Regija
LJEPOTA KRNDIJE I PAPUKA

Našičani planinarili s gostima iz Velike Britanije
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

NAŠICE - Članovi Planinarskog društva Krndija Našice ugostili su kolege iz Velike Britanije, njih 26, za koje je njihov domaćin organizirao četiri jednodnevna izleta.

Novo iskustvo

Iako su došli prvenstveno zbog planinarenja, britanski planinari tijekom sedmodnevnog boravka mogli su uživati ne samo u prirodnim nego i povijesnim, kulturnim i turističkim znamenitostima. Britancima su, osim našičkih planinara, domaćini bili i bračni par Ivanković iz Našica, vlasnici restorana i prenoćišta Egghus, gdje su bili smješteni, a koji su ujedno inicirali njihov dolazak.

Britanski planinari ovom prigodom imali su priliku uživati u ljepotama središnje Krndije i Papuka, obilazeći planinarske staze s kojima se, inače, susreću njihove kolege iz Našica. Prvog planinarskog dana uputili su se od Našica do Paulinovca i povijesnog lokaliteta Bedemgrad, ruševne srednjovjekovne utvrde.

- Šetnja kroz geološka razdoblja najstarije planine ovog dijela Europe, čije je vrhove nekad oplahivalo Panonsko more i čija je geološka prošlost izuzetno bogata, Britancima je bila nešto novo i drugačije – rekao je predsjednik PD-a Krndija Hrvoje Tržić.

I netaknuta priroda Parka prirode Papuk i prvog hrvatskog geoparka također je oduševila planinare svojom ljepotom.

Ostali zatečeni

- Zadivljeni izvorištem planinarstva u Slavoniji i planinarskim domom Jankovcem, jednim od najposjećenijih odmarališta, krenuli smo dalje u otkrivanje čari vrhova Papuka. Cilj je bila Ivačka glava smještena na 913 metara nadmorske visine za jaču grupu i Češljakovački vis na 825 metara za one malo slabije hodače. S Ivačke glave pruža se odličan pogled na papučka prostranstva, pitomu Slavoniju, ali i na Mađarsku. Otišli smo i do slapa Skakavca koji ukrašava jankovačke klisure i bogatstvom bistre i čiste vode pruža idealnu iskonsku i čistu slike prirode do koje ne dolazi nikakvi štetni i destruktivni utjecaji – ispričao je Tržić i dodao da su Britanci bili zatečeni ljepotom toga bisera.

Trećeg planinarskog dana planinari su se uputili do Kapovca, najvišeg vrha Krndije na 792 metra nadmorske visine, a u povratku su posjetili Stari grad te Ružicu grad u Orahovici, najveću srednjovjekovnu očuvanu utvrdu u Slavoniji iz 14. stoljeća, gdje im je prezentirana povijest i značenje tog lokaliteta.

Svoj boravak u Našicama britanski planinari zaokružili su izletom na jezero Lapovac, omiljeno izletište Našičana, te večernjim druženjem uz razmjenu zahvalnica i darova.

Snježana FRIDL
Neiskorišten potencijal

“Nezaboravno iskustvo kako za njih, tako i za nas. Bila je ovo odlična sinergija planinarenja, zdravlja, turističke, kulturno-povijesne i geološke ponude te prezentacije našičkog kraja i slavonskih planina. Probili smo led i nadamo se da će se suradnja s Britancima, ali i drugim potencijalnim turistima, i dalje nastaviti. Potencijali i mogućnosti koje pruža Slavonija i njezin vijenac gora vrlo su veliki i sigurno nedovoljno iskorišteni”, istaknuo je predsjednik PD-a Krndija Hrvoje Tržić.

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike