Osijek
PELUDNI SEMAFOR U ZELENOM

Kiša, za sada, spasila alergične
Objavljeno 23. svibnja, 2017.

Svi oni Osječani što ih muče alergije koje proizlaze od cvjetanja drveća mogu odahnuti jer je ova sezona gotova, no od sada pa do kolovoza slijede problemi s peludom koji će proizvoditi trave.

- Moram priznati kako i osobno patim od alergija na travu i vjerujem kako je riječ o bolesti koja je posljedica moje profesije. No, moramo reći kako je ove godine razina peluda drveća bila znatno niža nego prethodnih, što je posljedica kiše i hladnog vremena. Inače od drveća najviše problema pravi breza, no ove smo godine posljednji put još početkom travnja zabilježili visoku razinu peluda drveća, i to vrbe. Procjenjuje se da je u središnjoj i sjevernoj Europi od 10 do 20 posto osoba alergično na pelud breze. Stoga možemo reći kako je prvi dio godine prošao dosta mirno. Sada slijede trave, a počinje i cvjetanje nekih korova, primjerice u zraku već sada pronalazimo pelud koprive. Ipak, najviše problema slijedi od kolovoza, kada počinje cvjetanje ambrozije, napominje mr. sc. Zdenka Sušić, analitičar u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Alergije se češće javljaju kod mlađih osoba, u razvijenim zemljama i kod gradskog stanovništva. Nasljeđe ima utjecaj u nastanku alergija. Ako jedan od roditelja ima alergiju, rizik pojave bolesti kod djece iznosi oko 50 %, a boluju li oba roditelja, taj je rizik znatno povećan i iznosi 75 %. Osim genetskog opterećenja, važan čimbenik u razvoju alergija je i utjecaj okoliša i stila življenja. Naime, razvoju alergija može pogodovati dugotrajna izloženost nekom alergenu, prisutnost određenog infektivnog procesa, a smatra se kako različiti psihološki utjecaji (stres) mogu imati ulogu kao okidači bolesti. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike