Regija
RADIKOVAČKA ETNOPRIČA OBITELJI GALOŠEVIĆ

Mala oaza na kraju sela vraća u vrijeme preslica
Objavljeno 25. svibnja, 2017.
“Mali muzej” i stari ambar prepuni su predmeta iz davno prošlih vremena

RADIKOVCI - Na samom kraju Radikovaca, u rijetko viđenom carstvu mira i tišine, nalazi se još uvijek nedovoljno poznata mala oaza za odmor i opuštanje. Za taj pravi mali turistički biser koji se tek ima ucrtati na turističku kartu ovog dijela Slavonije najzaslužniji je vlasnik Pavo Galošević(67) i njegova obitelj: supruga Katica, kćerka Samanta i njezin suprug Mario, unučad Tea i Borna, a uz njih je stalno i njihov teško bolesni sin Robert.

Umirovljenik Pavo, inače rođeni Radikovčanin, oduvijek je zaljubljenik u starine, stare predmete i običaje. Tu je svoju ljubav prije pet godina počeo nadograđivati intenzivnijim prikupljanjem i reparacijom starinskih predmeta, alata, posuđa, robe, namještaja… Svima u okolici za koje je znao da se rješavaju dugo neupotrebljavanih predmeta poput tkalačkih stanova, preslica, posuđa, aparata, ukrasnih predmeta, odlazio je i tražio da mu ih poklone. Bio je spreman obnoviti, očuvati i pokazati javnosti.

U nekadašnjoj prodavaonici mješovite robe na njegovu posjedu, koja je zatvorena prije dvadesetak godina, Pavo je odlučio smjestiti svu tu svoju impresivnu zbirku u kojoj je 300-tinjak predmeta, a kada je ponestalo mjesta, odlučili su kupiti starinski ambar, postaviti ga na svoje imanje te u njega posložiti sve one stvari koje nisu stale u njihov, kako ga od milja zovu, “mali muzej” i urediti prilaz do njega.

Kako je jedan korak u uređenju neizbježno vodio drugom, Pavo i njegova obitelj odlučiti su dati i posve novi pečat svojoj okućnici i dvorištu na pola hektara ispunivši ga uredno pokošenim travnjakom, mnoštvom cvijeća i zelenila, malim ribnjakom te u drugom dijelu i svojevrsnim atrakcijama i rijetkim životinjama kao što su poni, paunovi, golubovi, vijetnamske svinje…

- Posebno nas je razveselio nedavni posjet djece iz Područne škole Radikovci koja su došla u naš mali muzej i tu se upoznala s mnogim predmetima iz prošlosti koje velika većina njih nikada nije vidjela niti su znali čemu oni služe. To nam je ujedno bila i prilika da ih upoznamo sa starinskim igrama koje smo priredili u dvorištu, a željeli bismo i na našoj livadi neposredno uz kuću nabaviti još jedan ambar te uskoro urediti i sportsko igralište za razne vrste igara za goste, čime bismo im pokazali da i malo selo i imanje kao što je naše ima itekako što ponuditi - poručuje Galošević.

Lidija ANIČIĆ
Planiraju smještajne kapacitete

Svoju radikovačku etnopriču Galoševićevi bi u bližoj budućnosti željeli nastaviti uređenjem smještajnih kapaciteta za turiste koji bi kod njih mogli uživati u domaćim delicijama, čarima života na selu, miru i odmoru kakav se rijetko gdje još može pronaći.

U dvorištu Galoševićevih su i poni, paunovi, golubovi, vijetnamske svinje…

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike