Novosti
O GRADONAČELNIKU ĐAKOVČANI ODLUČUJU 4. LIPNJA

U bitku za svaki glas idu karatist Mandarić i izborni teškaš Vinković
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

Vezani članci

HDZ U TIJESNOM VODSTVU

Gradonačelnik će biti Vinković ili Mandarić

Tko će u iduće četiri godine voditi Grad Đakovo – u petom mandatu zaredom, gradonačelnički veteran Zoran Vinković (HDSSB) ili novo lice na gradskoj političkoj sceni Marin Mandarić (HDZ), birači Đakova i prigradskog prstena konačno će odlučiti 4. lipnja, za kada je predviđen drugi krug lokalnih izbora.

Od sedmero gradonačelničkih kandidata u pripetavanje idu Mandarić i Vinković, prvi s osvojenih 4178, a drugi s 3987 glasova. S razlikom od 191 glasa u korist Mandarića zapravo se ponavlja povijest od prije četiri godine. Tada je Zoran Vinković izgubio u prvom krugu od Jasenka Ivanetića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika, danas pak kandidata za zamjenika gradonačelnika, s razlikom od samo 85 glasova. Ivanetić je tada dobio povjerenje 3474 birača (32,36 posto), a Vinković je dobio 3389 glasova (31,56 posto). U drugom krugu pobijedio je Vinković s 822 glasa više. Na ove izbore i Vinković i Ivanetić istrčali su u istom stranačkom dresu, onom HDSSB-a.

Dok u HDZ-ovu taboru u drugi krug idu s računicom da je gradski HDZ na ove lokalne izbore izišao samostalno, te da je sam bolje “povukao” nego Vinković, koji je bio kandidat široke koalicije, od čak 11 stranaka i jedne nezavisne liste, Vinkovićeva strana prema 4. lipnju korača s mišlju da je HDZ u prvom krugu “već ispucao svu svoju biračku artiljeriju” te očekuje glasove drugih. Za razliku od prošlih lokalnih izbora, Vinković u drugi krug ide s utegom novog sastava Gradskog vijeća, u kojem HDZ ima čak deset mandata, Vinkovićeva koalicija Srcem za Đakovo sedam, a SDP i Most po dva vijećnika. Deset mandata HDZ-u daju dobar vjetar u leđa za drugi krug, do kojeg, dakako, dva tabora trebaju pokazati umijeće pregovaranja.

Poput Mandarića danas, i Vinković je prije 16 godina bio novo ime na đakovačkoj političkoj sceni. Prije ulaska u izborni ring za prvu fotelju grada bio je gradski vijećnik SDP-a s čestim i borbenim istupima za vijećničkom govornicom. U prvi gradonačelnički mandat, 2001. godine, uvezao se starim Yugom, do tada radeći u Vodovodu, te vrlo brzo poslao poruku kako nije sklon robovanju formi, pa je tako tada SDP-ov gradonačelnik poručivao da sluša Thompsona, na javnim mjestima trgao plakate Miroslava Ilića, u vrijeme nogometnog SP-a dolazio na posao u “kockastom” dresu itd. Pobijedio je i na pretprošlim lokalnim izborima, 2009., nakon što ga je tadašnji HDZ svrgnuo s vlasti šest mjeseci prije redovnih izbora. Iz tog razdoblja uz njega se veže i afera “putni troškovi”. Taj izborni teškaš bio je i saborski zastupnik.

Marin Mandarić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Đakova, novo je lice u politici. Diplomirao je financijski menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a proteklih devet godina radi kao bankar za male poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike. Cijeli život bavi se sportom, danas kao trener i sudac u karate klubu Đakovo, a u srednjoškolskim i studentskim danima bio je aktivan natjecatelj, vrhunski sportaš i član Hrvatske karate reprezentacije. Oženjen je i otac dviju djevojčica. U utrku za gradonačelnika uključio se s pozicije predsjednika Gradskog odbora đakovačkog HDZ-a. Stranke na čiju podršku, birače, obje strane “tipuju” u drugom krugu, za sada se javno ne izjašnjavaju komu će tu podršku i dati. M.Muškić/S.Župan

Možda ste propustili...