Novosti
PORAZ NAKON 20 GODINA

Milakovićeva pobjeda u Vukovaru - početak kraja jakog SDSS-a?
Objavljeno 26. svibnja, 2017.

Nakon 20 godina stranka Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića prvi put na lokalnim izborima nije dobila najviše glasova Vukovaraca srpske nacionalnosti. Naime, jedno od najvećih iznenađenja izbora u Vukovaru poraz je kandidatkinje Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vesne Vujić u borbi za zamjenicu gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine.

Iako je stranačko rukovodstvo na čelu sa Stanimirovićem bilo uvjereno u njezinu pobjedu, ona je izbore izgubila od SDSS-ova disidenta Srđana Milakovića, koji je napustio stranku prije dvije godine, nakon svađe sa stranačkim šefovima. Tako je Milaković osvojio 51,79 posto glasova, u odnosu na 45,6 koliko je dobila Vesna Vujić. Poraz SDSS-ova kandidata u Vukovaru prvi je takav veliki poraz te stranke od njezina nastanka.

No kako je Milaković bio zamjenik gradonačelnika iz redova srpske manjine i protekle četiri godine, čini se kako je ponajprije nagrađen njegov rad i kako je riječ o personalnoj pobjedi, što dokazuje i činjenica da je SDSS ipak dobio nešto više glasova za Gradsko vijeće Vukovara od Demokratskog saveza Srba (DSS), koji je u međuvremenu osnovao Milaković kao alternativu i najveću konkurenciju SDSS-u. Tako je SDSS dobio 10 posto glasova, a DSS 7,54 posto.

- Nitko dosada nije uspio sastaviti dva mandata, i ovo je prvi put da je netko došao u poziciju da osvoji drugi mandat na poziciji zamjenika gradonačelnika - naglašava Milaković i dodaje kako je ovo golem šok za SDSS. “Bio sam politički otpisan, oni su se smatrali nepobjedivima, pozivali su se na stranačku mašineriju. Stranačko rukovodstvo SDSS-a na čelu s Vojislavom Stanimirovićem je poručivalo, kad je mene isključivalo, da na mene ne računa i da nisam potreban stranci. Prepustio sam narodu da kaže jesam li potreban ili nisam. Moja pobjeda je poraz dosadašnje politike SDSS-a. Pobijedio sam na izborima u gradu predsjednika stranke koji je tamo dvadeset godina i očekujem da će i ovaj put spakirati svoje kofere”, rezolutan je Milaković.

Da SDSS polako doživljava eroziju u cijeloj Hrvatskoj govori i rezultat u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je kandidat DSS-a Dušan Bjelajac pobijedio dosadašnjeg SDSS-ova dožupana Boru Rkmana. SDSS je izgubio dožupana i u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je pobijedio DSS-ov kandidat Miroslav Grozdanić. Milaković kao glavni grijeh SDSS-a drži nedostatak elana i mrtvilo u stranačkim redovima.

- DSS se u zamislima, pravima i idejama ne razlikuje puno od politike koju propagira SDSS, ali je razlika u izvršenju tih politika. SDSS je zamro, nema energije i ne radi se, samo se održava status quo. Mnogo je tu stvari u ovih 20 godina koliko su oni na političkoj sceni. Ključni ljudi su isti. To je jedina stranka koja nije doživjela promjene u kadrovskoj strukturi na najvišoj razini. Drugi su zaboravili kada su promijenili ljude koji im kreiraju politiku. Loša kadrovska politika na terenu, gubljenje kredibiliteta u pogledu nekih stavova. Srbi više ne znaju što su stavovi njihovih političara. Njima je dovoljno nekih 10 tisuća Srba da zadrže pozicije, a ostali mogu očigledno da se sele. Riječ je o pasivnosti, zloupotrebi institucije srpske zajednice radi očuvanja njihovih vlastitih interesa. Ne možemo zbog Srpskog narodnog vijeća (SNV) ili bilo koje druge organizacije žrtvovati kompletan narod - izravan je Milaković.

Novi/stari dogradonačelnik sada kaže kako očekuje i kvalitetniju suradnju s Penavom kao i skoro ponovno aktualiziranje pitanja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Nefreteta Z. EBERHARD
SDSS: ON JE KRIVAC ZA LOŠE ODNOSE SRPSKE ZAJEDNICE U GRADU

Pobjedu Milakovića ovih je dana komentirao i gradonačelnik Vukovara, HDZ-ovac Ivan Penava. “Koji su razlozi njegove pobjede ne bih htio suditi, to je ipak stvar pripadnika srpske nacionalne manjine koji su se odlučili izići na izbore. Rekao bih da je ipak u pitanju poznatije lice u Vukovaru u odnosu na drugog kandidata i da je tu prevaga. Svakako da je to promjena u odnosu na dosadašnje rezultate izbora”, kaže Penava. Iz SDSS-a je Milakovićevu pobjedu za sada komentirao samo predsjednik Gradske organizacije SDSS-a Vukovar Đorđe Ćurčić. “Četiri godine kao dogradonačelnik Vukovara mislim da ništa specijalno nije napravio za srpsku zajednicu u gradu. Naprotiv, stvorio je loše odnose unutar stranke, a isto tako i na razini grada s ljudima koji su vodili grad”, uvjeren je Ćurčić.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

Najčitanije iz rubrike