Autoglas
PREMIJERA

VW up! GTI - u čast originalnom GTI modelu iz 1976.
Objavljeno 30. svibnja, 2017.
Ovaj sportski automobil donosi novu dimenziju zabave tijekom vožnje u klasu malih vozila. Agilan je, ali i udoban

Krug se zatvara 41 godinu nakon debija prvog Golfa GTI. Kao svjetsku premijeru na ovogodišnjem GTI susretu na jezeru Wörthersee, Volkswagen je predstavio kompaktno sportsko vozilo u izdanju originalnog GTI modela: up! GTI. Koncept i snaga up!-a od 85 kW/115 KS orijentiraju se prema Golfu GTI I snage 81 kW/110 KS predstavljenom 1976. godine. Ta studija nadomak serijskoj proizvodnji ide u čast ovoj ikoni – s dopadljivim dimenzijama, malom težinom, snažnim motorom, sportskim voznim postrojem i tipičnim simbolima GTI modela (između ostalog crvena traka u rešetci hladnjaka i presvlake sjedala s kariranim uzorkom „Clark“).

Ovaj sportski automobil donosi novu dimenziju zabave tijekom vožnje u klasu malih vozila. No tipičan za GTI i dalje ostaje sportski vozni postroj. On s jedne strane osigurava agilnost koja podsjeća na karting vožnju, a s druge strane pruža visok stupanj udobnosti. Serijska verzija modela up! GTI na tržište dolazi početkom 2018. godine.

Novi up! GTI, koji je izvana i iznutra slične veličine kao i originalni GTI, nadovezuje se na tu čistu doktrinu o laganom i jednostavnom sportskom vozilu u kompaktnom izdanju. Model je pogonjen turbomotorom (TSI) sa snažnim okretnim momentom od 230 Nm. Referentne vrijednosti i vozna svojstva jednaki su onima u Golfu GTI I teleportiranom u novo doba. Masa je 997 kg (znatno više čelika visoke čvrstoće i dodatni zračni jastuci). Najveća brzina je 197 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,8 sekundi. Vanjske boje su opet klasične i tipične za GTI – uni boje “Tornado crvena”, “Pure bijela” te metalik boje “Dark srebrna”, “Pearl crna” i – kao nova nijansa za GTI – „Costa Azul“ (plava).

I ovaj će GTI izgledati poput svojih prethodnika, a i vožnja u njemu pobudit će onaj stari osjećaj. Novi original.

Milan BUGARIĆ

GTI na tržište dolazi početkom 2018. godine

Možda ste propustili...