Regija
NAKON GODINA POD KLJUČEM I BEZ NADE U OPORAVAK

Za mjesec dana u Valviti opet počinje proizvodnja
Objavljeno 29. svibnja, 2017.
Dio koncerna Krnjak planira uložiti oko milijun kuna te zaposliti više radnika u liniji klanja

VALPOVO/ HARKANOVCI - Nakon posljednjih nekoliko godina pod ključem i bez nade u oporavak, ovih dana stigle su odlične vijesti za Mesnu industriju Valvita u Harkanovcima, ali i cjelokupno gospodarstvo Valpovštine – za mjesec dana u Valviti ponovo počinje proizvodnja!

Gradska inicijativa

Ista informacija koja potvrđuje da se višedesetljetna tradicija prerade mesa u valpovačkom kraju ipak nije posve ugasila, s neskrivenim zadovoljstvom obznanjena je iz ureda valpovačkog gradonačelnika Leona Žulja, gdje su uz njegove suradnike nazočili i Mišel Paljević i Željko Jurkin, direktor koncerna Krnjak u sklopu kojeg djeluje i tvrtka Njive koja će se baviti proizvodnjom i preradom mesa u Valviti.

Prema riječima direktora Jurkina, cijeli projekt zapravo je rezultat inicijative valpovačke gradske vlasti koja je sustavu Krnjak ponudila mogućnost korištenja klaoničkih kapaciteta Valvite, kao dobro poznatog i pozicioniranog brenda, koja je izgrađena kao dio tadašnjeg koncerna Valpovo d.d., a danas je u vlasništvu Hrvatske poštanske banke. Koncern Krnjak u svom portfelju ima 4500 hektara obradivih površina, 1500 krava, 12.000 svinja i između 7000 i 10.000 tovne junadi, no cilj im je povećanje sadašnjih kapaciteta. Raspolažući ovakvim sirovinskim resursima koje je tvrtka Krnjak uglavnom dosad rješavala prodajom žive stoke i merkantilne biljne proizvodnje, javila im se potreba prije godinu i pol dana da počnu razmišljati i o finalizaciji određenih proizvoda i proširenju djelatnosti u obliku klaoničkog biznisa.

Cijelo to vrijeme o tome su razgovarali s raznim partnerima, no odlučili su se prihvatiti prijedlog Grada Valpova o ponovnom oživljavanju proizvodnje u Valviti, gdje je mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje bila puno bolja i brža nego drugdje, unatoč tome što će u početku kapacitet klaonice biti znatno veći od njihovih potreba.

Poziv i OPG-ovima

Postigli su dogovor s Hrvatskom poštanskom bankom, kao vlasnikom Valvite, da isti objekt tvrtka Njive u okviru koncerna Krnjak uzme u najam na neodređeno vrijeme s mogućnošću i pravom prvokupa, s tim da će ih i Grad Valpovo sukladno odluci Gradskog vijeća u prvih godinu osloboditi plaćanja komunalne naknade, ali im i pomoći u skorom razdoblju u rješavanju problema sa sustavom odvodnje i otpadnim vodama, kako je obećao gradonačelnik Žulj.

S tim u skladu, prije dva mjeseca započeo je remont i sanacija i priprema pogona u Harkanovcima u koju će se do lipnja uložiti ukupno oko milijun kuna, kako bi se uvjeti rada i standardi prilagodili zakonskim propisima.

- Predvidljivi godišnji kapacitet Klaonice je 12 - 15 tisuća klanja junadi i između 40 i 50 tisuća klanja svinja, odnosno oko 300 svinja i 80 junadi na dan. To sami iz vlastite proizvodnje nećemo moći osigurati, a kako je kontinuitet opskrbe nužan za ozbiljan nastup na tržištu, ovim putem upućujemo poziv lokalnoj samoupravi i proizvođačima i OPG-ovima da u cilju osiguranja kontinuiteta i količine, te pune zaposlenosti kapaciteta, povećaju domaću proizvodnju mesa koja je danas sigurnija i traženija nego prije. Zbog toga smo i ubrzali svoju odluku da prestanemo izvoziti domaće meso u živom obliku u Libanon i na druga područja, nego da ga ponudimo domaćim kupcima i domaćim trgovačkim lancima i postupno prvo korak po korak, a zatim i aktivnije i agresivnije ulazimo na domaće tržište - pojašnjava Jurkin dodajući kako će se u početku isključivo obrađivati mesne polovice i tako ih plasirati kupcima, no u planu je pokretanje i poluproizvoda kao konfekcioniranog svježeg domaćeg mesa.

Lidija ANIČIĆ

plasman

U GOTOVO SVE TRGOVAČKE LANCE I HOTELE

Traže se mesari

Novi investitori u Mesnu industriju Valpovštine najavljuju da će za početak zaposliti 12 kvalificiranih mesara te tehničko osoblje. Za početak bi u ovom pogonu trebalo raditi 19 zaposlenika u sklopu dobro poznatog brenda Valvita.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike