Mozaik
5. RIMSKI DANI

Keltski ratnici, rimske legije i gladijatori u središtu Vinkovaca
Objavljeno 29. svibnja, 2017.
Manifestacija je to koja promiče duh rimskog razdoblja na tlu Vinkovaca, kad je tu bilo naselje Colonia Aurelia Cibalae

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Kulturno-povijesna manifestacija “Rimski dani” održana je u odličnoj organizaciji Turističke zajednice Grada Vinkovaca, Gradskog muzeja Vinkovci, Grada Vinkovaca i tvrtke Promo Cibalae, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Ove godine manifestacija je obilježila svoje peto izdanje u Vinkovcima, a prigodne riječi dobrodošlice uputili su dogradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, dok je Rimske dane u Vinkovcima svečano otvorila mr. sc. Renata Margaretić Urlić, savjetnica za društvene djelatnosti RH, izaslanica predsjednice Grabar-Kitarović. Ovogodišnji Rimski dani održani su pod geslom “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Bar tri!). Manifestacija je to koja promiče duh rimskog razdoblja na tlu Vinkovaca u vrijeme kojega se na užem gradskom području nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojemu su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. (321. - 375.) i Valens (328. - 378.), a u blizini Cibala 314. godine vodila se bitka za prevlast i moć između careva Konstantina Velikog i Licinija.

Oba dana održan je Sajam rimskih proizvoda, a bila je tu i Olimpijada znanja uz sudjelovanje učenika vinkovačkih osnovnih škola. U Gradskom parku u središtu Vinkovaca bio je podignut keltski logor koji su "nastanili" keltski ratnici, članovi povijesne postrojbe iz Trsta, koji su uz članove Dioklecijanove legije iz Splita tijekom manifestacije uprizorili način života kojim se živjelo u Panoniji u rimsko doba. Oni su se predstavili i u večernjem programu - u svečanoj povorci - te uprizorenoj velikoj bitki u gradskom središtu nazvanoj “Osvajanje Panonije”, kao i borbama gladijatora. Osim gladijatora, u svečanosti otvorenja vidjeli smo i reviju frizura Srednje strukovne škole Vinkovci pod paskom “cara” koji je sve nazočne pozdravio na početku manifestacije.

Tijekom dvodnevnog trajanja manifestacije održavane su keramičarske radionice, rimske igre, cirkuske radionice, radionice “Latinski naš svagdašnji” i “U svijetu mitova”, a posjetitelji su mogli kupiti drvene igračke, kušati vino i pivo i ostale gastronomske specijalitete omiljene i u rimsko doba.

Prema riječima Martine Matković, direktorice TZ Vinkovaca, ove godine bilo je uistinu jako dobro, posebno se to odnosi na veliku posjećenost u oba dana i sad već kreću pripreme za sljedeću godinu. U dva dana održavanja manifestacije posjetitelji su mogli vidjeti studente Umjetničke akademije u Osijeku, glumce HNK-a Osijek, goste iz Italije, Dioklecijanovu legiju iz Splita, vinkovačke gladijatore, a posjetitelje su zabavljali Bruno & +40, Masne fleke, te Patrick Walter Trio.

Mario KOKAJ

Geslo je bilo: Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Bar tri!

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike