Magazin
GIANNI PITTELLA:

Rizik da Balkan padne u rusku orbitu utjecaja posve je realan
Objavljeno 27. svibnja, 2017.
PREDSJEDNIK ZASTUPNIČKE SKUPINE SOCIJALISTA I DEMOKRATA U EUROPSKOM PARLAMENTU:

Državama zapadnog Balkana koje žele u Europsku uniju treba dati jasnu perspektivu članstva kako ne bi dospjele u “rusku orbitu” i u tome EU mora biti jako aktivan, upozorio je u predsjednik zastupničke skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Gianni Pittella.

- Balkan prolazi kroz vrlo problematično razdoblje. U Makedoniji, Albaniji, BiH i Srbiji djeluju jaki destabilizacijski pritisci. Balkan je sastavni dio Europe i susjedstvo EU-a, ali smo sada jedni od drugih vrlo daleko iako bismo trebali biti blizu i ujedinjeni. Potrebna je aktivna politika prema toj regiji i politička mobilizacija europskih snaga jer inače riskiramo da cijelo to područje prijeđe u rusku orbitu utjecaja. Taj je rizik vrlo realan, a ruska privlačnost je velika - kazao je Pittella u razgovoru za slovenski Dnevnik.

Jedina politika koja balkanske države drži sigurnima od Rusije je otvorena perspektiva članstva u Europskoj uniji:

- Ta perspektiva potiče i ekonomski, socijalni te demokratski napredak tamošnjih društava. Tim državama koje kandidiraju za članstvo i mogle bi se EU-u pridružiti nakon 2019. godine moramo dati jasan odgovor koji će djelovati stabilizacijski - naglasio je Pittela.

Spomenute države moraju sasvim jasno ispuniti kriterije i obvezati se da će poštovati pravnu stečevinu EU-a i njegovna demokratska načela:

- Uspon nacionalizma u istočnoj Europi shvaćam kao relikt sovjetskog režima koji je imao jaku nacionalističku notu i bio u sebe zatvoren sustav. Ulazak tih država u EU nije u cijelosti prevladao takav model. Taj nacionalistički diskurs je protueuropski usmjeren, a ne želi priznati golemi doprinos članstva u EU i europskih fondova rastu i napretku tih država - kazao je Pittella.

Europski se socijalisti, prema Pittellinim riječima, zauzimaju za reformu Europske unije i njenu jaču integraciju:

- Nijemce je sada potrebno uvjeriti da je nužan viši stupanj europskog intregriranja na razini vlada, politika i ekonomije. Politika rigorozne štednje koju je do sada zastupala Njemačka nije bila dobra, u eurozoni bi trebalo pristati na izdavanje zajedničkih euroobveznica.

Zauzevši se da se o pitanjima europskog razvoja postigne politički sporazum desnice i ljevice u Europi, Pittella je kazao:

- Jasno je da razgovaramo na ljevici, ali i da razgovaramo s liberalima i pučkim strankama. Ni prema jednoj europeističkoj političkoj opciji nemamo predrasuda, ali je jasno da smo vrlo rezervirani kad su u pitanju snage ekstremne desnice.(HINA/D.J.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim