Novosti
NOVI IZVOZNI KANAL

NATO natječaji tvrtkama mogu donijeti velik novac
Objavljeno 27. svibnja, 2017.
Najviše je za suradnju s NATO-om zainteresiran domaći IT sektor

Na području Slavonije i Baranje postoje tvrtke koje su svoj izlaz na inozemno tržište potražile kroz poseban kanal - isporuku roba ili usluga za potrebe NATO-a.

No, mogućnost javljanja na NATO natječaje koristi još uvijek premali broj poduzeća s istoka Hrvatske. Koliko njih uopće, teško je reći, jer točnih podataka nema s obzirom na to da ne postoji nikakva obveza tvrtki da prijavljuje takvu poslovnu suradnju. Jedan od pokazatelja može biti popis poduzeća koja imaju certifikat poslovne sigurnosti, kao jedan od uvjeta za suradnju s NATO-om. Prema podatcima Vijeća za nacionalnu sigurnost, u Hrvatskoj takav certifikat posjeduje 97 poduzeća. Među njima su samo tri tvrtke s područja Slavonije - Geodetski zavod Osijek, Sigurnost Osijek i Đuro Đaković Specijalna vozila iz Slavonskog Broda.

Više tvrtki koje će uspostaviti suradnju s NATO-om bit će vjerojatno nakon edukacije koju upravo provodi HGK u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Uredom vijeća za nacionalnu sigurnost. Edukacija ima za cilj upoznati gospodarstvenike s mogućnošću javljanja na NATO natječaje, odnosno postupke javne nabave roba i usluga. Tu je posebno važno istaknuti da NATO ne kupuje osnove sustava, oružane sustave i osobnu vojnu opremu, jer to kupuju zemlje članice.

Mirna Maravić iz Ministarstva gospodarstva upoznala je u Osijeku predstavnike brojnih poduzeća o prijavama na NATO natječaje.

- U igri je velik novac. Tu je bitno naglasiti kako tvrtka koja i ne dobije posao na natječaju može dobiti dio posla kao podizvođač. Tržište je veliko i zbog toga se naše tvrtke trebaju informirati. Za tvrtke je dobro biti u bazi tih agencija, jer ih poslije agencije obavještavaju o natječajima - kaže Maravić.

Ministarstvo gospodarstva domaćim tvrtkama koje se žele javiti na NATO natječaj izdaje potvrdu o prikladnosti. Ako je riječ o natječajima za poslove kod kojih se traži tajnost podataka, tvrtka može preko Ministarstva gospodarstva od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost ishoditi certifikat poslovne sigurnosti.

Stipe Džapo, viši stručni suradnik u Sektoru za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore, koji je i tajnik Zajednice proizvođača sredstava za posebne namjene, u Komori vodi poslove oko NATO natječaja. On napominje kako je zbog pružanja niza informacija hrvatskim tvrtkama o NATO natječajima pokrenuta internetska stranica www.natonatjecaji.hr.

- Poduzeća nas često kontaktiraju i mi im dajemo informacije o koracima koje bi trebali poduzeti kako bi se javili na neki natječaj. Kada tvrtka jednom uđe u sustav, svi kontakti između agencija i tvrtki odvijaju se izravno. Za sada je najvećim dijelom za suradnju s NATO-om zainteresiran domaći IT sektor, odnosno softverska rješenja, kao i komunikacije. U posljednje vrijeme postoji zanimanje građevine za gradnju operativnih zapovjedništava - naglašava Džapo, podsjećajući kako pojedine naše tvrtke već godinama obavljaju poslove u sustavu NATO-a, poput tvrtke INSig2. Također ističe kako neke naše tvrtke dobivaju upite za suradnju na različitim projektima kao podizvođači, jer su upisani u NATO master katalog.

Igor MIKULIĆ
Inovativni osječki proizvod

Predstavljanje mogućnosti prodaje svojih roba i usluga na NATO natječajima u petak je u Osijeku privukao velik broj predstavnika poduzeća. Svi oni tu vide veliku izvoznu priliku. Primjerice, iz relativno male osječke tvrtke Enerhon, koja svoj inovativni proizvod - izuzetni med s ljekovitim biljnim dodacima - želi plasirati na inozemno tržište putem NATO natječaja. “Interes za našim proizvodom iz inozemstva je velik. Znatno veći nego na lokalnom tržištu. Zanima nas u svakom slučaju istup na inozemna tržišta i preko natječaja koje raspisuju NATO agencije”, kaže za Glas Slavonije Ana Tivanovac, prokuristica tvrtke.

Možda ste propustili...

ISPOD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

Država želi više upisanih u gimnazije

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

Najčitanije iz rubrike