Osijek
LISTA DUŽNIKA POREZNE UPRAVE

Tko u Osijeku ne isplaćuje plaće radnicima
Objavljeno 30. svibnja, 2017.
Radnici tri mjeseca bez plaće, a vlasnica tvrdi da su plaće redovite!?

Od ukupno 802 porezna obveznika koja, prema posljednjem popisu Porezne uprave, nisu pravodobno ispunila svoju obvezu prema radnicima, odnosno nisu isplatila plaće, njih su 15 porezni obveznici s područja grada Osijeka. Osim tvrtki Mustang i Težište koje su registrirane kao društvo s ograničenom odgovornošću te Doma za starije osobe Julije, svi su ostali dužnici jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), čiji najniži iznos kapitala može biti 10 kuna, a najniži nominalni iznos poslovnog udjela jednu kunu.

Kako stoji na stranicama Porezne uprave, lista je dužnika objavljena kako bi potaknula poslodavce na pravodobno ispunjavanje svojih dospjelih obveza prema radnicima. Prema navedenom popisu iz Porezne uprave, pravne su osobe financijski oštetile ukupno 36 radnika. Njima u izvješću, kako stoji u popisu Porezne uprave, nije prikazana isplata plaće.

U želji za pojašnjenjem situacije, dužnici se uglavnom nisu javljali na telefonski poziv iz Glasove redakcije, a neki od onih koji su se javili nisu imali komentara. Primjerice, vlasnik poduzeća Lancun j.d.o.o. rekao nam je tek da je u roamingu te da nema smisla gomilati telefonski račun. Zanimljivo je što je ta tvrtka početkom ožujka potraživala radnika za radno mjesto šivač/ice, a istodobno, prema dostupnim podatcima, od siječnja do ožujka nekim svojim radnicima nije isplatila plaću.

Na listi dužnika Dom za starije Julije ima najviše djelatnika s neisplaćenim plaćama - u siječnju i veljači po šest, u ožujku osam. Međutim, ravnateljica Anica Šoltić to negira, dodajući da je ondje plaća redovita.

- Dobivaju redovito plaću svakoga mjeseca. Ja imam dugovanja prema Poreznoj upravi i to sad oni tako pišu jer nisam podmirila obveze, no to nema veze s neisplatom plaće - tvrdi Šoltić.

Spomenuti popis odnosi se na pravne osobe. Ohrabrujuće je tek što se među ukupno 134 fizičke osobe u Hrvatskoj koje prema popisu Porezne uprave ne isplaćuju plaće ne nalazi nitko iz Osijeka.

Marija MIHELIĆ
DUŽNICI IZ OSIJEKA

JEDNOSTAVNA DRUŠTVA S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU: ARI-LU, Arnela, Ardit, California, Hentex plus, Ing-Os u likvidaciji, Klement, Lancun, Lotus Via, MS-Termostroj, Snoopy, Tarita.

DRUŠTVA S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU: Mustang i Težište.

Kad je riječ o broju radnika kojima poslodavci duguju plaću ili više njih, on se kreće od jednog do najviše osam.

Lista je dužnika objavljena kako bi potaknula poslodavce na pravodobno ispunjavanje dospjelih obveza prema radnicima.

bez odgovora

POSLODAVCI NERADO KOMENTIRAJU LISTU DUŽNIKA

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike