Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Mršava trgovina na Zagrebačkoj burzi
Objavljeno 23. svibnja, 2017.

Prošlog tjedna nastavilo se mršavo trgovanje na domaćem tržištu kapitala. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga - HANFA donijela je odluku o produžetku obustave trgovanja dionicama iz sastava Agrokor koncerna sve dok se Zagrebačkoj burzi i investicijskoj javnosti ne prezentiraju revidirani financijski izvještaji za 2016. godinu. To je ostavilo traga na obujam trgovanja. Istodobno, ova odluka posredno je utjecala na trgovanje i cijene ostalih dionica na domaćem tržištu kapitala. Ukupni redoviti promet iznosio je 46,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 36,4 i obveznicama 10,0 milijuna kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna. Na početku tjedna tržište je duboko zaronilo u minus.

Oporavak dionica

Uz ostvarenih 7,5 milijuna kuna dnevnog prometa indeks Crobex je u ponedjeljak potonuo na 1867 bodova (pad za 0,9 posto). Utorak je donio daljnji pad dionica. Uz ostvarenih 5,7 milijuna kuna prometa, indeks Crobex se spustio na 1863 boda (pad za 0,2 posto). U srijedu je, nakon dužeg vremena, došlo do privremenog oporavka dionica, Indeks Crobex je povećan na 1865 bodova (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 4,7 milijuna kuna prometa. Rast dionica nastavio se u četvrtak uz povećanje indeksa Crobex na 1867 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1861 bod. To je za 24 boda, ili 1,3 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset dvije dionice u sastavu indeksa Crobex pet vrijednosnica je zabilježilo rast i sedamnaest pad cijene. Među rijetkim dionicama koje su zabilježile tjedno povećanje cijene su Petrokemija (rast za 18,4 posto), Kraš (rast za 10,6 posto), Ingra (rast za 7,1 posto), Optima telekom (rast za 3,3 posto) i Končar elektroindustrija (rast za 0,8 posto). Rast dionica Petrokemije ostvaren je na malom prometu i spekulacijama kako bi država mogla pokrenuti proces privatizacije tvrtke u kojem bi zadržala kontrolni paket od 25 posto plus jedna dionica. Dionice Kraša zabilježile su rast cijene na spekulacijama kako bi Podravka mogla biti konsolidator poslovanja najveće hrvatske konditorske industrije i Francka bez vlasničkog preuzimanja u izlasku na inozemna tržišta. Na strani tjednih gubitnika najviše su stradale dionice Uljanik plovidba (pad za 7,9 posto), Đuro Đaković Grupa (pad za 7,8 posto) nakon objave o privremenom odustajanju od planirane dokapitalizacije tvrtke, te Atlantska plovidba (pad za 7,5 posto) i Maistra (pad za 5,0 posto).

Pad brodara

Pad dionica brodarskih prjevoznika veže se uz smanjenje vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index). BDI indeks, koji prati kretanje cijena brodarskih vozarina na svjetskom tržištu, zabilježio je prošlog tjedna pad s 1014 na 957 bodova (smanjenje za 5,6 posto) zbog očekivanog usporavanja rasta kineskog gospodarstva do kraja godine. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,1 milijun kuna tjednog prometa. Cijena povlaštene dionice Adris grupe smanjila se u petak na 462,00 kn (tjedni pad za 1,7 posto). Redovitim dionicama Adris grupe ostvareno je 11,1 milijun kuna prometa, od čega je u petak u blok-transakciji protrgovano 10,7 milijuna kuna kada je 18.800 vrijednosnica promijenilo vlasnika po cijeni od 567,50 kn. Cijena redovite dionice Adris grupe dohvatila je na kraju trgovinskog dana u petak 583,00 kn (tjedni rast za 2,6 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč aktivno se trgovalo cijeli tjedan nakon najave uprave društva kako su zajedno s obveznim mirovinskim fondom PBZ/CO predali ponudu za ulaganje u turističku tvrtku Helios Faros d.d. u stečaju sa sjedištem u Starom Gradu na otoku Hvaru. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč spustila se u petak na 40,22 kn, što je za 0,11 kn, ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama HT skromno se trgovalo. Cijena dionice HT smanjena je u petak na 168,00 kn. To je za 3,00 kn, ili 1,8 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 108,80 indeksnih bodova (pad za 0,11 posto).

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA JE NESTABILNO I S MALIM OBUJMOM TRGOVANJA ZNATNO SE POVEĆAO RIZIK - PRATITE VIJESTI S TRŽIŠTA KAPITALA

TJEDNI PROMET VEĆI OD DVA MILIJUNA KUNA

Adris grupa 13,2 mil. kn Valamar Riviera Poreč 6,6 mil. kn HT 3,8 mil. kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike