Novosti
UOČI DRUGOG IZBORNOG KRUGA

HDSSB dao potporu Anušiću za drugi krug
Objavljeno 25. svibnja, 2017.

Odlukom Predsjedništva HDSSB-a ta stranka odlučila je dati punu podršku kandidatu HDZ-a za osječko-baranjskog župana Ivanu Anušiću u drugom krugu izbora.

Stav stranke u četvrtak su pred novinarima iznijeli predsjednik i potpredsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i Karlo Šatvar, pozvavši članove stranke, glasače i simpatizere da 4. lipnja daju glas Anušiću.

Vulin je zahvalio svim građanima koji su mu dali glas kao kandidatu HDSSB-a za gradonačelnika Osijeka, kao i Šatvaru, koji je bio kandidat za župana te stranke. Kazao je kako očekuje Anušićevu pobjedu u drugom krugu izbora te da vjeruje kako će mu podrška HDSSB-a pomoći u toj pobjedi. Vulin je naglasio kako je važna stabilnost županijske vlasti, kazavši kako je HDZ s HDSSB-om osigurao stabilnu većinu u Skupštini Osječko-baranjske županije.

- Naša je odluka i logična. Podsjetit ću da je HDSSB i na nacionalnoj razini dio parlamentarne većine koju nosi HDZ - istaknuo je Vulin, podsjetivši i kako vijećnici HDSSB-a na kraju prošlog mandata u Skupštini županije nisu podržali prijedlog proračuna župana Vladimira Šišljagića. Proračun su podržale, dodao je, stranke ljevice.

Šatvar je istaknuo kako je njegov izborni program s kojim se natjecao za župana sličan Anušićevu programu te je uvjeren da će ga zajedno provoditi nakon izbora 4. lipnja.

- Meni je u programu apsolutni prioritet bilo gospodarstvo, razvoj ruralnog turizma i ulaganje u obrazovanje. Sličan je i program gospodina Anušića. U kampanji sam govorio da je Osječko-baranjska županija razvijenija od svih ostalih slavonskih županija zahvaljujući politici HDSSB-a, ali joj je potrebna nova energija, novi projekti, novi ljudi. Sve to vidimo u Anušiću i našem timu ljudi, što će biti jamstvo provedbe Anušićeva i programa HDSSB-a - kazao je Šatvar.

Igor MIKULIĆ
ŠIŠLJAGIĆ I GLAVAŠ OPREČNO O ODLUCI HDSSB-A KOGA ĆE PODRŽATI

Vladimir Šišljagić, kandidat za još jedan mandat župana u drugom krugu izbora, nije imao previše riječi komentara na davanje potpore HDSSB-a njegovu protukandidatu Ivanu Anušiću. “Evo sada sam od vas čuo. Vjerojatno je bila tiskovna ili takvo što, da je Glavaš dao potporu HDZ-u na lokalnoj razini u županijskoj skupštini. Ne znam treba li bilo kakav komentar. Ali ako je to stabilna većina (dojučerašnjih, nap. a.) neprijatelja, Glavaša i HDSSB-a s jedne strane te HDZ-a s druge strane, onda ne znam kamo to vodi”, kazao je Šišljagić.

Na Šišljagićevu izjavu reagirao je Glavaš, poslavši demanti, kako se moglo vidjeti, iz Lukorana. “Laž je bivšeg župana Vladimira Šišljagića da je upravo 'sada' čuo od novinara da je Glavaš dao potporu HDZ-u na lokalnoj razini u Županijskoj skupštini jer je potporu HDZ-u u drugom krugu lokalnih izbora gospodinu Ivanu Anušiću dalo Predsjedništvo HDSSB-a na sinoćnjoj (srijeda navečer, nap. a.) telefonskoj sjednici Predsjedništva, za koju sam i ja glasao kao član Predsjedništva HDSSB-a po dužnosti”, priopćio je Glavaš. U priopćenju je naveo kako je Šišljagić za tu političku odluku vodstva HDSSB-a saznao “još prije tri dana kada je poslao vlastitu kćer Dinu Šišljagić na razgovor jednom od dva čelna čovjeka stranke, kako bi pridobio vijećnike HDSSB-a u Županijskoj skupštini riječima kako se 'tata na njih ne ljuti'”. “Čelnik stranke je osobno kćeri Vladimira Šišljagića tom prilikom rekao kako tu Šišljagićevu želju HDSSB neće ni razmatrati, a kamoli prihvatiti, jer osim što s njime nema razgovora, tako i iz razloga što su razgovori sa HDZ-om zaključeni”, naveo je Glavaš u demantiju. O odnosima između njega i Vulina Glavaš nije ništa komentirao. D.Ku.

VULIN O SUKOBU S GLAVAŠEM: AKTIVIRAO JE MANDAT BEZ ODLUKE STRANKE

Na upit da prokomentira svoj sukob s Branimirom Glavašem, osnivačem HDSSB-a, koji se odvijao preko Facebooka, Vulin je odgovorio kako ne bi komentirao privatni odnos njih dvojice i ne bi to miješao u politiku stranke. “Ostavio bih to po strani. Gospodin Glavaš, vidjeli ste, svoj je mandat u Saboru aktivirao isključivo svojom odlukom, na što ima zakonsko pravo. To nije bila odluka stranke. Jednom portalu dao je izjavu kako ga u smislu stranačkog rada HDSSB ne zanima”, kazao je Vulin odbivši više govoriti o tome, jer to, kako je rekao, nije tema konferencije. Na upit da prokomentira navodnu Glavaševu poruku upućenu njemu (Vulinu) i Šatvaru, da se njih dvojica, što se njega (Glavaša) tiče, više i ne moraju pojavljivati u stranci, Vulin i Šatvar su kazali kako se na to mogu samo nasmijati. “Vidite gdje smo danas (prostorije HDSSB-a, nap. a.). Još jednom ću podsjetiti da sam ja predsjednik stranke, a Šatvar potpredsjednik. HDSSB potpuno normalno funkcionira”, rekao je Vulin dodajući kako je i tijekom izborne noći, kao i u dane poslije izbora bio u stranačkim prostorijama. Vulin i Šatvar nisu željeli govoriti o tome je li i Glavaš bio u stranačkim prostorijama tijekom izborne noći.