Crna kronika
TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD VRANEŠEVACA

Tri osobe teško ozlijeđene, djecu spasile sjedalice
Objavljeno 27. svibnja, 2017.

SLATINA -

Tri osobe teško su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se u subotu oko 15 sati dogodila na državnoj cesti D34 Slatina – Donji Miholjac kod naselja Vraneševci, u općini Čađavica.

Nesreća se dogodila kad je vozač osobnog automobila Volkswagen Polo virovitičkih registracijskih oznaka, koji se kretao iz smjera Slatine prema Čađavici i Donjem Miholjcu, na potpuno ravnoj cesti, zbog nepoznatih razloga, skrenuo ulijevo, na kolnički trak namijenjen vozilima iz suprotnog smjera, i preko rubnjaka sletio u lijevi odvodni kanal. Na približno tri metra ispod razine ceste vozilo je svom silinom udarilo u betonski putni most i zapalilo se.

Pretpostavlja se da je netko od vozača koji su prolazili cestom i vidjeli plamen i visoki stup crnog dima pozvao 112 i obavijestio o nesreći, jer su vrlo brzo stigli i policija i vatrogasci, koji su izvlačili ozlijeđene iz gorućeg automobila. U njemu je bila peteročlana obitelj, dvije odrasle osobe i troje djece. Prema prvim informacijama, nitko nije poginuo, ali svi putnici iz vozila prevezeni su u Opću bolnicu Virovitica.

Neslužbeno doznajemo da su roditelji i najstarije dijete teško ozlijeđeni, a dvoje male djece, koje je bilo u specijalnim sjedalicama, nije ozlijeđeno. Automobil je potpuno izgorio, a o temperaturi koja se pritom razvila najbolje govore fotografije potpuno spaljene trave i gole zemlje oko ostataka automobila. O uzrocima ove teške nesreće više će se znati nakon policijskog očevida.

Petar ŽARKOVIĆ
SJEDALICE SU SPASILE DJECU

Nesreća u Vraneševcima dokazala je kako autosjedalica spašava život djeteta i smanjuje ozbiljne ozljede i do 70 %. Statistike su pokazale kako bi od desetero djece koja u sudaru poginu, ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici, njih čak sedmero preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. Većina vozača roditelja opravdanje za nestavljanje autosjedalice traže u riječi - “gnjavaža”! No stvarna situacija, poput ove iz Vraneševaca, sugerira samo jedno: djeca se ne smiju prevoziti a da nisu u autosjedalicama i propisno vezana. Treba naglasiti kako je u djece vrat iznimno osjetljiv. Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo te dijete što duže voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje, jer takve vrste sjedalica pružaju optimalnu zaštitu.

Najčitanije iz rubrike