Regija
ARHEOLOŠKI LOKALITET POSJETILI GIMNAZIJALCI

Našli nalaze iz ranog brončanog doba i kasnovučedolske kulture
Objavljeno 26. svibnja, 2017.
Polaznici gimnazije došli su u okviru praktičnog dijela projekta “Arheološki susreti”

ĐAKOVO - Jedinstvenu priliku iz prve ruke upoznati se s glavnim principima arheološkog iskopavanja i dokumentiranja lokaliteta imali su učenici trećih razreda Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova, pod vodstvom profesorice Ines Jančula.

Tri položaja

Bilo je to u okviru praktičnog dijela projekta “Arheološki susreti” koji je ranije ove godine održan u gimnaziji u obliku predavanja. U sustavnom istraživanju lokaliteta Viškovci - Gradina, koje vodi dr. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, sudjelovala je i kustosica Muzeja Đakovštine Jelena Boras te je time ostvarena još jedna uspješna suradnja đakovačkog Muzeja i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Lokalitet Viškovci, o kome i Đakovo i okolica ne znaju puno, sastoji se od tri položaja: Vinogradi, Petljak i Gradina, koji se nalaze južno od ceste između Viškovaca i Forkuševaca.

- Položaj Gradina je dominantna točka u okolišu, čiji se južni i istočni obronci spuštaju prema potoku Crna Bara i današnjem akumulacijskom jezeru Jošava. Lokalitet je poznat još od sredine prošloga stoljeća, kada nalaze s njega opisuje H. Dekker (1959). Nalazi su tada determinirani kao vučedolski. Rekognosciranjima 1970-ih na lokalitetu je ustanovljena prisutnost keramike pripadnika sopotske, vučedolske, vinkovačke kulture, a također je pronađen i antički materijal (Minichreiter 1979: 182, Marković 1982: 95-96, Marković 2002: 4). Marković (2002) navodi da lokalitet pripada nositeljima vinkovačke kulture te da je na dijelu keramike vidljiv vučedolski utjecaj, navodi se u materijalima o istraživanju lokaliteta Viškovci koje nam je dostavila dr. Jacqueline Balen.

Veliki potencijal

Ondje se navodi i kako su istraživanja potvrdila da Viškovce - Gradinu valja smatrati zanimljivim arheološkim nalazištem, s velikim potencijalom za daljnja istraživanja. Dosadašnjim istraživanjima moguće je zaključiti da je riječ o lokalitetu gradinskog tipa s ustanovljenim kulturnim slojevima koje možemo pripisati ranobrončanodobnoj vinkovačkoj i kasnovučedolskoj kulturi.

A kako su đakovački gimnazijalci dospjeli na lokalitet o kome i Đakovčani jako malo znaju, pojasnila je prof. Jančula.

- Za ovaj program Arheološkog muzeja iz Zagreba sam čula od kolegice s kojom su počeli surađivati godinu prije i jako mi se svidio, pa sam im se sama javila i pitala mogu li uključiti i našu školu. Odgovorili su potvrdno i započeli smo suradnju u svibnju 2016. godine. Program je zamišljen kao približavanje arheologije i arheološke baštine zavičaja zainteresiranim učenicima. Do sada su održali nekoliko predavanja kod nas u školi, dijelom voditeljica programa dr. sc. Jacqueline Balen, drugim dijelom arheologinja Jelena Boras, kustosica u đakovačkom muzeju - pojašnjava prof. Jančula.

Na predavanja, kaže, dolaze zainteresirani učenici, trenutno je to treći razred, i jako im se sviđa, a najviše im se svidjela terenska nastava koju su realizirali prošli tjedan kada su posjetili spomenuti vrijedni lokalitet Viškovci - Gradina na kojem su se obavljala iskapanja od 1. do 20. svibnja.

Maja MUŠKIĆ
Vrijedan, a nerazvikan lokalitet

“Malo me je iznenadilo kako taj lokalitet nije toliko poznat i razvikan, a po onome što su oni nama ispričali vrlo je važan i vrijedan. Trenutno je u planu i Ljetna škola arheologije koju bismo realizirali zadnji tjedan praznika i tada bismo se kroz teoriju, a još više kroz praktični dio još bolje upoznali s arheološkim istraživanjima i baštinom našeg kraja. Kako se učenicima projekt jako svidio, planiramo nastaviti suradnju i iduće godine”, kaže prof. Jančula.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike