Dome slatki dome
INTERIJERI

Trendovske keramičke pločice: Igra nijansi i dimenzija
Objavljeno 25. svibnja, 2017.
Praktičnost održavanja pogoduje čestoj upotrebi keramičkih pločica

Keramičke pločice neizostavan su element podova i zidova. Praktičnost održavanja pogoduje njihovoj čestoj upotrebi, a raznovrstan dizajn stvara širok raspon kreativnih mogućnosti.

Odabir podne i zidne obloge u prostoru je vrlo značajan, jer su plohe poda i zida često velike površinom, pa tako i vrlo zamjetne. Pažljivim odabirom keramičkim pločica na podu i zidu moguće je stvoriti vrlo dinamične i zanimljive kombinacije, ali isto tako i mirne i opuštajuće. Odaberite onu kojoj ste skloni!

Imitacija drveta

Imitacija drveta na keramičkim pločicama je u posljednjih nekoliko godina vrlo moderna. Vizualno vrlo vjerne kopije stvorit će ugođaj potpuno suprotan hladnoj keramici. Jednako su pogodne i za vanjske i unutarnje prostore. Igrom nijansi i dimenzija naznačite pojedine prostore, a svoju maštu prenesite i na zid. Kombinacija podne i zidne keramike koja imitira drvo vrlo je pogodna za dnevne boravke, kuhinje i kupaonice. Odaberite dimenziju pločica što sličniju dimenziji parketa, kako bi dojam bio što bolji. Moguće je primijeniti moderne ili klasične načine slaganja, kao i kombinaciju. Vizualni dojam bit će odličan, a održavanje jednostavno. Ipak pripazite - ne kombinirajte parket i keramiku koja imitira drvo. Ako ste skloniji parketu, kombinirajte drugu vrstu keramike.

Za sve one koji su skloni kombinaciji stilova preporučuju se pločice čiji je dizajn inspiriran retrostilovima. Sjajne pločice nastale iz stiliziranog formata opeke bit će odličan odabir. Odlično se kombiniraju s pločicama koje imitiraju drvo, ali i sa svima drugima, mirnijih površinskih obrada. Ovakve pločice koriste se kao zidna obloga u sobama, boravcima, kuhinjama ili kupaonicama. Pažljivim kombiniranjem detalja moguće je uz ovaj, dominantno industrijski izričaj kombinirati retro, rustikalni ili klasični stil. Miješanje stilova trendovski je imperativ, a stvorit će nove i zanimljive naglaske u vašem prostoru. Drvenasta pločica šireg formata dodat će notu rustikalnog stila, klasično će slaganje industrijskom pridodati ljepotu vječne klasike, dok će detalji poput retrokade ili umivaonika stvoriti zanimljivu igru retro i industrijskog stila. Elementi minimalizma odlično će pristajati svim ovim kombinacijama. Igra boja pojedinih pločica te bordura dodatno će unijeti živost u prostor. Ako koristite pločice u više boja, izbjegnite bordure.

Imitiraju cement

Za sve one koji su skloni mirnijem ukupnom dojmu, preporučuju se pločice koje imitiraju površinu cementa, betona ili kamena. Možete ih koristiti i kao podne i zidne obloge, a s ovakvim odabirom teško ćete pogriješiti. Ovu skladnu i mirnu površinu možete naglasiti vrlo modernim reljefnim pločicama. Primijenite ih u pojedinoj zoni ili kao borduru. Ipak pripazite, reljefne pločice su nešto manje praktične za održavanje pa ih je poželjno smjestiti u zone manjeg prljanja - zidove sobe, dnevnog boravka ili zid kupaonice koji nije izložen vlazi. Na kuhinjskom zidu nisu preporučljive. Ovakve pločice vrlo su izražajne u prostoru pa pripazite da površine ne bude prevelika. Naglasak većom površinom dopušten je na zidu iza sjedeće garniture.

Istaknite ljepotu keramičkih pločica rasvjetom, dekoracijama i zelenilom.I. Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Istaknite ljepotu keramičkih pločica rasvjetom, dekoracijama i zelenilom

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike