Sport
ILIJA LONČAREVIĆ:

Pripreme treba podrediti prvenstvu
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

Ilija Lončarević (72) jedan je od najiskusnijih trenera na hrvatskoj nogometnoj sceni. Iza njega je 40-ak godina rada u nogometu, trenirao je dvadesetak klubova, od kojih je gotovo dvije sezone sjedio i na klupi NK Osijek. Svoje je momčadi izvodio na europsku scenu, pa je vrlo zanimljivo čuti što on misli o zamkama ranog igranja u Europi.

- Najveći je problem, naravno, kratak odmor igrača, jer se tijelo za desetak dana ne može oporaviti od napora duge sezone. Dakle, posebnu pozornost treba posvetiti planiranju priprema. Neće biti potrebe krenuti od nule, a, opet, niti ima smisla težiti optimalnoj formi momčadi već početkom srpnja. Smatram kako je u toj situaciji najbolje provesti normalne pripreme za prvenstvo, a ne ih podrediti ranom nastupu u Europi. Uostalom, pripreme same po sebi nisu najveća opasnost jer u prvom dijelu sezone postoje najmanje dvije stanke zbog reprezentacije, kojima se momčadi može dati dodatni poticaj. Većina suparnika protiv kojih bi Osijek mogao igrati imat će slične dvojbe. Opasno je dobiti momčadi iz zemalja čija se prvenstva igraju u razdoblju proljeće - jesen, jer one su početkom lipnja u zaletu. To mi se jednom dogodilo kada sam trenirao Tiranu. Igrali smo protiv Norvežana, koji su u tom trenutku imali već 15 prvenstvenih kola iza sebe. Tu se već osjeti razlika - kazao je Lončarević, koji je naveo i neke olakotne okolnosti.

- Ako Osijek neće previše mijenjati momčad i način igre, to će mu biti od pomoći u toj situaciji. Zekić će se pred izazovom naći ako bude morao slagati momčad otpočetka zbog velikih promjena u igračkom kadru. I to se opet odnosi samo na europske utakmice, jer prvenstvo je dugačko i tu postoji dovoljno prostora za uigravanje.

Što bi bio Lončarevićev priorotet da je u takvoj situaciji?

- Prvenstvo u svakom slučaju. Osijek još nema dovoljno kvalitetan europski koeficijent, neće biti nositelj u kasnijim pretkolima ako do njih dođe, a u prvenstvu će se očekivati novi iskorak nakon uspješne sezone. Za Osijek bi bila velika stvar ako bi se sljedeće sezone uspio još približiti Rijeci i Dinamu. Zato bi moj fokus bio na prvenstvu - zaključio je Lončarević. D.Keler

Najčitanije iz rubrike