Regija
AZERBAJDŽANSKI INVESTITORI U BELIŠĆU

U dvije tvornice uložili bi 143 milijuna dolara i zaposlili 500 radnika
Objavljeno 30. svibnja, 2017.
Na čelu ulagača je Pasha holding, a vode se pregovori o gradnji tvornica celuloze i higijenskog papira u Belišću

BELIŠĆE - Ostvare li se svi planovi o suradnji potencijalnih investitora iz Azerbajdžana s belišćanskim čelnicima i gospodarstvenicima, u Belišću bi u vrlo kratkom vremenu trebale niknuti dvije nove tvornice, za proizvodnju celuloze i higijenskog papira, vrijedne oko 143 milijuna dolara, u kojima bi se zaposlilo oko 500 radnika. Najava je to s današnjeg iznimno važnog gospodarskog susreta u Belišću s potencijalnim investitorima iz Azerbajdžana, koje predvodi Pasha holding, čiji su domaćini bili belišćanski gradonačelnik Dinko Burić sa suradnicima i domaćim gospodarstvenicima te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Prvi korak

Neposredno prije službenog dijela sastanka župan Šišljagić kazao je kako očekuje daljnje korake u realizaciji tog iznimno važnog projekta, za koji Belišće i njegovo gospodarstvo imaju sve preduvjete. Izrazio je nadu da će vrlo brzo nakon postizanja dogovora slijediti i izrada projektne dokumentacije te početak projekta.

- Mislim da je već i sama činjenica što su potencijalni investitori iz Azerbajdžana ponovno ovdje te što su izrazili iznimno zadovoljstvo viđenim i ponuđenim uvjetima te fazama realizacije pregovora dovoljno jamstvo da će Belišće vrlo brzo dobiti nove tvornice i da će u smislu razvoja poduzetništva nastaviti krupnim koracima naprijed - komentirao je župan Šišljagić.

Nakon zatvorenog sastanka u maloj vijećnici, na kojem su predstavnici koncerna Andritz potencijalnim ulagačima objašnjavali moguća tehnološka rješenja, više o Belišću kao gradu novih gospodarskih investicija kazao je gradonačelnik Burić.

- Zbog opreza i s dužnim poštovanjem prema investitorima najavljujem da je riječ tek o prvom i najvažnijem koraku k novoj investiciji. Iznimno smo sretni što su predstavnici investitora iz Azerbajdžana danas u Belišću, nakon višemjesečnih priprema i razmatranja potencijalne investicije - naglasio je Burić, izrazivši zahvalnost svima koji su sudjelovali u pripremi prezentacije za ovaj sastanak.

Dugotrajne pripreme

Burić je dalje kazao kako je riječ o potencijalnoj gradnji dviju tvornica: tvornice celuloze i tvornice higijenskog papira. Oprezno je dodao kako sastanci u vezi s eventualnom realizacijom investicije tek trebaju slijediti, i u Bakuu i u Belišću, ali i naglasio kako će Grad učiniti sve što je u njegovoj moći i nadležnosti da do realizacije ove investicije dođe.

Za takvog ulagača treba osigurati prostor i uvjete te ga osloboditi svih zapreka ulaganju, poručili su Belišćani, pozdravivši i hrvatskog veleposlanika u Azerbajdžanu, njegovu ekscelenciju Refika Šabanovića, kao potporu mogućoj realizaciji. Izrazili su i veliku zahvalu tvrtki INGRA iz Zagreba, koja je odradila velik posao u pripremi i koordinaciji sastanaka, te bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

Sljedeći korak i nastavak razgovora s potencijalnim investitorima, na čijem je čelu optimistične najave dao i predsjednik Uprave Pasha holdinga, Mir Jamal Pashayev, Belišćani očekuju već tijekom ljeta.

Lidija ANIČIĆ
Burić: Nema barijera

- Belišće je oduvijek bilo specifično po mnogočemu, pa tako i u ovom pogledu. Nema barijera i nitko i ništa nas neće spriječiti ako postoji netko tko bi otvorio ovdje 500 radnih mjesta da to i ne napravi. Ne postoji taj! - poručio je odlučno Burić odgovarajući na novinarska pitanja o eventualnim barijerama na koje bi u državi mogao naići potencijalni investitor.

pregovori

SLIJEDE SASTANCI I U BAKUU I U BELIŠĆU

Nastavak razgovora s potencijalnim ulagačima Belišćani očekuju već tijekom ljeta

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike