Osijek
KUPLJENE NOVE PERILICE RUBLJA

U KBC-u će biti glavna regionalna praonica rublja
Objavljeno 25. svibnja, 2017.
Dugoročni je plan KBC-a preuzeti pranje rublja za bolnice u Vukovaru, Vinkovcima i Našicama

U petogodišnjem planu razvoja KBC-a Osijek i uslužno je pranje rublja za susjedne slavonske bolnice, ali i hotele te ostale ustanove velikih kapaciteta. Naime, početak ostvarenja ovog plana novi su uređaji za pranje rublja, koji su ovih dana stigli u osječku bolnicu.

Ta vijest posebno je zanimljiva kažemo li kako je riječ o prvim dvjema novim perilicama rublja kupljenima nakon 1978. godine, odnosno riječ je o prvom obnavljanju opreme u bolničkoj praonici nakon 40 godina. KBC Osijek posjeduje praonicu rublja koja se prostire na čak 1800 četvornih metara, a dnevno opere između tri i tri i pol tone rublja. No, iako te brojke zvuče impresivno, suvremene europske praonice istog kapaciteta istovremeno operu deset puta više i upravo u ovim podatcima uprava KBC-a Osijek zajedno s inicijatorom ideje, rukovoditeljem Odjela za pranje i održavanje rublja Mihaelom Novoselcem, vidi budući potencijal KBC-a Osijek.

- Na ovom sam radnom mjestu oko dvije godine i stanje koje sam zatekao bilo je nevjerojatno. Ovo je bila potpuno zaboravljena radna jedinica u paučini od stropa do poda i kada su mi pokazali sobu s čistim rubljem, moje jedino pitanje bilo je: 'A što je ovdje čisto?' Naime, ja sam došao iz povjerenstva za hospitalne infekcije i bio sam šokiran. Što da vam kažem, prvo smo morali odvesti šest šlepera smeća, a na vrhu jedne police našli smo donacije kabanica za medicinsko osoblje iz Njemačke, koje su stigle 1991. i od tada nisu niti dirnute. Uređaji za pranje rublja bili su u tako lošem stanju da su kidali rublje i mi smo godišnje zbog oštećenja morali otpisati rublje u vrijednosti od milijun i pol kuna. Stoga smo racionalizirali rad u svim segmentima, prljavo rublje se više ne skuplja u PVC vreće, koje su nas godišnje stajale pola milijuna kuna, već u platnene, koje se peru i bit će u uporabi najmanje pet godina. Uveli smo europske standarde rada, radimo u dvije smjene od šest do 22 sata, a koristimo isključivo sredstva naše Saponije, s kojom imamo izvrsnu suradnju - priča Novoselec.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dr. Vlatko Kopić naglašava kako je cilj od odjela gubitaša napraviti odjel koji će ostvarivati profit. “Tržišna cijena pranja rublja koje mi ispručujemo je 11 kuna. To je izvrsna cijena ako znate da dnevno možemo oprati uslužno rublja za 25.000 kuna. Dugoročno nam je plan preuzeti pranje za bolnice u Vukovaru, Vinkovcima i Našicama. Priča o outsourcingu vezano uz našu praonicu sada sigurno više nije u igri jer smo mi tu prepoznali vlastiti potencijal za zaradu, koji nažalost do sada nije bio iskorišten”, zaključuje dr. Kopić.

Nefreteta Z. EBERHARD
UBUDUĆE SAMO POSTELJINA S PRUGICAMA U BOJI

KBC Osijek odlučio je podići standarde i u nabavi nove posteljine, pa će se ubuduće nabavljati samo kompleti modernog dizajna s prugicama, i to u nekoliko različitih boja. “Riječ je o posteljini koja je 50 posto poliester, a 50 posto pamuk i izvrsna je za pranje i glačanje. To će pacijentima puno značiti jer će upravo po boji novog kompleta biti sigurni da im se posteljina redovito mijenja”, naglašava Novoselec, koji upravlja odjelom 38 ljudi.

3,5

tona rublja operu dnevno u KBC-u Osijek

11

kuna cijena je pranja kilograma rublja u KBC-u Osijek

25

tisuća kuna dnevno može zaraditi KBC Osijek na uslužnom pranju rublja za druge bolnice, ali i hotele

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike