Magazin
NOGOMETNI TJEDAN

Glupost ne poznaje granice: Postupak licenciranja i dalje izaziva kontroverze
Objavljeno 27. svibnja, 2017.

Ovog vikenda okončat će se najzanimljivije prvenstvo Hrvatske u posljednjih desetak godina. Rijeka je svrgnula s trona Dinamo nakon 11 godina i to je odlična vijest za HNL, ali završnicu prvenstva obilježile su brojne čudne odluke krovne nogometne organizacije, HNS-a, koje će teško pomoći vraćanju izgubljenog povjerenja u domaće prvenstvo.

Jedna od dobrih vijesti jest i to što je ova sezona u svojoj završnici imala vrlo kvalitetno suđenje, a nije bilo ni uobičajenih špekulacija o dogovaranju rezultata. Liga je bila baš napeta. Do pretposljednjeg kola bile su otvorene bitke za titulu, te ona za treće mjesto, a vodila se i velika bitka za opstanak između Cibalije i Splita. Međutim, ta je napeta priča dobila i svoju nepotrebnu sjenu. Prvo, u posve nejasnoj organizaciji utakmice nacionalne selekcije protiv Meksika, u terminu kada prvenstvo nije okončano, a sezona u Europi doživljava klimaks.

MAĆEHINSKI ODNOS

Takav potez predsjednika Davora Šukera nije samo u očaj bacio izbornika Antu Čačića koji je muku mučio kako složiti popis od 16 igrača koji će se u SAD-u suprotstaviti Meksiku. Na tom se popisu našlo dosta igrača iz HNL-a, čime je izravno mogla biti ugrožena regularnost. Nejasno je kako su se na popisu mogli naći igrači Hajduka, Osijeka i Lokomotive, jer moglo se dogoditi, recimo, da odluka o trećem mjestu padne tek u posljednjem kolu, a Lokomotiva i Osijek su, s druge strane, mogli odlučivati o tome tko će biti izravni putnik u Drugu ligu, a tko će igrati kvalifikacije, jer su gostovali kod Cibalije, odnosno Splita. Međutim, neki je “guru” u HNS-u očito već ranije znao rasplet središnjeg postupka licenciranja za sljedeću sezonu u kojemu je Splitu uskraćena licenca. I ta se odluka objavi tri dana prije odigravanja posljednjeg kola! Nevjerojatno, ali istinito. Više ni sam ne znam koji je to nastavak sage “Only in Croatia”. Dakle, tom je odlukom, ali i činjenicom što klubovi (Osijek i Lokomotiva) koji su izravno uključeni u rasplet borbe za opstanak na teren ne bi mogli poslati svoje najjače momčadi jer su njihovi igrači otputovali u SAD s reprezentacijom, čime je završnica sezone nepotrebno kompromitirana. Sve to skupa ukazuje samo na jedno - maćehinski odnos HNS-a prema domaćem prvenstvu.

PODVUĆI CRTU

Postupak licenciranja već duže vrijeme izaziva kontroverze, iako u HNS-u tvrde kako se pridržavaju pravila. No, u bližoj prošlosti već smo imali slučajeva kako to nije uvijek čisto do kraja, a repovi će se vući i nakon ove sezone. Iskreno, svi klubovi su u prošlosti nekada bili pogurani ili im se gledalo kroz prste u tim postupcima pa nema svrhe upirati u bilo koga. Međutim, jednom bi konačno trebalo podvući crtu i donijeti jasnija i stroža pravila koja bi onemogućila izigravanje akata licenciranja što se uredno događa svake sezone. U toj “ludnici” nitko nije nevin, a najmanje klubovi koji jednom traže ustupke za sebe, a drugi put se protiv njih bune kada se učine nekom drugom. Klasično licemjerje, ali jasan znak kako HNS nešto mora mijenjati u tom postupku licenciranja.

Isto tako, krajnje je vrijeme da se donesu i mjere koje će poticati dolazak gledatelja na tribine. Ovo što se trenutačno događa prije će odbiti nego privući ljude na stadion. O tome bi računa mogli povesti i nositelji prava TV prijenosa. Hrvatska nažalost nema puno klubova koji imaju pristojnu gledanost i zato bi se trebalo povesti računa o njima kada se određuju termini TV prijenosa. NK Osijek može biti primjer. U Gradskom vrtu se silno trude postati slavonsko-baranjski brend. Međutim, kako će to postati ako se u isto vrijeme kada igraju bijelo-plavi igra i velik broj utakmica amaterskih natjecanja. Eto, recimo kako svaka ta utakmica NK-u Osijek uzme 20 gledatelja. Računica je laka. Toliko je neuređenih stvari oko HNL-a, ali krivicu za to ne treba pripisivati isključivo HNS-u već i klubovima koji su češće gledali vlastitu negoli zajedničku korist. Uostalom, zbog toga je i ugašena Udruga prvoligaša čija je osnovna uloga bila skrb o Prvoj HNL. I zato bi njezina revitalizacija trebao biti jedan od glavnih ciljeva svih prvoligaša u sljedećoj sezoni.

Piše: Dalibor KELER

HRVATSKI KUP
Može li Rijeka do dvostruke krune?

Hrvatski kup do ove sezone bio je tretiran kao utješna nagrada, ali činjenicom da je Rijeka postala hrvatski prvak dobio je posve novu dimenziju. Naime, pobijedi li Rijeka Zagrepčane u finalu Kupa u Varaždinu, bio bi to tek četvrti slučaj u povijesti HNL-a da je Dinamo ostao bez trofeja u jednoj sezoni. “Modri” su praznih šaka ostajali 1992. u prvoj skraćenoj sezoni, pa 1994./95. i posljednji put prije 12 godina u sezoni 2004./05. Rijeka je, pak, prvi put u prilici osvojiti dvostruku krunu, pa je stoga ovogodišnje izdanje hrvatskog Kupa itekako zanimljivo. Pa i kroz prizmu potvrde kako su te dvije momčadi ove sezone bile dominantne na domaćoj sceni. Ostaje pitanje - može li Dinamo doskočiti Kekovu stroju? U svakom slučaju, sve što se događalo ove sezone trebalo bi imati malo dalekosežnije pozitivne posljedice za hrvatski nogomet. Dinamo se više ne može ponašati kao “hadžija”. Rijeka je “rame uz rame” s njim, a iz pozadine nadiru Hajduk i Osijek.

ŠUKEROV POUČAK
Predsjedniče, zašto nam rušite koeficijent?

Drugi put u ovoj godini hrvatska reprezentacija ima okupljanje izvan FIFA-inih termina. Zimus je predsjednik HNS-a Davor Šuker dogovorio nastup na turniru u Kini, gdje je izbornik Ante Čačić odveo reprezentaciju od igrača iz HNL-a. Zbog toga su klubovima djelomično poremećene pripreme za proljetni dio sezone. Jedini benefit iz Kine je financijski, što se i moglo opravdati, ali odlazak u SAD i utakmica protiv Meksika, kada se igra posljednje kolo domaćeg prvenstva, kada je najveći dio naših udarnih igrača još u klubovima - bezuman je čin. Nastupajući s takvim “lijevim” momčadima gubimo koeficijent i poziciju na FIFA-inoj tablici koja je važna zbog određivanja nositelja u kvalifikacijama i završnim turnirima velikih natjecanja. Sve dobro što naša reprezentacija napravi u kvalifikacijskim utakmicama, po pitanju koeficijenta, upropasti se na tim nepotrebnim prijateljskim utakmicama. Predsjedniče, razmišljate li o tome?

Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike