Regija
VALPOVO

Počela gradnja kružnog
toka na Zelenom brijegu
Objavljeno 25. svibnja, 2017.

Na križanju ulica Josipa Jurja Strossmayera i Antuna Branka Šimića, stanovnicima Valpovštine poznatijeg kao Zeleni brijeg, postavljena je privremena prometna signalizacija i promet se propušta naizmjence uz regulaciju s pomoću semafora s obzirom na to da su na istoj lokaciji započeli radovi na rekonstrukciji raskrižja tijekom koje će se graditi kružni tok. Izvođač radova, tvrtka Osijek Koteks je od Uprave za ceste dobila privremenu regulaciju prometa koja će ići u tri faze.

U prvoj fazi predviđeni su radovi na komunalnim instalacijama s južne strane raskrižja te prekop u smjeru zapad - istok na južnoj strani. Prometovanje za sva vozila u prvoj fazi zabranjeno je iz privoza jug (Valpovo) i istok (PPK Valpovo), dok se prometovanje u smjeru zapad – sjever i obrnuto odvija naizmjeničnim propuštanjem svjetlosnom prometnom signalizacijom. Obilazni pravci za sva osobna vozila su u ulicama Kolodvorska, M. Gupca do Ulice A. B. Šimića i obrnuto, dok je za teretna vozila i traktore koji voze žitarice do silosa u Ulici A. B. Šimića u oba smjera obilaznicom grada Valpova, te ulicama Bana J. Jelačića, N. Tesle, Braće Radić, Zrinsko-Frankopanska do A. B. Šimića.

U drugoj fazi predviđeni su svi ostali radovi na rekonstrukciji raskrižja, osim na uskom koridoru kroz koji se odvija promet po postojećem kolniku. U drugoj fazi dopušteno je prometovanje samo iz zapadnog (Bocanjevaca) privoza u smjeru sjevernog (Belišće) i obrnuto, te iz smjera juga (Valpovo) u smjeru istoka (PPK Valpovo) i obrnuto. Prometovanje navedenih privoza predviđeno je da se odvija naizmjeničnim propuštanjem svjetlosnom prometnom signalizacijom. Obilazni pravci za osobna vozila su kao i u prvoj fazi ulicama Kolodvorska, M. Gupca, do Ulice A. B. Šimića i obrnuto, dok je za teretna vozila i traktore koji voze žitarice, do silosa u Ulici A. B. Šimića u oba smjera obilaznicom grada Valpova, te ulicama Bana J. Jelačića, N. Tesle, Braće Radić, Zrinsko-Frankopanskom do A. B. Šimića.

U trećoj fazi predviđeno je asfaltiranje, te u kraćim razdobljima zabrana prometa za sva vozila preko raskrižja iz svih privoza. Obilazni pravci za sva vozila su ulicama Kolodvorska, M. Gupca do obilaznice grada Valpova u smjeru Belišća i obrnuto, dok je za teretna vozila i traktore koji voze žitarice do silosa u Ulici A. B. Šimića u oba smjera kao i u prethodnim fazama obilaznicom grada Valpova, te ulicama Bana J. Jelačića, N. Tesle, Braće Radić, Zrinsko-Frankopanskom do A. B. Šimića.

Ugovor o ovom projektu, koji bi uvelike trebao pridonijeti poboljšanju kvalitete prometovanja kroz Valpovo, gradonačelnik Leon Žulj potpisao je prošlog mjeseca s Markom Tadićem, članom Uprave Osijek-Koteksa. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 4,1 milijun kuna, čijim će se ostvarenjem uvelike povećati sigurnost prometa na Zelenom brijegu. Uz rekonstrukciju raskrižja u kružni tok projekt obuhvaća i rekonstrukciju postojećih pješačkih i biciklističkih staza, gradnju novih autobusnih ugibališta, gradnju parkirališta te rješavanje pripadajuće oborinske odvodnje, svih prometnih površina te novu javnu rasvjetu.

Uz Grad Valpovo investitori su i Županijska uprava za ceste te Dvorac d.o.o. Valpovo. U ukupnoj investiciji od 4,1 milijun kuna, udio ŽUC-a je 2.830.334 kuna, udio Dvorca (za vodovod i odvodnju) 482.876 kuna, a udio Grada Valpova je 786.494 kune, odnosno, 676.494 kune, jer je Ministarstvo graditeljstva Gradu Valpovu odobrilo donaciju za ovaj projekt u iznosu od 110.000 kuna. To znači da od ukupne vrijednosti Grad Valpovo ostvarenje projekta financira sa 16,5 posto. Izvođač radova najavljuje da bi završetak radova trebao biti do 28. srpnja ove godine.L.Aničić

4,1

milijun kuna vrijednost

je ove investicije

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike