Regija
EDUKACIJA MLADIH O DOMOVINSKOM RATU

Osnovci posjetili spomen-obilježje u Pušini
Objavljeno 25. svibnja, 2017.

PUŠINA - U organizaciji OŠ A. G. Matoša učenici osmog razreda u sklopu svoje terenske nastave iz povijesti posjetili su spomen-obilježje prve žrtve orahovačkog područja u Domovinskom ratu, policajca Stjepana Mlakara u Pušini. Kod spomen-obilježja dočekali su ih Stjepanovi suborci Franjo Sterle i Josip Jurković, koji su u trenucima Mlakarove pogibije bili ranjeni. Učenike je prvo pozdravila ravnateljica čačinačke škole Kristina Krmpotić, a nakon kratkog uvoda profesora povijesti Vjekoslava Palatinuša osmašima se obratio Franjo Sterle, ratni vojni invalid, koji je toga 11. kolovoza 1991. pogođen s 13 metaka.

- Mi smo krenuli u ophodnju i između Humljana i Pušine, odjednom su nas sasuli rafali. Ja sam primio 13 metaka, Josip Jurković koji je vozio auto nekako je uspio izići van, a kada sam se okrenuo prema Stjepanu Mlakaru, pokušao sam ga dozivati, no on je bio na mjestu mrtav. Automobili su prolazili prema Pušini, zvao sam upomoć, no nitko nije stao. Stao je prvo jedan čovjek s biciklom koji je dolazio iz smjera Humljana, a potom je stao jedan crveni Yugo iz smjera Pušine, gdje je bio čovjek sa suprugom i blizankama. On je otišao po hitnu pomoć. Došla je medicinska sestra Zdenka Jurenac iz Čačinaca i ona mi je pružila prvu pomoć i potom sam odvezen prema bolnici – pričao je osnovcima Franjo Sterle. Nadovezao se Josip Jurković.

- Ovim napadom počeo je rat na ovome području. Nikad za to nije nitko odgovarao, a ti ljudi koji su pucali po nama poslije su se slobodno šetali. Danas smo ovdje da vama mladima kažemo što se ovdje događalo, da znate istinu o Domovinskom ratu – rekao je Jurković. Pozvao je i ostale škole s orahovačkog područja da organiziraju slične aktivnosti. Učenici osmog razreda uz svoje učitelje i ravnateljicu na kraju su zapalili svijeću i pomolili se za poginulog Stjepana Mlakara i sve hrvatske branitelje.V.Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike