Novosti
IZBORI RAZOTKRILI SLABOSTI

SDP ugrožavaju loše vodstvo, nove lijeve opcije i nezavisne liste
Objavljeno 24. svibnja, 2017.
SDP je dobio tek 22,6 % glasova na razini države, a HDZ 32,8

Lokalni izbori pokazali su da krvna slika SDP-a trenutačno upućuje na stanje teške anemije. I analitičari se slažu kako su nezavisne liste i stranke iznjedrene u protekle četiri godine najviše glasova na ovim izborima uzele SDP-u.

- Dao sam si truda i zbrojio dobivene glasove svih njihovih lista za županijske skupštine zajedno s koalicijskim listama i rezultat pokazuje da su na razini Hrvatske dobili samo 22,6 posto glasova. Istovremeno HDZ je dobio 32,8 posto glasova, što je razlika veća od deset posto. Njihove glasove najviše su odnijele nezavisne liste, posebice u Zagrebu, a HDZ s tim nije imao problema. Njemu je glasove odnijela jedino Bruna Esih - objašnjava politolog Nenad Zakošek, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Gubitak 50 posto

Usporedba rezultata lokalnih izbora iz 2013. godine s rezultatima od prošle nedjelje potvrđuje upravo te tvrdnje. Naime, SDP je u čak 11 županija dobio gotovo 50 posto manje glasova za županijske skupštine nego na izborima prije četiri godine. Tako je pad podrške možda najdrastičniji u Karlovačkoj županiji, gdje su s postotka od 30,5 pali na 15,8 posto, a ništa bolje nisu prošli ni u Dubrovačko–neretvanskoj županiji, gdje je postotak s 26,9 iz 2013. pao na 14 posto, kao i u Ličko-senjskoj županiji, gdje se 22,08 posto istopilo na 10,45 posto. Podrška je izgubljena i u Istarskoj županiji, gdje se 26,4 posto iz 2013. pretvorilo u 16,97 posto na ovim izborima, ili u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je 34,9 posto palo na 21,52 posto glasova. Iako je SDP tradicionalno slab u slavonskim županijama, ovi izbori dodatno su erodirali ljevicu na istoku Hrvatske, pa se nekadašnjih 15 posto glasova za Skupštinu Osječko-baranjske županije pretvorilo u samo 9 posto, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji podrška SDP-u pala je s 20 na samo 12 posto. Tako se u samo godinu i pol, koliko je prošlo od silaska SDP-a s državne vlasti te promjene upravljačke strukture unutar same stranke, umjesto novog uzleta socijaldemokrata dogodio slobodan pad, koji ne prestaje. Dio članova SDP-a sada je uvjeren da je izbor Davora Bernardića bio loša odluka jer se taj mladi političar nije uspio nametnuti kao vođa i “svježa krv”, i to ne samo SDP-a nego i hrvatske oprobe, gdje mu je titulu oduzeo Ivan Vrdoljak iz HNS-a.

- SDP ima problema na nekoliko razina. Prva je ostavština Zorana Milanovića. Novo vodstvo zateklo je organizaciju u ideološkom, organizacijskom i financijskom kaosu, pa da je na čelo stranke došlo i najsposobnije vodstvo, imalo bi problema da stane na noge u takvoj stranci. Nakon Milanovića SDP je potpuno destruirana stranka i, primjerice, u Slavoniji je postao potpuno irelevantna opcija, nemate ga kao bitan faktor ni u jednom gradu ili općini. Drugi problem ozbiljne su nesuglasice unutar samog vodstva. Dio saborskih zastupnika SDP-a nije stao uz Bernardića, poput Hajdaša Dončića ili Rajka Ostojića, koji rade sve da njegov autoritet dovedu u pitanje - upozorava profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj.

Može i gore

No upravo Siniša Hajdaš Dončić opravdanje za svoju unutarstranačku kritiku može pronaći i u rijetkim sjajnim rezultatima SDP-a na ovim izborima, a riječ je o njegovoj Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je SDP odnio pobjedu s gotovo 50 posto glasova.

– SDP trenutačno ima tek dvije impresivne organizacije, i to onu u Rijeci i onu još jaču, pod vodstvom Hajdaša Dončića u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ono što je, prema meni, za SDP kriva formula za izlazak na izbore, svakako su ti “kobasičasti” savezi, koji nemaju nikakvog smisla za SDP. Oni možda imaju smisla za HSS, koji na taj način uspijeva ući u tijela izvršne vlasti, ali SDP mora postati prepoznatljiv po svojim idejama i ljudima koji ga vode - smatra profesor Zakošek.

Berto Šalaj napominje kako je najveći problem Davora Bernardića što nije pokazao nikakvu odlučnost da se nametne kao autoritet, niti je odradio terenski dio posla, iako upravo na tom polju ima cijeli niz zadataka, ako želi da SDP opet bude jaka opcija. S tim se slaže i analitičar Krešimir Macan, koji upozorava da ovakvom SDP-u sada nikako ne bi odgovarali parlamentarni izbori.

- Ako su lokalni izbori pokazatelji da bi HDZ jako dobro prošao na parlamentarnim izborima, također su pokazatelji i da bi SDP prošao jako loše - upozorava Macan.

Da loša putanja uvijek može biti još gora, upozorava Berto Šalaj podsjećajući na slučaj Grčke, Mađarske ili Poljske, gdje su vrlo ugledne i jake lijeve stranke potpuno nestale ili ostale na pet posto glasova.

- Javljaju se nove lijeve opcije i ako SDP nastavi s ovom erozijom, može mu se dogoditi samo daljnji pad - zaključuje Šalaj.

Nefreteta Z. EBERHARD
Rad na terenu ključan

Saborski zastupnik SDP–a Peđa Grbin nije želio komentirati situaciju u stranci, napominjući kako se rezultati ovih izbora moraju prvo razmotriti unutar stranke, a tek onda ići s mišljenjem prema van. No SDP-ova kandidatkinja za dužnost zadarsko-kninskog župana, loše rezultate objašnjava i apatijom građana, ali i lošim radom SDP-a na terenu. “Dakle, od 2011. godine mi smo sustavno padali, organizacije na terenu su propadale. To je sasvim sigurno dovelo do toga da glasači više ne žele izići na izbore i ne žele podržati ni SDP, očito su sada neke nove opcije dobile više preferencija nego mi. SDP je prije četiri godine bio puno jači na terenu, a bez terenskog rada očito je da nema uspjeha na lokalnim izborima, stoga se moramo uhvatiti posla na terenu”, iskrena je Renata Sabljar Dračevac.

HITNO SU POTREBNE PROMJENE

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić poručio je u utorak kako, suprotno porukama stranačkog vodstva “koje odišu optimizmom”, smatra da SDP kao najjača oporbena stranka ne može nikako biti zadovoljan rezultatima lokalnih izbora te da su toj stranci hitno potrebne promjene. “Unatoč porukama rukovodstva SDP-a, koje odišu optimizmom, mišljenja sam da SDP kao najjača oporbena stranka ne može nikako biti zadovoljan rezultatima lokalnih izbora i da upravo takva poruka treba doprijeti do našeg članstva, ali i do svih građana koji su ili još uvijek simpatiziraju SDP. Moramo biti iskreni i sami sebi priznati da se od SDP-a, kao najveće (za sada) oporbene stranke, očekivalo puno više”, stoji u Mrsićevoj objavi na Facebooku. Na žalost, tvrdi, SDP se predugo bavio samim sobom i unutarnjom konsolidacijom, pa tako i u razdoblju kada se morao baviti pripremom za lokalne izbore. Uz to, kaže, izostala je konkretna temeljna politička platforma SDP-a o onome što će SDP-ovi kandidati za čelna mjesta, ali i za predstavnička tijela na lokalnoj razini ponuditi građanima u sljedećem razdoblju. Smatram da su naši članovi, ali i građani, izgubili povjerenje u SDP i da do sada ništa nije učinjeno da se to povjerenje vrati, poručuje Mrsić. H

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru