Novosti
NERAVNOPRAVNOST NA 374 LISTE

U Osječkoj županiji šest prijava DORH-u zbog premalo žena na listama
Objavljeno 29. svibnja, 2017.

Prema statistici Državnog izbornog povjerenstva, čak 374 liste na lokalnim izborima nisu ispunile kvotu prema kojoj su morale imati zastupljenost od najmanje 40 posto kandidata u korist jednog od dvaju spolova.

To znači kako se od 2666 kandidacijskih lista za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine) njih čak 14 posto ogriješilo o članak 12. Zakona o ravnopravnosti spolova, koji kaže kako “osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40 posto”, a, prema članku 15. istog zakona, “prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i za izbor članova u Europski parlament političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni su poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama sukladno članku 12. ovoga Zakona”.

Rekorderi u Drenju

Prema podatcima DIP-a, od 374 kandidacijske liste bez kvote 286 ih se odnosi na općinska vijeća, 75 na gradska vijeća, a 13 na županijske skupštine. Konkretno, na području Osječko-baranjske županije utvrđeno je 16 lista koje nisu poštovale ovu zakonsku odredbu, a riječ je o 11 lista HDZ-a, samostalno ili u koalicijama, potom o četiri liste na kojima je HSU i četiri liste na kojima je HSS, kao i o dvije liste nezavisnih kandidata. Rekorder u kršenju zakona na području te županije je HDZ u općini Drenje, gdje postotak žena na listi iznosi 0,00. Dovoljno žena u skladu sa zakonom nije bilo ni na listama HDZ-a u Valpovu, Đakovu, Našicama, Čemincu, Dardi, Magadenovcu, Vladislavcima, Viškovcima, Viljevu i Feričancima. Županija u kojoj je najviše lista koje nisu poštovale Zakon o ravnopravnosti spolova definitvno je Splitsko-dalamatinska, u kojoj je DIP registrirao čak 65 lista koje ne udovoljavaju zakonu, što je njih 25 posto. Zanimljivo je da su se u toj županiji o zakon ogriješile i lijeve i desne stranke, odnosno od SDP-a do HDZ-a i HSP-a. Na drugom mjestu po broju takvih lista je Zadarska županija, s 34 liste. No, kako je u toj županiji bilo ukupno manje lista, opet je ukupan postotak takvih lista 25 posto. Slijedi Primorsko-goranska s 34 liste, Zagrebačka s 27 lista i Šibensko-kninska s 21 nezadovoljavajućom listom. Zakon su najviše poštovali u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje su uočene samo dvije liste s nedovoljnim brojem žena, i Ličko-senjska županija, u kojoj su samo četiri takve liste. Najviše problema s pronalaženjem žena za liste imao je HDZ, jer od 374 liste na kojima se nije našao postotak od najmanje 40 posto žena čak su 154 liste te stranke. S druge strane, čini se kako ljevica s tim nije imala problema, pa je DIP zabilježio samo 12 takvih lista SDP-a. Udio od 14 posto lista bez kvote na ovim izborima nešto je bolji nego što je bio na prethodnim izborima (parlamentarnim 2015. i 2016.) Tako 2015. kvota nije poštovana na 33 od 166 lista (20 %), a 2016. na 54 od 177 lista (31 %).

Prijave i kazne

Ovaj prekršaj zakona sada je moguće prijaviti općinskim državnim odvjetništvima, koja potom odlučuju hoće li podići optužnicu. Prema službenoj informaciji Općinskog državnog odvjetništa u Osijeku u vezi sa 16 spolno neravnopravnih lista na području te županije, do sada je DORH-u podneseno šest prijava. U slučaju da sudovi prekršajnu odredbu tumače tako da se predlagatelje kažnjava za svaku listu pojedinačno u punom iznosu koji piše u zakonu, to bi značilo da bi predlagatelji kandidacijskih lista ukupno mogli biti kažnjeni s 9,240.000 kuna, odnosno gotovo deset milijuna kuna.

Nefreteta Z. EBERHARD
SAMO 15 POSTO NOSITELJICA

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila je kako su od ukupno 47.601 kandidata 41,7 posto žene. “Žene su znatno podzastupljene kao nositeljice kandidacijskih lista - tek ih je 15 posto na prvom mjestu kandidacijskih lista za općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine. Zastupljenost žena među kandidatima/kandidatkinjama za čelnike/čelnice jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave bila je 15 posto, a gotovo su dvostruko više, s 29 posto, zastupljene kao zamjenice kandidata/kandidatkinja. Prekršajna odredba na proteklim izborima nije se primjenjivala. Ovi će izbori biti prvi na kojima ne postoje nikakve zapreke za primjenu prekršajnih sankcija. U ovoj kampanji bilo je dosad najmanje pritužbi na seksističke izjave javnih osoba, nismo zaprimili ni jednu, što govori o sve većoj osviještenosti o načelu ravnopravnosti spolova koje proizlazi iz ustavnih i zakonskih odredbi, kao i o prekršajnim sankcijama u vezi s njegovom povredom”, izjavila je Ljubičić.

NA SEDAM POSTO LISTA PODZASTUPLJENI MUŠKARCI

Zanimljivo je i da se od 374 lista bez kvote na njih 93 posto radi o podzastupljenosti žena, a na njih 27 ili 7 posto o podzastupljenosti muškaraca. Takve su čak tri liste u Zagrebačkoj županiji, jedna u Sisačko-moslavačkoj te dvije liste lokalnih stranaka u Krapinsko-zagorskoj županiji. Isti problem imala je jedna lista u Karlovačkoj i jedna lista u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Dovoljan broj muškaraca u skladu sa zakonom nije imala ni lista Živog zida u Crikvenici, kao i tri liste u Primorsko-goranskoj županiji. Neravnopravnost muškog spola našla se i na dvije liste u Virovitičko-podravskoj županiji. Stranka umirovljenika u Sikirevcima u Brodsko-posavskoj županiji imala je samo 36 posto muškaraca, a HDZ je s čak 85 posto žena na listi išao u Civljanima, u Šibensko-kninskoj županiji. Isti problem imale su i tri liste u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dvije u Istarskoj i četiri u Međimurskoj županiji. Zanimljivo je da je deficit muškaraca bio najprimjetniji na listama stranke Milana Bandića.

NOVČANO KAŽNJAVANJE RIJETKO

Prema podacima iz 2013. iz publikacija Europskog parlamenta i Interparlamentarne unije, od 60 zemalja svijeta koje imaju uvedene spolne kvote u izborno zakonodavstvo njih 34 ima uvedeno odbacivanje kandidacijske liste u slučaju neispunjavanja kvote, a samo njih osam predviđa novčane sankcije. Tako možemo zaključiti da je zapravo prihvaćenija praksa označavanja lista nepravovaljanima nego novčano kažnjavanje predlagatelja lista.