Novosti
IVAN ANUŠIĆ, KANDIDAT HDZ-A ZA OSJEČKO-BARANJSKOG ŽUPANA

Neću nasjesti na provokacije, mene zanimaju projekti
Objavljeno 27. svibnja, 2017.
Slavonci i Baranjci zaslužili su župana koji će se baviti njihovim realnim problemima

Ivan Anušić i HDZ pobjednici su prvog kruga lokalnih izbora u Osječko-baranjskoj županiji. Većinu u Županijskoj skupštini formirali su već dan nakon izbora, a u utrku za župana Anušić kreće s devet posto prednosti u odnosu prema aktualnom županu.

Slegli su se dojmovi od prošle nedjelje, kampanja se za vas nastavlja još tjedan dana. Je li lakše sad kad u drugi krug ulazite s prednosti?

- Ostvarili smo vrhunski rezultat u cijeloj županiji, ali i pojedinačno u brojnim gradovima i općinama. U Belom Manastiru i Našicama već smo u prvom krugu dobili gradonačelnike, a u još četiri grada naši su kandidati ušli u drugi krug. Ovo je povijesni rezultat, najbolji u posljednjih dvadesetak godina. Imamo čak 24 vijećnika u Skupštini Osječko-baranjske županije, a s onima iz drugih političkih opcija koji su nam dali podršku dolazimo do više od 30 vijećnika i time imamo apsolutnu većinu. Ostaje nam samo 4. lipnja zadržati i pojačati ovu prednost koju imam pred aktualnim županom i preuzeti odgovornost za vođenje naše županije.

Za promjene

Spomenuli ste potporu drugih političkih opcija. Od koga sve očekujete potporu?

- Potporu očekujem od svih koji žele promjene u Osječko-baranjskoj županiji, jer u srazu aktualnog župana i mene, ja sam taj koji donosi promjene. U prvom je krugu bilo sedam kandidata, od kojih se šest kandidiralo jer smatra da naša županija ne ide u dobrom smjeru i da aktualni župan nije dobar župan. Sedamdeset posto stanovnika Osječko-baranjske županije glasalo je protiv njega. Stoga vjerujem da će svi oni koji su željeli promjenu na čelu županije dati potporu meni. Zahvaljujem svima koji su mi do sada dali potporu i pozivam i druge koji žele bolje našoj županiji da se aktivno uključe u rad Županijske skupštine, gdje nudimo kvalitetne projekte. Svi koji imaju volju i želju raditi za dobrobit svih stanovnika i dalje su dobrodošli u mom timu.

Očekujete li prljavu kampanju u posljednjem tjednu?

- Ponašanje aktualnog župana to i dokazuje, jer da ima projekte ili rezultate iz prošlih mandata, ne bi se morao baviti mnome. Znate, ja sam u svojoj općini izbore dobivao sa 70 posto i nikad nisam vodio negativnu kampanju. Imao sam iza sebe rezultate. Donekle razumijem njegovu nervozu, jer u nedostatku kvalitetnih projekata napada mene. Građani su već u prvom krugu prepoznali energiju i iskustvo koje nudimo moj tim i ja. Župan na odlasku nije tako rječit kad su projekti u pitanju. Mislim da su Slavonci i Baranjci zaslužili župana koji će se napokon baviti njima i njihovim realnim problemima, mene zanimaju projekti razvoja ove županije. Neće uspjeti negativnom i napadačkom kampanjom sakriti loše stanje u Osječko-baranjskoj županiji, ono je vidljivo na svakom koraku. Idemo se javno sučeliti s projektima na stolu, tko je čiji čovjek već je deplasirana priča, koja se Slavoniji i Baranji nameće godinama, i zato smo tu gdje jesmo. Ja sam svojim dosadašnjim radom dokazao da sam svoj i da znam kako od prosječne općine napraviti općinu koja je predvodnica gospodarskog i demografskog razvoja u demografski najlošijoj županiji u Hrvatskoj. Želim to učiniti i s Osječko-baranjskom županijom. Zato smo i na lokalne izbore išli samostalno i bez kalkuliranja, za razliku od mog protukandidata kojem ni podrška lijevog i desnog spektra političkih stranaka nije pomogla ni da se približi mom izbornom rezultatu.

Radnik i operativac

Posljednjih ste dana obišli poljoprivrednike i gospodarstvenike kako biste se upoznali s teškoćama s kojima se susreću u svom radu. Što ćete učiniti za njih ako i u drugom krugu dobijete povjerenje građana?

- Definitivno u prvoj polovini mandata vratiti projekte koje Županija već godinama stavlja u proračun, a onda ih rebalansom skida, kao što je ULO hladnjača. Takvim projektima poput hladnjače i sustava navodnjavanja potaknut ćemo gospodarski rast Osječko-baranjske županije i konkurentnost naših proizvođača. O sustavima navodnjavanja govorim već godinama, iskoristit ćemo sve mogućnosti EU fondova kako bismo osigurali sve preduvjete za plodniju zemlju Slavoncima i Baranjcima. S mojim zamjenicima i suradnicima obišli smo te i dalje obilazimo niz obrtnika, manjih i većih tvrtki. Manje tvrtke i obrtnici nisu zadovoljni potporom koju imaju od Županije. U županijskom se proračunu rebalansom sredstva namijenjena za poticanje malog i srednjeg poduzetništva moraju prenamijeniti jer ih Županija nije iskoristila. Sustavna nebriga dovela je do toga da se u posljednjih pet godina u našoj županiji zatvorilo 1300 obrta. To je ono što treba mijenjati i to su problemi kojima se treba baviti jedan župan.

Prije nekoliko je dana i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla kako istočna Slavonija, prema postojećim pokazateljima, zaostaje za ostalim hrvatskim regijama, a prema istraživanjima Eurostata jedna je od najnerazvijenijih regija u EU.

- Upravo tako, naša je županija među pet posto najnerazvijenijih regija cijele Europe. Prema dostupnim informacijama, kaže ministrica, 58 posto svih iseljenih iz Hrvatske iselilo se upravo iz istočne Slavonije. Za mene su to poražavajuće brojke i ne mogu naći opravdanje. Ponavljam kako se kod nas ULO hladnjača nije mogla izgraditi deset godina jer je krivac netko treći, a u isto vrijeme Zagrebačka županija napravi i koristi ULO hladnjaču. Istarska županija davala je beskamatne kredite za sufinanciranje poduzetništva i turizma. Navodnjavanje s nepovratnim financiranjem provode sve slavonske županije, jedino mi slušamo već osam godina kako se to u Osječko-baranjskoj županiji ne može, kako nam netko ne da ili kako nas netko ne voli.

Vi ste najavili kako ćete u sinergiji s jedinicama lokalne vlasti i nacionalne razine provoditi projekte. Je li nužno imati tu poveznicu za uspješno funkcioniranje općine, grada ili županije?

- Pod sinergijom ne mislim “imati vezu”, kako se to pokušava plasirati. Sinergija znači da su razvojni planovi općine, grada, županije usklađeni s razvojnom strategijom na nacionalnoj razini. Upravo je naš program za razvoj Osječko-baranjske županije temeljen na “Projektu Slavonija, Baranja i Srijem”. Ja sam kao načelnik Općine Antunovac razvijao svoju općinu u vrijeme HDZ-ove i SDP-ove vlasti, ali zato što sam ja bio taj koji je dolazio ministrima s projektima. Nisam imao podršku Županije, išao sam kao načelnik odmah u ministarstva i uvijek smo nalazili način kako realizirati projekte. Nama na razini županije treba radnik i operativac, a to dosad nismo imali. (L.I.)

LAŽIMA I VRIJEĐANJEM NE DOBIVAJU SE IZBORI

Projekti, projekti i samo projekti. Očajničkim pokušajem spašavanja već izgubljene bitke koristeći se lažima i vrijeđanjem umjesto konkretnim projektima – ne dobivaju se izbori. Građane zanimaju konkretni i opipljivi rezultati i zato su birali mene. Siguran sam da ćemo pozitivnom kampanjom u kojoj nudimo projekte razvoja županije idućeg tjedna preuzeti odgovornost za Osječko-baranjsku županiju i početi raditi na dobrobit svih stanovnika.

Potporu očekujem od svih koji žele promjene u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...