Osijek
ODRŽAN 9. OSJEČKI VATROGASNI CENER

Više od stotinu natjecatelja trčalo po promenadi i osječkim mostovima
Objavljeno 28. svibnja, 2017.

Nikada u proteklih devet godina otkako Vatrogasna zajednica Osijek, Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije i SRK „Žuti šešir“ iz Osijeka organiziraju Osječki vatrogasni cener nije bilo toliko posjetitelja koliko ih se okupilo ove godine. Na zadovoljstvo organizatora, ovu cestovnu utrku na deset kilometara istrčalo je u subotu više od stotinu natjecatelja ne samo iz Osijeka i Hrvatske već i susjednih zemalja. Tradicionalno, trčalo se preko osječkih mostova i po Promenadi, a voditelj organizacijskog odbora utrke Dario Majetić nije krio zadovoljstvo zbog ovolikog broja trkača.


- Zanimljivo je da su vatrogasci zapravo manjina među trkačima, već sudjeluju brojni rekorderi i čuveni dugoprugaši. Svi ljubitelji „cenera“ rado se okupljaju, a i trčanje je sve popularnije tako da ne čudi što je brojnost natjecatelja sve veća, rekao je Majetić, dodajući da su za najbrže osigurani pehari, vatrogasni aparati i paketi sponzora. Nakon što je utrka završila upriličena je i zakuska, pravi slavonski čobanac, a Majetić kaže kako i dogodine očekuje velik odaziv. Ponosno je istaknuo i kako je osječka utrka prvi cener u Hrvatskoj, osmišljena 2008. godine na deset kilometara i ta je ruta ostala do danas.
- Utrka je naziv dobila po legendarnom Ceneru iz Valentina. Budući da je forma utrke deset kilometara odlučili smo da se tako zove, otkrio nam je Majetić ovu zanimljivu činjenicu.

Marija MIHELIĆ

DVD Retfala otvorilo svoja vrata


Da je subota bila u znaku vatrogastva pokazuje i to što je istoga dana DVD Retfala organiziralo „Dane otvorenih vrata vatrogasnog doma“ što je tradicionalno privuklo brojne posjetitelje, od najmlađih do onih najstarijih. Osim koncerta puhačkog orkestra DVD Retfala upriličene su i zanimljive demonstracije gašenja požara, rada s vatrogasnom opremom, natjecanje Fire combat i dr. Drugoga dana manifestacije upriličena je izložba povijesne vatrogasne opreme i vozila.

Najčitanije iz rubrike