Sport
VUKOVARAC SREBRNI NA EP-U

Martin ovaj put nije mogao ispred Syneka
Objavljeno 28. svibnja, 2017.

Damir Martin nije nastavio vladavinu i kruna europskog kralja u samcu ponovno je u posjedu Čeha Ondreja Syneka! No Vukovarac je i na veslačkoj eurosmotri u češkim Račicama stajao na pobjedničkom postolju, u nedjelju je osvojio srebro završivši utrku iza starog znanca i velikog rivala - Syneka.

Veslač rođen u Vukovaru slavio je na posljednja dva europska prvenstva u skifu, 2015. u Poznanu i lani u Brandenburgu. U Račice je otišao po treći naslov u nizu, ali nije išlo prema željama. Veliki finale završio je iza 34-godišnjeg Čeha Syneka, koji je prethodne dvije godine uglavnom u cilj ulazio nakon Martina. U Poznanu je bio drugi, u Brandenburgu treći, na Olimpijskim igrama u Riju također brončani... No u Račicama su stvari bile drukčije. Martin je ciljem prošao u vremenu 6:50.02 minute, odnosno 1.89 sekundi zaostatka za Čehom. Synek, četverostruki svjetski te dva puta srebrni s Olimpijskih igara, do trećeg zlata na EP-u stigao je s vremenom 6:48.13. Treći je bio Bjelorus Stanislau Shcharbachenia (06:52.99).

Martin nije obranio zlato, ali nije ni razočarao. Otišao je na Synekov teren i časno izgubio. Uostalom, Syneku je umjetno jezero u Račicama isto ono što je Martinu Jarunsko jezero – domaći teren. Čeh je iskoristio tu prednost i svrgnuo Hrvata s trona.

Martin početkom ove godine nije krenuo silovito i jako kako on to zna. Nakon epske utrke i srebra u Riju uzeo je malo odmora, putovao i veslao na revijama, a onda su se, početkom nove sezone, dogodili i problemi. Sukob na relaciji “team Martin”, točnije, njegov trener Šuk - Hrvatski veslački savez okupirao je Vukovarca i više se bavio “stvarima izvan staze” nego čamcem i veslima. Stvari su se smirile, Šuk i Martin pronašli su novi klub (iz zagrebačke Trešnjevke otišli u susjednu Croatiju), a Damšo je tek nedavno krenuo u prave treninge i još nije u pravoj formi. U prvom dijelu sezone ne vesla “ubitačno” kao, recimo, lani, ali nije to iznenađenje. Nakon sjajne olimpijske godine ima pravo i na koji poraz.

- Srebro oko vrata i lijepa uvertira za nastavak sezone - komentirao je Damšo nakon drugog mjesta u Račicama.

Zlato je izmaknulo za manje od dvije sekunde, ali Vukovarac nije nezadovoljan. Još uvijek ide brzo, još uvijek je ponajbolji skifist svijeta, a Račice su doista samo zagrijavanje za ono što slijedi ove godine. U prvom redu Svjetsko prvenstvo krajem rujna na Floridi.

Ivana LIOVIĆ
Radonić deseti

Boje hrvatskog veslanja u Račicama branio je i Luka Radonić, koji je zauzeo četvrto mjesto u B finalu lakog samca, što znači da je ukupno deseti u Europi. Četverac bez kormilara Tomislav Šain, Danijel Plišić, Bernard Samardžić i Leon Mikulić bio je drugi u C finalu i zaključio nastup u Češkoj na posljednjem, 14. mjestu.

Najčitanije iz rubrike