Regija
OPG MIJE PRANJIĆA NOMINIRAN ZA ZLATA VRIJEDAN

Drenovački mljekar gradi minisiranu, u planu i nova farma
Objavljeno 24. svibnja, 2017.
Pranjići proizvode oko 600 litara mlijeka dnevno, dio prerađuju u sir, ostalo isporučuju Vindiji

DRENOVCI - Ministarstvo poljoprivrede i ove godine nastavlja projekt Zlata vrijedan - izbor najboljeg OPG-a u Hrvatskoj. Njime se želi promovirati poljoprivreda, proizvodnja hrane i najbolji proizvođači iz cijele Hrvatske. Dodjela nagrada održat će se 8. lipnja u Ivanić-Gradu. Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljat će OPG Mije Pranjića iz Drenovaca, poznatog proizvođača kravljeg sira. Ratarskom i stočarskom proizvodnjom Pranjići se bave već nekoliko desetljeća, a krenulo se s tovom junadi i s nekoliko muznih krava. Poslije očeve smrti 2003. godine tada tridesetogodišnji Mijo preuzima gospodarstvo i s vremenom se orijentira na proizvodnju mlijeka.

- Prije deset godina napravili smo lauf staju za 30 muznih krava i tako počinje naša proizvodnja. Na gospodarstvu radimo supruga i ja, a pomažu nam i ostali članovi obitelji. Obrađujemo 40 hektara zemlje, vlastite i u zakupu, i držimo oko 70 grla stoke. S obzirom na to da cijena mlijeka konstantno pada, posljednjih godina razmišljamo o finalnom proizvodu – siru - kaže Mijo.

Priča o proizvodu

Pranjići danas proizvode oko 600 litara mlijeka dnevno, dio prerađuju u sir, a preostale količine isporučuju Vindiji. Uz svježe meke, proizvode i druge vrste sira, polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodacima - paprikom, vlascem, bučinim sjemenkama, vrganjima, češnjakom, paprom, peršinom, koprivom... Imaju svoje stalne kupce iz susjednih sela i okolice, među njima je i nekoliko restorana, a redovito sudjeluju na sajmovima diljem Hrvatske. Sve to zahtijeva puno napora, rada i vremena, to više što, kako kažu, žive na kraju svijeta, u Cvelferiji, na graničnom području Hrvatske s BiH i Srbijom. Ali smatraju da je izravan kontakt s kupcima bitan jer oni trebaju znati priču o proizvodu koji kupuju, tko ga i kako proizvodi.

A povratne reakcije vrlo su pozitivne. Svi koji su ga kušali hvale kvalitetu, bogatstvo okusa i mirisa njihova domaćeg sira. Potrebe kupaca već odavno prelaze kapacitete i mogućnosti proizvodnje. Mijina supruga Anja, koja se školovala za sirara, fizički jednostavno ne stigne sve to odraditi zbog ograničenja i prostorom i uvjetima. A za ozbiljniji plasman i širenje na tržište potrebne su veće količine i kontinuitet u proizvodnji i isporuci. A to će im omogućiti minisirana.

- Građevinski dio posla je odrađen, prostor smo uredili i sada slijedi opremanje, što zahtijeva poprilična sredstva. Sirana će nam omogućiti sve potrebne uvjete za proizvodnju i prodaju većih količina sira - kaže.

Što zarade - ulažu

Projekt minisirane je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu napravljen još 2009. godine, ali tek je sada došao red za realizaciju i u njega su Pranjići uložili sva raspoloživa vlastita sredstva. Pri kraju je i izrada projekta gradnje nove suvremene farme s robot-mužnjom kapaciteta 50 muznih krava, koji će biti apliciran na mjeru 4.1. ruralnog razvoja. Mijo vjeruje da će proći i da će uspjeti povući velik dio sredstava, što će im olakšati posao jer je danas, napominje, u selima nemoguće naći nekoga tko želi pomagati u staji. Radije će sjediti pred trgovinom i čekati socijalu nego musti krave.

– Sve što dobijemo i zaradimo ulažemo u proizvodnju, sve radimo samo da opstanemo. Borimo se iz dana u dan, a situacija je sve teža. Mnogi se čude što još uvijek opstajem i što sam još uvijek u mljekarstvu. Vjerujte da se stalno pitam je li to upornost zato što stvarno volimo taj posao, jednostavno neki inat ili je već sve to na granici ludosti. Ni sam više nisam siguran - ispričao nam je Mijo.

Na gospodarstvu Pranjićevih radi se od jutra do sutra. Mijo i Anja, ponosni roditelji petero djece, ujutro su već u pet sati na nogama, posljednjih dana posla je jako puno i na njivi i u staji. Tu su i kućanske i sve druge obveze, pa na spavanje ne odlaze prije ponoći.

Nominacija za najbolji OPG u Hrvatskoj Pranjićima puno znači.

- Čovjeku je drago kada netko sa strane, neutralan, prepozna vaš dugogodišnji rad, trud i kvalitetu i predloži vas za tu prestižnu nagradu. Za ove naše već poluprazne baterije ovo je, mogu to tako nazvati, doista jedan pozitivan elektrošok i motivacija da predano nastavimo dalje - poručuju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Svi kandidati iz županjske Posavine

Projekt Zlata vrijedan pokrenut je 2014. godine i zanimljivo je istaknuti da Vukovarsko-srijemsku županiju u izboru za najbolji OPG u Hrvatskoj redovito predstavljaju gospodarstva s područja županjske Posavine. Krenulo se s OPG-om Zdenka Perakića iz Bošnjaka, godinu poslije nominiran je OPG Darka Marića iz Vrbanje, lani je to bio OPG Ivana Kneževića iz Šiškovaca, a ove godine OPG vlasnika Mije Pranjića iz Drenovaca.

70

grla stoke drže na imanju Pranjići, a obrađuju i 40 hektara zemlje, vlastite i u zakupu

plasman

NARUDŽBE SU VEĆE OD MOGUĆNOSTI PROIZVODNJE

Proizvode svježe meke sirove, polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodacima - vrganjima, češnjakom, koprivom...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike