Novosti
ZDRAVKO MAMIĆ NA SUĐENJU U OSIJEKU

“Suci rade samo ono što želi Uskok”
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

Vezani članci

NOVI ISPADI U SUDNICI

Sudac zaprijetio Mamiću kaznom od 50.000 kuna

- Dok je Zdravko Mamić bio direktor Uprave NK-a Dinamo, poslovanje tvrtke bilo je fantastično. Nikada se nije dogodilo da nekome nešto klub nije platio ili da je bio dužan. Nikakvog problema u poslovanju nije bilo - kazao je Ivica Cvitković, član Izvršnog odbora NK-a Dinamo, u nastavku suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru na Županijskom sudu u Osijeku.

Na upit Zdravka Mamića, Cvitanović je istaknuo kako se nikada nije dogodilo da bilo što izrečeno na sjednici Izvršnog odbora, na kojoj su uvijek bili i direktori Uprave kluba, ne bude uneseno u zapisnik.

Svjedok Adolf Kožul, također član Izvršnog odbora Dinama, kazao je da su u klubu bile prisutne svakodnevne kontrole i da je zato bio siguran kako je sve bilo “čisto” s davanjem pozajmica kluba. Iako je naveo da on sam nije nikada uzeo pozajmicu od Dinama, kada mu je tužitelj Tonči Petković dao na uvid zapisnik o inspekciji na kojoj je bilo vidljivo da je uzeo 56.600 kuna pozajmice, rekao je da je na to zaboravio.

- Malo sam zaboravio na tu pozajmicu jer sam mislio da me pitate za nešto novijeg datuma. I ja sam ju vratio, dijelom ratama na plaći, a dijelom u gotovini. To se nekada zvalo kasa uzajamne pomoći - kazao je Kožul. Kazao je, kao i Cvitanović, da su na sjednicama Izvršnog odbora uvijek bili obavještavani o transferima igrača.

- Za Dejana Lovrena znali smo da je to najveći transfer do tada za jednog obrambenog igrača u iznosu od osam do 10 milijuna eura. Za Luku Modrića bilo je senzacionalno što je to bio transfer od oko 25 milijuna eura. Sav novac mogao se točno pratiti jer je išao preko računa kluba, a s igračima od kojih je Dinamo očekivao veliku zaradu za osvajanje prvog mjesta, ali i međunarodnih natjecanja, sklapao se aneks ugovora. Na sjednicama Izvršnog odbora uvijek smo obavještavani o financijskom stanju kluba i zauzeli smo jednoglasan stav da klub nije oštećen ni na koji način postupcima Zdravka Mamića - kazao je Kožul.

Zdravko Mamić na sudskom je hodniku, za vrijeme pauze koju je odredio sudac Darko Krušlin jer je pozlilo porezniku Milanu Pernaru, dao svoje viđenje cijelog suđenja. Na to što je nekoliko puta izgubio živce na sudu kazao je da je prvi put prosvjedovao kada je njegova porezna savjetnica onemogućena da sjedne blizu odvjetnika. Drugi put smatrao je da nije u redu da se prvo dopusti tužiteljstvu da ispituje i navodi svjedoke.

- Treća stvar je ta što postoje samo tri pitanja. Nisam došao u Osijek jer su mi htjeli dati pravično suđenje već da budem pod kontrolom. Kao da gradonačelnik Milan Bandić i drugi u Zagrebu nemaju prijatelje na Županijskom sudu. Uskok kontrolira kompletno sudstvo u Hrvatskoj i suci se pretvaraju u njihov poštanski ured. Rade samo što oni žele - kazao je Zdravko Mamić. S.Lacić

KAO HOLIVUDSKA ZVIJEZDA

U stanci glavne rasprave Zdravko Mamić izjavio je novinarima da postoji rješenje Ministarstva financija da se pozajmice, koje je davao NK Dinamo, a koje su jedna od točaka optužnice, ne mogu tretirati kao drugi dohodak pa je upitno oko čega se ovdje već danima raspravlja. Smatra spornim što su, uz pravosudne policajce osječkog Županijskog suda, dovedena i dva policajca u civilu iz Zagreba. “Meni se sudi jer sam donio 300 milijuna neto u Hrvatsku, a oni imaju pratnju. Cvitan ima ugrozu od Zdravka Mamića, ovdje državne odvjetnike i njihove zamjenike čuva policija. Tko je tu ugrožen? Mi ovdje trošimo vrijeme sudova, odvjetnika, okrivljenika i medija. Ovdje nisam doživio ni jedan krivi pogled”, kazao je Mamić. Na novinarsko pitanje osjeća li se ugroženo odgovorio je da nikada nigdje bolje nije dočekan. “U životu nisam napravio više selfija ispred sudnice i ovdje se osjećam kao holivudska zvijezda koliko me ljudi vole”, kazao je Zdravko Mamić.

Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića