Ekonomija
MLJEKARI PRED SUDSKOM BITKOM

Nezadovoljni odštetama nakon cijepljenja protiv BKK-a angažirali odvjetnike
Objavljeno 25. svibnja, 2017.
Prvi korak naših odvjetnika bit će prijedlog za mirno rješavanje spora, kaže Klasnić

Nakon što su krenule odštete za posljedice nastale nakon prvog kruga preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože, čijom visinom nije zadovoljna, Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, a nakon što je počeo drugi krug cijepljenja, angažirala je odvjetnički tim kako bi sudskim putem došla do, prema njoj, realnog obeštećivanja. Nakon prvog kruga cijepljenja, provedenog ljetos i jesenas, dogodila su se brojna uginuća krava, pobačaji, pad mliječnosti od 20-30 %, pad općeg stanja životinja..., a stočari tvrde da su prethodno od struke uvjeravani kako posljedica od te preventivne mjere neće biti.

Stoga je dio stočara najave da ide i drugi krug cijepljenja dočekao s porukom da stoku neće dati opet cijepiti.

Predsjednik udruge Ivan Klasnić i angažirani odvjetnički tim mogućnost utuživosti zbog posljedica od preventivnog cijepljenja, koje je RH provela prva u EU praksi, kažu, vide u naredbi EU iz 1992.

Sirarima ni lipe

– U njoj izričito stoji da nije dopušteno preventivno cijepljenje protiv BKK, nego samo cijepljenje kada se bolest pojavi, a RH je, slušajući svoju veterinarsku i drugu struku, postupila suprotno, pa tražimo kaznenu odgovornost Ministarstva poljoprivrede te ostavku pomoćnika ministra iz Uprave za veterinarstvo Damira Agičića - kaže Klasnić.

Pozivajući se na svoj slučaj, navodi da je odšteta samo 114 kuna po grlu.

– Jer za 23 krave, koliko sam u tom trenu imao u upisniku, dobio sam nakon cijepljenja oko 2970 kuna, što je 114 kuna po grlu. A, prema mojoj računici, pretrpio sam 140.000 kuna štete – dva uginuća, pad mliječnosti za 25 %, deset junica nije mi ostalo steono, zbog čega sam neke krave morao prodati… Istina, Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je 20 milijuna kuna zbog smanjenja u proizvodnji mlijeka, ali samo onima koji su u kontroli mliječnosti, a svi ostali, koji prodaju svoje mlijeko na mljekomatima, koji se bave proizvodnjom sira, odnosno koji prerađuju mlijeko u vlastitim registriranim objektima, koji su u sustavu krava-tele – nisu dobili ni lipe, iako su imali jednake nuspojave kao i ostali.

Prvi korak našeg odvjetničkog tima bit će dopis Ministarstvu s prijedlogom za mirno rješavanje spora. Ako se ono u tri mjeseca ne očituje, što je zakonski rok, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv odgovornih te tražiti vještačenje stanja na terenu - kaže Klasnić. Dodaje da stočari i dalje trpe štete.

Pravedne odštete

– Došlo je do totalnog poremećaja metabolizma goveda, pa su mnoga matična grla završila u klaonici - kaže Klasnić.

Osim zahtjeva za Agičićevu ostavku stočari traže i hitnu obustavu daljnjeg cijepljenja, jer da se protivi zakonima EU, formiranje neovisnog stručnog tima koji bi, prema njima, izračunao stvarne štete, a na temelju kojih bi se obeštetili u punom, realnom iznosu. Stižu im i podrške drugih udruga, poput PO Udruge mljekara Drava-Sava.

Njezina voditeljica Marina Ivančan način na koji su obračunane i dodijeljene odštete ocjenjuje nepoštenim.

– Ima proizvođača kod kojih je bilo puno većih šteta, a obeštećeni su samo za proizvodnju mlijeka, i to samo za srpanj 2016. - kaže Ivančan.

Podršku daje i Odbor za mesno govedarstvo HPK-a.

– Za čak 58.000 krava i 80.000 bikova nije dobivena odšteta, kao da krave u toj proizvodnji nemaju gubitke. Uprava za veterinarstvo nije dorasla tim problemima, a njezin načelnik ne želi slušati proizvođače - kaže predsjednik Odbora Miško Šklempe.

Član IO Života Zvonimir Dravinac i sam ističe nezadovoljstvo time tko ima pravo na odštetu, a tko ne.

– Predlažem da se pravedno obeštete svi sudionici u mjeri cijepljenja ili da se prekine daljnje cijepljenje - ističe Dravinac.

Stajališta i zahtjeve Klasnićeve udruge podržale su i udruge uzgajivača holstein goveda Ličke, Primorske i Istarske županije, čiji predsjednik Ivan Matasić navodi posljedice cijepljenja i na tim područjima. Podrška je stigla i iz PO UPOCentra Simentalac Kutjevo, kao i od istarske Udruge Mlikarica, čiji predsjednik Silvano Orbanić kaže: “Nakon svih posljedica iz prvog kruga, mislim da sada imamo razlog za odbijanje ponovnog cijepljenja.“

Suzana ŽUPAN

Ivan Klasnić

predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije

“Cijepit ću stoku ako veterinar potpiše da nema posljedica”

Prvotno najavivši kako neće dati cijepiti stoku u drugom krugu, Ivan Klasnić kaže kako mu veterinari još nisu pokucali. – Najprije ću odugovlačiti, što mogu do 31. srpnja, do kada je rok za cijepljenje. Kada mi veterinar dođe – pozvat ću novinare i dati mu papir da mi potpiše izjavu kako on svojim potpisom stoji iza toga da na stoci neće biti nikakvih nuspojava nakon cijepljenja. Dat ću cijepiti stoku samo ako mi potpiše takvu izjavu - kaže Klasnić.

U docjepljivanju se ne očekuje velik broj prijava posljedica

- Ove godine ne očekujemo velik broj prijava posljedica docjepljivanja protiv BKK u odnosu prema 2016. jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom koji je sadržan u cjepivu. S obzirom na prošlogodišnju pravovremenu akciju cijepljenja na području RH i provedbu mjere cijepljenja u drugim državama, bolest se kod nas nije pojavila. Jedina smo država koja je izbjegla pojavu bolesti s obzirom na to da je cijepljenje bilo provedeno kao preventivna mjera, koja je dokazano najučinkovitija za kontrolu širenja bolesti, posebno ako se provodi prije pojave virusa na određenom području (preventivno cijepljenje), navode između ostalog u Ministarstvu poljoprivrede.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike