Osijek
OKRUGLI STOL O TZV. POSEBNOM UDOMITELJSTVU

Zamjenske su obitelji utočište za djecu s određenim teškoćama
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, jučer je u osječkom hotelu Silver održan okrugli stol u sklopu trogodišnjeg projekta “Učini pravu stvar za dječji osmijeh - potpora udomiteljskim obiteljima”.

Sudionici skupa govorili su o aktualnim problemima u razvijanju potpore udomiteljskim obiteljima za djecu te potrebi za novim udomiteljima s naglaskom na promicanju specijaliziranog udomiteljstva za djecu.

Kako nam je rekla Vesna Gorjanac, psihologinja iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka i voditeljica spomenutog projekta, u našoj županiji ima 65 udomiteljskih obitelji, a 32 od njih udomile su djecu i mladež. U udomiteljskim obiteljima trenutno je 39 djece i mladih, a odraslih osoba 133. Dodala je da je kapacitet jedne udomiteljske obitelji dvoje ili troje djece ili mladih.

Defektologinja Dubravka Marušić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Zagreba, rekla je da je na području cijele Hrvatske udomljeno 2200 djece i mladih, a ukupan broj udomiteljskih obitelji je 1500. Dodala je kako je samo deset posto udomiteljskih obitelji spremno prihvatiti se tzv. posebnog udomiteljstva.

- Posrijedi je pojam koji obuhvaća vrstu skrbi u udomiteljskoj obitelji za djecu s određenim teškoćama u razvoju, djecu s problemima u ponašanju, djecu koja boluju od različitih bolesti, uključujući i HIV - objasnila je Marušić.

Specijalizirane udomiteljske obitelji, kako je rekla, usmjerene su na svu onu populaciju čije ponašanje, zdravlje ili funkcioniranje odstupa od prosječno zdravog ili funkcionalnog djeteta. Problemi s kojima se suočavaju specijalizirane udomiteljske obitelji su brojni i složeni. Istaknula je da udomitelji sami kažu da je udomiteljstvo stil života. Dodala je da je način na koji se pomaže djeci i pruža im se zamjenska obitelj nešto što je vrlo složeno i znači čovječnu gestu, posvećenost i skrb o djetetu, no na tome putu udomitelji trebaju potporu sustava, u prvom redu od nadležnih centara za socijalnu skrb. Kako je rekla, puno još toga treba napraviti kada je riječ o standardu potpore udomiteljskim obiteljima. D. Celing

DJECA ŽIVE KOD UDOMITELJA NAJČEŠĆE DO PUNOLJETNOSTI

Kako piše u letku Centra za nestalu i zlostavljanu cjecu, udomiteljstvo je organizirani oblik skrbi u drugoj, zamjenskoj obitelji kada se za dijete ne može skrbiti njegova biološka obitelj. U pravilu je ono privremeno, ali u stvarnosti dijete najčešće ostaje u udomiteljskoj obitelji do svoje punoljetnosti. Među najčešćim razlozima udomljivanja su bolest ili smrt roditelja, ozbiljno zanemarivanje ili zlostavljanje u obitelji te nedostatna skrb. Potencijalni udomitelji moraju ispuniti brojna mjerila, od zadovoljavajućih stambenih prilika i prihoda, razvijenih moralnih vrijednosti do psihofizičke sposobnosti (zdravlja) i potrebnih znanja.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike