Kultura
OSJEČKOJ AUTORICI DODIJELJENA 11. NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

Stuhlreiter: Pravi je prijatelj najveća vrijednost u životu, koju vrijedi tražiti i pronaći
Objavljeno 25. svibnja, 2017.

Iznimno sretna i ponosna je osječka autorica Đurđica Stuhlreiter što joj je u jakoj konkurenciji njezina sedma knjiga, roman “Gašpar i prijatelji”, donijela uglednu nagradu u području stvaralaštva za djecu, koja nosi ime našeg velikog, priznatog i poznatog autora Ante Gardaša. Svečana, 11. dodjela nagrade za najbolju knjigu pripovjedaka ili roman za djecu i mladež održana je u knjižari Nova.

- Autorica dramaturški dobro razvija radnju u svakom poglavlju vodeći je prema žuđenom rješenju, nakon čega slijedi razočaravajući rasplet, tj. neuspjeh pothvata. Vrlo je vješta u kreiranju zanimljivih likova koje 'junaci' u svojim lutanjima susreću. Pričanje je isprepleteno blagim humorom koji proizlazi upravo iz naivnih postupaka likova. Radnju razvijaju i vode prijateljska nastojanja, tako da je cijelo pripovijedanje natopljeno plemenitim emocijama u svrhu pomaganja, a završno poglavlje je prava himna prijateljstvu... Ovom pustolovno-bajkovitom pričom u koju je ugradila niz uzbudljivih i maštovitih događaja što su ih proživjeli simpatični likovi oko Gašpara, autorica vrlo jasno pokazuje malim čitateljima kako je prijateljstvo velika vrijednost i da svatko treba imati prijatelje jer samo tako će život biti lijep i smislen - obrazložio je žiri svoju odluku. Na natječaj su pristigle 34 knjige, a članovi su Prosudbenoga povjerenstva: Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Dubravka Težak.

- Drago mi je da je knjiga primijećena jer zato knjige i pišemo, da ih netko pročita, primijeti, da knjiga postane dijelom čitateljevih promišljanja i doživljaja. Ova knjiga ponešto je drukčija od mojih dosadašnjih jer sam se odmaknula od teme o djeci koja su drukčija od drugih, koja se ne mogu pohvaliti da je njihovo djetinjstvo doba bajke. Skrenula sam na bajkovito područje i napisala priču o dječaku kojemu su najbolji i jedini prijatelj životinje, ali traži ljudskog prijatelja. Priča završava sretno. Poruka je da je prijateljstvo jedna od najvećih vrijednosti u ljudskom životu, koju vrijedi tražiti i pronaći, a pravi prijatelj ono što je potrebno svakom čovjeku - zaključila je sretna dobitnica.

Svečanom uručenju nagrada nazočili su članovi žirija, a nagradu je autorici uručio Ivica Vrkić. Ulomke iz nagrađenog romana čitala je dramska umjetnica Anita Schmidt.N.Vekić

DOSADAŠNJI DOBITNICI

Za 2006. nagrađen je Šime Storić: Mačka se uvijek dočeka na noge; za 2007. Zvonko Todorovski: Vjetrovi Lampeduze; za 2008. Nela Sisarić: Sve zbog pogleda; za 2009. Nada Mihelčić: Zeleni pas; za 2010. Julijana Matanović i Anka Dorić: One misle da smo male; za 2011. Tihomir Horvat: Pustolovine puha Ocija i djevojčice Tonke; za 2012. Branka Primorac: Zvonka, zmaj i tri kavalira; za 2013. Vlado Rajić: Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata; za 2014. Ivana Guljašević: Neprilagođena; za 2015. Jasminka Tihi Stepanić: Moja neprijateljica Ana.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike