Regija
PROJEKT DOMA ZA STARIJE

Dnevni boravak za 15 starijih i pet osoba s poteškoćama
Objavljeno 25. svibnja, 2017.
Prema riječima ravnateljice Branke Barne, bile bi uključene osobe s lakšom do umjerenom mentalnom retardacijom

ĐAKOVO - Nakon što napune 21 godinu, djeca odnosno mladi ljudi s posebnim potrebama koji izlaze iz školskih klupa, ako ih se tako može nazvati, jer oni s teškom i umjerenom mentalnom retardacijom u Đakovu pohađaju skupine pri Osnovnoj školi Vladimira Nazora, društveno aktivni mogu biti tek dva do tri sata u Udruzi za pomoć osobama s teškoćama u razvoju Neven u poslijepodnevnim satima. Ako roditelji iz prigradskih naselja ne mogu prevesti dijete do Udruge, tada po njih dolazi kombi iz Nevena, no samo dva puta tjedno. Pet sati druženja, razonode, razgovora - premalo je! Osobito je teško roditeljima koji su u radnom odnosu jer mnogi od njih svoju djecu, te mlade ljude, ne mogu ostaviti same kod kuće, a teškim riječima rečeno, djeca nemaju dovoljno zdravstvenih problema ili “oštećenja” da bi roditelj mogao ostvariti status roditelja njegovatelja. Iako u papirima piše kako taj isti mladi čovjek nije sposoban za samostalan život.

Natječaj EU-a

Neven, o čemu smo već pisali, nema uvjete za cjelodnevni boravak, trag nade pojavio se najavom da će se u krugu škole graditi novi prostor gdje bi i “nevenovci”, iako i ovaj put podstanari, pronašli svoje cjelodnevno mjesto pod suncem. I dok u srcima brojnih roditelja tinja nada kako će ipak netko pronaći način i domisliti se gdje njihovoj djeci ponuditi cjelodnevno druženje, uz provođenje radionica, kako je to slučaj u okolnim gradovima poput primjerice Slavonskog Broda, u Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu prošli su na projektu koji bi jednim dijelom mogao biti od pomoći.

Kako pojašnjava ravnateljica Doma, Branka Barna, njihov projekt prošao je na natječaju Europske unije i plan je u okviru Doma napraviti dnevni boravak u kojemu će boraviti 15 starijih i pet osoba s posebnim potrebama.

- To je potpora deinstitucionalizaciji i osobe s intelektualnim teškoćama mogle bi ovdje biti zbrinute veći dio dana. Bile bi uključene osobe s lakšom do umjerenom mentalnom retardacijom. Druge ne možemo primati. Bila bi to jedna nova kvaliteta jer do sada nema takvih projekata ni resursa u gradu - kaže Barna.

Dodaje kako bi to pod nadzorom stručnih osoba moglo kvalitetno funkcionirati.

Radna mjesta

- Obično se mlađe punoljetne osobe s posebnim potrebama prije adaptiraju na starije osobe nego na svoje vršnjake. Tu se razvija drugačija emocionalna veza starijih osoba prema tim mladim ljudima. Mislimo da bi to bio dobar projekt i da bi kao takav mogao zaživjeti. Tu bi bio uključen i socijalni radnik, njegovatelj, osobe koje će ih posluživati, dakle neka nova radna mjesta. Mi bismo im ovdje mogli ponuditi doručak i ručak. U Domu imamo fizioterapeuta, mogli bismo osmisliti ples, razgibavanje. Kako naše korisnike vodimo na izlete, tako bismo i njih - kaže ravnateljica Barna.

Na ime ovog projekta Domu je odobreno 115 tisuća eura, ravnateljica kaže kako će dobiti i automobil pa će biti moguće prevoziti korisnike od kuće do Doma i obrnuto.

- Prostor postoji i dijelom je uređen, no dijelom ga moramo adaptirati. Moramo kupiti namještaj koji nam nedostaje. Ugovor za ovaj projekt trebali bismo potpisati 1. lipnja. Riječ je o međugraničnom sporazumu u kojemu sudjeluju Dom Subotica, Apatin, Osijek i mi. Projekt će se postupno provoditi. Što se nas tiče, mi bismo mogli krenuti sa svime u roku od dva mjeseca, no moramo se držati uputa kako je to odredila Europska unija. Moramo postupno obavljati nabavu, educirati osoblje, tako da bi to moglo profunkcionirati za godinu dana - kaže Branka Barna.

Dodaje kako vjeruje u ovaj projekt za koji je sigurna da će biti uspješan. Bude li se pokazao dobrim, namjera je i proširiti ga. Na kraju, ne treba izostaviti ni brigu u vjerskim okvirima, gdje Zajednica “Vjera i svjetlo” također jednom u tjednu okuplja u svom prostoru djecu i mlade s posebnim potrebama.

Maja MUŠKIĆ
Potreba za cjelodnevnim druženjem

Velika pomoć roditeljima zasigurno je projekt osobne asistencije za osobe s invaliditetom koji se provodi preko Udruge Neven, a preko koje su i brojni nezaposleni s područja Đakova pronašli bar privremeno radno mjesto. Međutim, djeci i mladima s posebnim potrebama potrebno je međusobno druženje i razonoda. To jedino mogu dobiti u svom prostoru u cjelodnevnom boravku.

115

tisuća eura na ime ovog projekta odobreno je Domu, a dobit će i automobil

upute EU-a

DNEVNI BORAVAK OTVORIO BI SE ZA GODINU DANA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike