Regija
KNJIŽNICA I ČITAONICA ŠIRI SE NA 1100 KVADRATA

Uređenje Gregerove vile stajat će 8 milijuna kuna
Objavljeno 26. svibnja, 2017.
Ove će se godine izraditi glavni izvedbeni projekt, što je preduvjet za novac iz EU fondova

NAŠICE - Sanacijom i rekonstrukcijom Vile Greger, koja se procjenjuje na oko 8 milijuna kuna, omogućit će se preseljenje Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice na više od 1100 četvornih metara, čime bi se riješio dugogodišnji prostorni problem ove ustanove, koja trenutačno radi na samo 224 “kvadrata” u Dvorcu Pejačević, istaknuto je na predstavljanju konzervatorske studije za taj projekt, a koji je sastavni dio projekta Integriranog razvojnog programa obnove kulturne baštine Grada Našica u sklopu kojeg je predviđena i obnova Dvorca Pejačević, Dvorca Marka Pejačevića i kapele obitelji Pejačević.

Predstavljanje je održano u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, a uz djelatnice knjižnice, nazočile su i djelatnice Muzeja, predstavnici Grada Našica, tvrtke Valenčak, koja je izrađivač projekta, te zainteresirani građani.

- Ono što ćemo dobiti preseljenjem nije samo veći prostor za našu građu, koja ima više od 60.000 jedinica, nego i obiteljsko mjesto. Želja nam je da građani prostor knjižnice doživljavaju kao dnevni boravak svoga grada. Želimo da knjižnica postane prepoznatljivo mjesto cjeloživotnog učenja, svima dostupno - rekla je ravnateljica knjižnice Silvija Šokić.

Izradu konzervatorske studije za Vilu Greger sufinancirali su Grad Našice i Ministarstvo kulture te je, uz suglasnost konzervatora, a sukladno standardima za narodne knjižnice, izrađen i idejni projekt sanacije i rekonstrukcije.

Idejni koncept nove Vile Greger predstavio je autor konzervatorske studije i idejnog projekta Branko Urban.

- U prizemlju će se postojeće tri prostorije ujediniti u jedinstveni prostor, u kojem će biti depoi s knjigama, čitaonica i igraonica za djecu, garderoba te sanitarni čvorovi. Na katu, nakon adaptacije, dobit će se čitaonica iz koje će se moći izići na veliku terasu koja može postati prostor za predah, druženje ili čitanje. Također, na katu će se urediti višenamjenska dvorana za razna predavanja - objasnio je ovlašteni arhitekt Urban, uz napomenu kako će najvažnija promjena u odnosu na zatečeno stanje biti obnova izvornog ulaza, ali i ugradnja dizala koje će povezati sve etaže – podrum, prizemlje, kat i potkrovlje.

Dio potkrovlja će se urediti za potrebe djelatnika, a drugi dio služit će kao instalacijska etaža. Podrum bi bio namijenjen za potrebe knjižnice, a može se urediti i kao kavana.

Urban je objasnio kako je konstrukcija objekta solidna, a glavnim projektom će se utvrditi eventualni zahvati. Na pitanje o početku sanacije i rekonstrukcije nije dao precizan odgovor, već je rekao kako je plan Grada da se ove godine izradi glavni izvedbeni projekt, a što je preduvjet za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Snježana FRIDL
Vila građena u tzv. dom stilu

Povijest Vile Greger seže u tridesete godine prošlog stoljeća, a sagrađena je po narudžbi bogatog Nijemca Otta Gregera, koji je bio sin Franza, šumarskog inženjera koji je 1894. godine došao u Našice i bio ključna osoba za gospodarenje šumama obitelji Pejačević. Franzov stariji nasljednik podigao je urbano zdanje s elementima njemačke arhitekture koja pripada tzv. heimatstilu. Taj domovinski stil iz 19. stoljeća pripada kasnom historicizmu i, kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, počiva uvjetno rečeno na arhitekturi alpskih predjela, s puno jednostavnih dekorativnih elemenata na pročelju. U vrijeme Drugog svjetskog rata zgrada nije pretrpjela veća oštećenja i desetljećima poslije mijenjala je uloge.

Najvažnija promjena je obnova izvornog ulaza, ali i ugradnja dizala koje će povezati sve etaže

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike