u objektu i oko njega nalaze se hrpe smeća, pa se ne može ni prići - upozorio je zapovjednik JPVP-a grada Osijeka.

Zgrade starog osječkog Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u ruševnom stanju stoje od Domovinskog rata, a nakon više od 26 godina niti su uklonjene, niti se ondje otvorilo nešto novo. Sredinom travnja ondje je pri igranju paintballa, zadobivši otvoreni prijelom noge, teško ozlijeđen 22-godišnjak. Mladić je pao s drugog kata zgrade (s visine od oko pet metara). Zbog otvorenog prijeloma lijeve potkoljenice prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek na liječenje. Prema dostupnim informacijama mladić je upao u prazno okno lifta.

Problemi s vlasništvom

Napuštene zgrade nekadašnjeg Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta trenutno su u vlasništvu osječkog sveučilišta. Navodno je zgrada i zemljište na kojem se nalazi dana MORH-u, no oni su je vratili Sveučilištu. Ta se lokacija spominjala i u kontekstu da bi se onamo mogao proširiti Klinički bolnički centar Osijek, no prema najnovijim informacijama ondje se trebala graditi dnevna bolnica.

Gradonačelnik Ivan Vrkić u ponedjeljak je odmah stupio u kontakt s osječkim vatrogascima. Postojala je realna opasnost da je netko nastradao u ruševnoj zgradi Kožare, no srećom nije. Grad ni s tom, kao ni zgradom na Tenjskoj cesti nema nikakve veze.

- Osječka tvornica koža pod stečajnom je upravom i upravitelj je odgovoran za sve što se tiče te tvrtke, pa tako i derutne zgrade. Što se tiče starih zgrada Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, one su u državnom vlasništu. Ako nam država odluči predati taj objekt, mi ćemo se o njemu zasigurno bolje brinuti nego država - kazao je Vrkić.

Sandra LACIĆ
NI NA 16 OGLASA ZA PRODAJU KOŽARE NITKO SE NIJE JAVIO

Edita Đurkin, stečajna upraviteljica Osječke tvornice koža, kazala nam je da se zgrada nekadašnje Kožare prodaje u stečajnoj masi te da je pod zaštitom.

- Do sada smo imali 16 oglašavanja za prodaju, no nije bilo zainteresiranih. Grad Osijek, županija i država nisu zainteresirani za korištenje prava prvootkupa. Uskoro ćemo oglasiti i 17. prodaju - kazala nam je stečajna upraviteljica.

POŽARI U KOŽARI

Od 2004. godine u napuštenoj zgradi Osječke tvornice koža izbijali su požari osam puta. Dva požara izbila su 2008. godine. Kronološki gledano, to je izgledalo ovako:

l 15. studenoga 2004.

l 3. studenoga 2005.

l 12. ožujka 2006.

l 19. travnja 2007.

l 1. rujna 2008.

l 4. listopada 2008.

l 29. studenoga 2015.

l 29. svibnja 2017.

odgovornost

ZA KOŽARU ODGOVORAN STEČAJNI UPRAVITELJ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana