Novosti
CROBAROMETAR ZA SVIBANJ

SDP u padu od lanjskog listopada
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

Vezani članci

CROBAROMETAR

Sve više pesimista

HDZ je nakon tri mjeseca pada zaustavio taj trend i sada ima potporu 33,7 posto birača, pokazalo je redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar za svibanj. SDP, međutim, već tri mjeseca pada, a svibanj završava na 21,7 posto potpore. Problem SDP-a je što je ta stranka od listopada 2016. u padu i tada su mogli računati na potporu 25 posto birača. Most mjesec završava na 9,2 posto i blagim rastom, a Živi zid je na 7,6 posto potpore.

Vladine politike, prema Crobarometru, ne odobrava 63 posto ispitanika, odobrava njih 27, a ne zna njih 10 posto. Očekivano, politiku Banskih dvora podupiru birači HDZ-a, točnije njih 73 posto, a ne odobrava 78 posto birača Mosta ili 89 posto birača SDP-a. Da Hrvatska ide u lošem smjeru u svibnju je mislilo 73 posto ispitanika.

Predsjednica Republike i dalje uživa više pozitivnog dojma, točnije 54 posto, dok negativan dojam o njoj ima 36 posto građana. Svibanj je četvrti mjesec u kojemu ona gubi pozitivan dojam među ispitanicima. Andrej Plenković u svibnju među ispitanicima ima 38 posto pozitivnog dojma, a negativan dojam o njemu ima 49 posto ispitanika. U četiri mjeseca s 56 posto pozitivnog dojma, svibanj je premijer i predsjednik HDZ-a završio na 38 posto. Božo Petrov također gubi pozitivan dojam i trenutačno uživa 32 posto potpore, a 54 posto ispitanika o njemu ima negativno mišljenje. Šef oporbe Davor Bernardić ima najmanje pozitivnog dojma među ispitanicima, točnije njih 27 posto, a negativnog 52 posto. D.Pavlović

33,7

posto birača podupire HDZ