Novosti
MINISTRICA ŽALAC I ANUŠIĆ O PROJEKTIMA KOJI SE REALIZIRAJU EUROPSKIM NOVCEM

Vlada je sustavno pristupila realizaciji “Projekta Slavonija”
Objavljeno 26. svibnja, 2017.

Na poziv saborskog zastupnika Ivana Anušića ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac obišla je lokalitete u Osječko-baranjskoj županiji čija se gradnja ili obnova financira novcem europskih fondova. Tom je prilikom istaknula kako je Vlada sustavno pristupila realizaciji “Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem”, koji će za cilj imati gospodarsku stabilnost i zaustavljanje iseljavanja s ovih prostora.

- Istočna Slavonija, prema postojećim pokazateljima, zaostaje za ostalim hrvatskim regijama, a prema istraživanjima Eurostata pripada u pet posto najnerazvijenijih regija u EU. Poražavajuća je i procjena kako je 58 posto ljudi, koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku, upravo iz istočne Hrvatske - kazala je ministrica Žalac.

- Upravo su ovo problemi kojima napokon treba ozbiljno pristupiti. Iseljavanje je uvjetovano nestabilnom gospodarskom slikom koju imamo u Osječko-baranjskoj županiji. Nema vizije i strategije i mladi, obrazovani i vrijedni ljudi ne vide svoju budućnost u Slavoniji i Baranji. Svojim dolaskom, ali i nizom projekata koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja, ministrica Žalac je pokazala kako ova Vlada ima sluha za probleme Slavonije i Baranje, samo ih netko s lokalne razine treba jasno artikulirati – rekao je Anušić.

Žalac i Anušić obišli su Županijski sud u Osijeku, gdje je u tijeku obnova zgrade što se najvećim dijelom financira europskim novcem. Projekt je vrijedan oko četiri milijuna eura, a završetak radova očekuje su u rujnu.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek Žalac i Anušić sastali su se s vodstvom KBC-a kako bi razgovarali o budućim projektima. Najavljen je projekt vrijedan 81 milijun kuna kojim bi tri odjela bila smještena u jedan objekt površine 8500 četvornih metara, a riječ je o dnevnoj bolnici, jednodnevnoj kirurgiji i objedinjenom hitnom prijemu.

Nakon KBC-a posjetili su Općinu Darda čije je vodstvo prije nekoliko dana s ministricom Žalac potpisalo sporazum o provedbi intervencijskih planova u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima predviđenog operativnim programima “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. i “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020.

- Potpisivanjem Sporazuma o provedbi intervencijskih planova Općina Darda kreće u provedbu svojih planova što me veseli jer doista mislim da će ovo biti novi početak za općinu kao i za njihove stanovnike koji neće više morati odlaziti i napuštati svoje domove u potrazi za poslom i dostojanstvenim životom - kazala je Žalac.

- Upravo je to cilj našeg programa za razvoj Osječko-baranjske županije. Ravnomjeran razvoj svih krajeva županije i jednake mogućnosti za sve mještane bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Općina Darda najbolji je primjer integracije romskog stanovništva. Uskoro kreće gradnja 87 kuća u romskom naselju vrijednosti 24 milijuna kuna koja će se financirati novcem Europske unije - zaključio je Anušić. (L.I.)

Ivan Anušić

saborski zastupnik

Svojim dolaskom, ali i nizom projekata koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja, ministrica Žalac pokazala je kako ova Vlada ima sluha za probleme Slavonije i Baranje, samo ih netko s lokalne razine treba jasno artikulirati.

Možda ste propustili...