Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA ZORANA LUCIĆA

“Kako smo branili grad” – svjedok vremena
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

ŽUPANJA - U Gradskoj knjižnici Županja predstavljena je knjiga “Kako smo branili grad”, autora Zorana Lucića, pokretača prvog županjskog nezavisnog portala. Nakon uvodne riječi ravnatelja knjižnice, prof. Jurice Buljana, o Zoranovu uratku govorila je i učiteljica Radojka Matić, koja je napisala predgovor. Kazala je kako je knjiga nastala na temelju postova objavljenih na portalu Županjac.net, a donijela je dokumentaristički prikaz svega što se događalo u vrijeme poplava u svibnju 2014., kada su Županja i županjska Posavina proživljavale najteže dane od Domovinskog rata.

- Trebalo je to sve posložiti da ne bude panike, filtrirati informacije, dakle, imao je ljude od povjerenja na terenu - kazala je Matić. O dramatičnim događajima i kobnoj noći, kada je Sava Županji najozbiljnije zaprijetila, govorila je i novinarka Jasna Matija Sabljo. Vrlo emotivno zahvalu na potpori u nastanku knjige koja će biti trajni svjedok vremena izrekla je Elvira Lučić, sestra Zorana Lucića, koji je od 1998. godine, zbog posljedica teške prometne nesreće, stopostotni invalid.

- Zoran zahvaljuje svim ljudima koji su surađivali s njim, slali fotografije i izvješća. On ne poznaje te ljude, više od 25 godina je u Njemačkoj. I ti ljudi ne poznaju njega. Ali među njima postoji veliko uvažavanje - kazala je.

- Znam da ga je te noći žuljalo što nam ne može pomoći, što ne može otići na nasip i sam se uvjeriti kakva je situacija. Znam da se brinuo za moju obitelj, za mamu, za rodbinu, ustvari, brinuo se za sve nas. Ali, brzo je pronašao rješenje. Cijelo vrijeme nam je bio dostupan, tješio nas je i ohrabrivao - dodala je Elvira.

Autori fotografija u knjizi su Franjo Škegro i Antun Filipović. Odlomke iz knjige čitali su glumci Mrak teatra, koji su na vrlo realističan način prikazali kako su maturanti svibnja 2014. slagali vreće pijeska na savskoj šetnici. Za dizajn i grafičko oblikovanje knjige zaslužna je Nadica Matolić. Poseban ugođaj promociji knjige svojim je nastupom u predvorju knjižnice dala skupina Galdaria.M.L.O.

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike