Crna kronika
TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD VRANEŠEVACA

Tri osobe teško ozlijeđene, djecu spasile sjedalice
Objavljeno 27. svibnja, 2017.

SLATINA -

Tri osobe teško su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se u subotu oko 15 sati dogodila na državnoj cesti D34 Slatina – Donji Miholjac kod naselja Vraneševci, u općini Čađavica.

Nesreća se dogodila kad je vozač osobnog automobila Volkswagen Polo virovitičkih registracijskih oznaka, koji se kretao iz smjera Slatine prema Čađavici i Donjem Miholjcu, na potpuno ravnoj cesti, zbog nepoznatih razloga, skrenuo ulijevo, na kolnički trak namijenjen vozilima iz suprotnog smjera, i preko rubnjaka sletio u lijevi odvodni kanal. Na približno tri metra ispod razine ceste vozilo je svom silinom udarilo u betonski putni most i zapalilo se.

Pretpostavlja se da je netko od vozača koji su prolazili cestom i vidjeli plamen i visoki stup crnog dima pozvao 112 i obavijestio o nesreći, jer su vrlo brzo stigli i policija i vatrogasci, koji su izvlačili ozlijeđene iz gorućeg automobila. U njemu je bila peteročlana obitelj, dvije odrasle osobe i troje djece. Prema prvim informacijama, nitko nije poginuo, ali svi putnici iz vozila prevezeni su u Opću bolnicu Virovitica.

Neslužbeno doznajemo da su roditelji i najstarije dijete teško ozlijeđeni, a dvoje male djece, koje je bilo u specijalnim sjedalicama, nije ozlijeđeno. Automobil je potpuno izgorio, a o temperaturi koja se pritom razvila najbolje govore fotografije potpuno spaljene trave i gole zemlje oko ostataka automobila. O uzrocima ove teške nesreće više će se znati nakon policijskog očevida.

Petar ŽARKOVIĆ
SJEDALICE SU SPASILE DJECU

Nesreća u Vraneševcima dokazala je kako autosjedalica spašava život djeteta i smanjuje ozbiljne ozljede i do 70 %. Statistike su pokazale kako bi od desetero djece koja u sudaru poginu, ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici, njih čak sedmero preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. Većina vozača roditelja opravdanje za nestavljanje autosjedalice traže u riječi - “gnjavaža”! No stvarna situacija, poput ove iz Vraneševaca, sugerira samo jedno: djeca se ne smiju prevoziti a da nisu u autosjedalicama i propisno vezana. Treba naglasiti kako je u djece vrat iznimno osjetljiv. Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo te dijete što duže voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje, jer takve vrste sjedalica pružaju optimalnu zaštitu.

Možda ste propustili...

TRI DANA ŽALOSTI ZBOG POŽARA

Portugal tuguje za 36 mrtvih

DUGE CIJEVI NA ULICAMA POŽEGE

Muškarac bombom prijeti susjedima i policiji

Najčitanije iz rubrike