Novosti
KNJIGA MATE ARLOVIĆA PREDSTAVLJENA U OSIJEKU

Pomoć u obrani optuženika iz RH
Objavljeno 26. svibnja, 2017.

Knjiga suca Ustavnog suda Republike Hrvatske i nekadašnjeg političara Mate Arlovića pod nazivom “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine” u izdanju Novog informatora predstavljena je u auli Rektorata osječkog Sveučilišta.

Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja ustavnopravnih aspekata Hrvatske zajednice Herceg-Bosne te njezine uloge i mjesta u postupcima (pre)ustrojavanja Bosne i Hercegovine sve do sporazuma iz Washingtona i Daytona, a važna je jer negira famozni udruženi zločinački pothvat na čelu s hrvatskim državnim i vojnim vrhom. Naime, osječka promocija održana je samo desetak dana nakon one zagrebačke u HAZU, a promotori su bili Zvonimir Lauc i Miljenko Brekalo.

Zanimljivo je da je knjiga nastala kao ekspertiza za potrebe obrane hrvatskih optuženika pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu u kojoj je Arlović dosljednom analizom kategorički odbacio tezu tužiteljstva da je Herceg-Bosna bila osnovana kao državna zajednica radi pripajanja dijelova BiH Hrvatskoj, već da se radilo o jednom od organizacijsko-pravnih oblika i pokušaja unutrašnjeg ustroja BiH kao složene države. Oba recenzenta ustvrdila su kako je sjajno što knjiga izlazi uoči izricanja presude hrvatskim optuženicima, ali i kako je šteta što nije objavljena ranije i prevedena na engleski jezik, kako bi u očima svjetske javnosti rasvijetlila ova događanja. “Ovom knjigom dr. Arlović skida hipoteku s hrvatskih građana i sistematski i znanstveno dokazuje kako nikada nije postojala namjera stvaranja velike Hrvatske oduzimanjem teritorija BiH”, naglasio je prof. Lauc.

- Prikupio sam dokaze iz kojih se vidi da je Hrvatska svojim aktima, odlukama i činima dala snažan doprinos opstanku BiH - kazao je Arlović. Promociju u Osijeku pozdravio je i rektor Željko Turkalj, te brojni članovi sveučilišne i akademske zajednice grada Osijeka. N.Z.E.

Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost