Osijek
U OSIJEKU IMA TUBERKULOZE

Dr. Milas: Neki nam liječnici ne prijavljuju oboljele od TBC-a!
Objavljeno 24. svibnja, 2017.
Liječnici ne snose sankcije zbog neprijavljivanja zaraznih bolesti. To se mora promijeniti - inzistira prof. dr. sc. Josip Milas

Više od dva mjeseca u Bolnici Klenovnik od tuberkuloze se liječi 35-godišnjak iz okolice Osijeka koji se, kako se pretpostavlja, zarazio radeći na terenu za jednu osječku ustanovu. Iako mu zdravstveno stanje ide nabolje, još nije poznato kada će njegova hospitalizacija završiti. Inače, ovo je samo jedan od desetaka građana koliko ih godišnje u Osijeku oboli od ove zarazne bolesti.

- Tuberkuloza nije česta, ali je ima. Valja naglasiti kako se uz adekvatnu terapiju uspješno liječi - poručio je dr. Karlo Kožul, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Međutim, iako Zavod raspolaže podacima o broju oboljelih na području Osječko-baranjske županije, taj broj, upozorava prof. dr. sc. Josip Milas, voditelj Epidemiološke službe ZZJZ-a Osječko-baranjske županije, nije točan, odnosno nije potpun. Kako kaže, dok će jedan liječnik prijaviti svaku zaraznu bolest, drugi neće prijaviti ni jedan takav slučaj.

- Ako nam netko ne prijavi oboljelog, mi smo “slijepi” i “gluhi”, odnosno nemamo stopostotnu informaciju o broju oboljelih. Osobno sam od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tražio da se sustav prijavljivanja promijeni, jer je katastrofalan. Zavod bi trebao u cijelu priču uključiti Sanitarnu inspekciju, ili promijeniti način prijave, no unatoč tome što opetovano tražimo rješenje, još nema odgovora. Kako je Zavod izravna poveznica s Ministarstvom zdravstva, ako ondje ne reagiraju, Ministarstvo također neće - upozorava dr. Milas. Dodaje da se procjena obavlja samo na temelju prijava koje, očito, nisu potpune.

A da je statistika važna pokazuje i to što je ove godine bilo procijenjeno da će se odbaciti cjepivo BCG koje je obvezno za svako novorođenče. No, kako godišnja stopa nije bila ispod deset oboljelih na 100.000 stanovnika, to je odgođeno.

- Ova, ali i svaka druga statistika, nama je važna zato da bismo znali pravodobno intervenirati, jer ako nemamo prave podatke, onda nemamo ni pravu statistiku, ni procjenu - poručio je dr. Milas.

Primjerice, u 2014. godini, u Osijeku je Zavodu prijavljeno 13 slučajeva oboljelih od tuberkuloze, a u županiji njih 33. Sudeći prema praksi neprijavljivanja, broj je u ovom trenutku vjerojatno i veći, a u svakom slučaju ne odgovara stvarnom stanju. Naime, čak ni Slavonac s početka teksta nije uveden kao oboljeli u osječkom ZZJZ-u!

Marija MIHELIĆ
NAKON PRVIH SIMPTOMA TREBASE JAVITI OBITELJSKOM LIJEČNIKU

Osim 35-godišnjeg Slavonca kod kojeg je otkriven TBC, njegovi radni kolege i članovi njegove obitelji morali su se testirati na tu bolest. Srećom, nisu morali biti hospitalizirani.

Prvi su simptomi tuberkuloze, zarazne bolesti koja se širi kapljičnim putem, suhi kašalj, visoka tjelesna temperatura, gubitak teka i tjelesne težine, opća iscrpljenost i malaksalost. Lako je zaraziti se bilo gdje, a ako je netko lošeg zdravstvenog stanja, odnosno ima oslabljen imunitet, još je u većoj opasnosti. Kod dijabetičara, kardioloških te bubrežnih bolesnika lako su moguće i komplikacije, a važno je bolest otkriti na vrijeme. U slučaju pravodobnog dolaska liječniku, tuberkulozu je moguće otkriti već na osnovi radiološkog nalaza, a prvi je korak prema izlječenju odlazak obiteljskom liječniku.

liječenje

ZA USPJEH NUŽNA ADEKVATNA TERAPIJA

Najčitanije iz rubrike