Regija
“BIOLOŠKA RAZNOLIKOST I ODRŽIVI TURIZAM”

Moramo čuvati bogatstvo prirode koje sada imamo
Objavljeno 23. svibnja, 2017.

Vezani članci

INTERAKTIVNI POSJETITELJSKI CENTAR

Dravska priča - novi projekt za 13,8 milijuna kuna

NOSKOVCI - Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, Međunarodni dan biološke raznolikosti pod motom “Biološka raznolikost i održivi turizam” i 25. godišnjica provedbe Life projekata u Hrvatskoj obilježeni su u informativno-edukativnom centru virovitičko-podravske Javne ustanove za zaštitu prirode Dravska priča. Predstavljeni su projekti čija je realizaciji u tijeku u zaštićenim područjima županije, a rezultatima će direktno pridonijeti razvoju održivih oblika turizma na području kontinentalnog dijela Hrvatske. Prezentacija je organizirana u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom pa je predstavljena i nova publikacija o regionalnom parka biosfere Mura-Drava i područje Parka prirode Papuk, dva parka pod zaštitom UNESCO-a.

– Naša Javna ustanova provodi dva Life projekta. Riječ je o projektu Old Drava, koji je počeo 1. lipnja 2014. godine, a provodi se na rukavcu Stara Drava u zaštićenom krajobrazu Križnica na području općine Pitomača. To je specifičan rukavac koji mnogo puta prelazi državnu granicu, pa se projekt i nije mogao realizirati drukčije nego s partnerima iz Mađarske. Glavna projektna aktivnost je poboljšanje statusa vodenih staništa rukavca gradnjom jedne manje brane, šume u tom području pošumljavat ćemo autohtonim vrstama drveća, postavljat ćemo poučne staze, a Općina Pitomača uspostavit će jednu infotočku Park Natura 2000 na području Križnice. Poučna staza na hrvatskoj strani bit će duga 12 kilometara i prezentirat će izuzetnu biološku raznolikost Natura staništa na području Križnice - rekla je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Prema njezinim riječima drugi, petogodišnji Life projekt provodi se od 1. prosinca 2015. godine u suradnji s Hrvatskim vodama, a riječ je o sedam revitalizacija na 320 kilometara duljine Drave. Poučna staza Dravi u zagrljaj bit će produljena do mjesta revitalizacije, a to je oko 12 kilometara nove pješačko-biciklističke staze, bit će postavljene dvije nove promatračnice za nadzor područja i promatranje ptica, a dodatno će također biti opremljena bioistraživačka stanica, za koju je dio opreme već stigao.

– Želimo prezentirati biološku raznolikost područja, koja vjerujem da će pridonijeti stanju svijesti javnosti o njezinoj izuzetnoj vrijednosti, ali i važnosti da ju u budućnosti očuvamo. Mislim da nismo ni svjesni koliko smo bogati očuvanom prirodom koja nas okružuje - rekla je ravnateljica.

Obilježavanje je zaključeno obilaskom poučne staze Dravi u zagrljaj i predstavljanjem održivog oblika turizma u zaštićenom području.P.Žarković

Udomaćio se i dabar

“Među brojnim vrstama biljaka i životinja posebno bih istaknula da od 402 vrste ptica zabilježene u Hrvatskoj, u području rezervata biosfere živi 318 vrsta. Možete naći endeme dunavskog slijeva, koji su ugrožene vrste, a s ponosom možemo konstatirati da smo na kanalu iza našeg centra prije dva tjedna uočili i nastambu dabra, koji je bio ugrožena vrsta krajem prošloga stoljeća, i ovdje se dobro udomaćio. Naš centar pruža brojne informacije posjetiteljima o flori ovog područja i zaštićenim vrstama biljaka, prezentira različite skupine poput šišmiša, riba, vodozemaca i gmazova, ptica, ili prirodu kao izvor hrane za čovjeka, ili legende o vilama i vilenjacima dravskog područja, koje nam pokazuju vezu s tradicijskim načinom života”, kaže ravnateljica Arnold Sabo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike